I naše noviny, jako Babišova korporátní Fronta, celkem věcně popsaly výsledek voleb v New Yorku, viz článek zde. Novým starostou New Yorku se stal demokrat Bill de Blasio. Newyorský ombudsman, jehož žena je známá afro-americká básnířka a občanská aktivistka Chirlane I. McCray, porazil republikánského kandidáta Joea Lhotu, který po Bloombergovi zastupoval zájmy jednoho procenta. Ovšem další zprávy už v našem tisku chyběly. Miliardář Bloomberg byl pochválen a o politickém programu Blasia se pouze řeklo, že "slibuje podporu chudších čtvrtí". Podívejme se na tyto velmi důležité volby zblízka, viz článek Ničení státu se Republikánům volebně nevyplácí.

1. Výsledky bývalého starosty Michaela Bloomberga

Média milují miliardáře, nemohou si pomoci, když tito nadlidé jsou i majitelé jejich psacího náčiní. Takže jsme se dozvěděli, že tento miliardář (10. místo na světě) zajistil městu blahobyt a bezpečnost. Snad platí to druhé, ale pouze v některých bohatých a uzavřených čtvrtích a za cenu represivní a rasistické akce "Stop and Frisk". A navíc Bloomberg schválil všechny represivní akce policie proti okupaci Wall Streetu. Výsledkem bylo jednak soudní zrušení rasistické praxe prohledávání lidí na ulici kvůli drogám a zbraním, po masových protestech občanských organizací a po zásahu federálního soudu. Tato represivní akce navíc způsobila, že vyhrál opoziční kandidát, který byl od samého začátku vehementně na straně aktivistů.

Dalším důvodem porážky newyorských oligarchů byla ekonomika. Ekonomická situace New Yorku je karikaturou vývoje v USA. Nejbohatší jedno procento se pod tímto starostou zmocnilo majetku města způsobem, který podle statistik bere dech. Nejprve se podívejte na tabulku, která ukazuje, kdo vlastně zbohatl a kdo naopak na tom byl hůře než předtím.



Podrobnější analýza rezidenčních čtvrtí v New Yorku ukazuje, že chudé rodiny se propadly dále do chudoby. Vyšší příjem je udáván v pásmu 91.000 dolarů ročně a nízkopříjmové skupiny jsou pod pásmem střední vrstvy (24.000-47.000 dolarů). Není divu, že voliče oslovilo vyprávění a la Dickens o dvou městech, které se na území velkého New Yorku nějak nemohou potkat.

Další důležitý údaj se týká oslavovaného jednoho procenta, kterému se kolem Wall Streetu mimořádně daří. Tato parta si vzala v roce 2012 z rozpočtu města 39 % všeho zisku. V roce 1980 to bylo pouhých 12 %. Výmluvný graf ukazující drancování zdejšího jednoho procenta ve srovnání s celkem USA a se státem New York máte zde.



Bezuzdná hrabivost jednoho procenta způsobila ničení školství, infrastruktury, vznik nových ghett, růst kriminality a prostituce v chudinských čtvrtích. Její potírání spotřebovalo velké finanční zdroje pro vytvoření represivních složek a snížilo míru svobody ve městě. Proto tohoto miliardáře nakonec nevolila ani střední třída. Bloomberg je mediálními neználky vlastně chválen za to, že částečně vyřešil problémy, které způsobil hrabivou politikou během dvanácti let své vlády.

2. Úkoly nového starosty

De Blasio o sobě dal slyšet již v nedávné stávce zaměstnanců fast-foodů, viz náš článek V USA proběhla celostátní stávka za zvýšení minimální mzdy. Před restaurací se stávkujícími prohlásil, že žebrácké mzdy jsou nehorázným vykořisťováním slušných zaměstnanců, kteří nemohou uživit rodiny ani z plného pracovního úvazku. Video z jeho veřejného vystoupení na podporu stávkujících máte zde.


Jenže to bylo před volbami a De Blasio potřeboval hlasy. Otázka je, co udělá teď. Avízované kroky jsou jasně zaměřené na to, že je třeba snížit nerovnost a zastavit dramatický růst chudoby a sociálně vyloučených lidí. Takže program starosty slibuje to, co nebude schopna prosadit nová česká vláda.

  • Zvýšení daní pro všechny s příjmem nad půl miliónu ročně.
  • Zacpání všech děr, kterými bohatí občané města nelegálně obcházejí placení daní. K tomu patří trestní stíhání viníků, zpřísnění systému výběru daní.
  • Vyšší zdanění movitého majetku a luxusu pro nejbohatší, úprava daňových pásem ve čtvrtích, který bývalý starosta nespravedlivě zvýhodnil proti zbytku města.
  • Převedení získaných prostředků do vzdělání a do sociálních služeb města, aby se snížila alarmující sociální nerovnost.

Prostě a jednoduše, De Blasio slibuje věci, o nichž nemluvila před volbami ani jedna česká partaj. Viz naše volební číslo Budou volby o změně? (2013-20). Skeptici z občanského tábora upozorňují, že prezident Barack Obama začínal podobnými sliby. Jak nyní skončil, to vidíme všichni.