Poslední fakta se zabývala tristní situací Izraele, který se stáhl z mírových jednání a vydírá Palestince na vlastní pěst s tím, že počítá s novou válkou o Golany (Fakta o Sýrii XX. aneb Izrael začne sklízet, co zasel). Nyní se podívejme na syrská bojiště.

Oblast Kalamún, je dobojováno

Poslední mapa zdejších bojů byla ve dvacítce. Nyní konečně padlo historické město Malúla, které během války čtyřikrát změnilo "majitele". Naposledy odtud islamisté unesli 13 sester ze syrského kláštera, ale za výkupné a výměnu vězňů je zase propustili. Klíčová část ofenzívy je na mapě. Fakticky bylo na začátku tohoto týdne vyčištěno Kalamúnské pohoří, protože SAA dobyla městečko Rankús a nyní i Malúlu.



Povstalci ztratili zásobovací cesty na Libanon. Zbývá jim poslední kanál na Turecko, kde nyní běží tvrdé boje o hraniční přechody a o klíčové strategické body. Turecko nechává povstalce chodit bez kontroly hraničními přechody už od roku 2013. Ti navíc používají auta označená humanitárními značkami velkých mezinárodních humanitárních organizací k pašování zbraní a výbušnin. Podívejte se na videa z roku 2013, kdy se přes hraniční přechody z Turecka pašoval povstalci vyrobený sarin do Sýrie. Klíčové je městečko Kasab, které po tisíc let obývají křesťanští Arméni. Turci nechali vyplundovat toto město islámskými povstalci, kteří přišli z Turecka přes schválně nekontrolovaný hraniční přechod, video zde. Mapa ukazuje hlavní místa bojů, především SAA dobytou strategickou kótu 45. Její význam s kótou 3500 je jasný, kontrolují moře, přístup k Latákii a ke Kasabu. Mapa je viděna od turecké hranice.



Turci nechávají volně proudit cizí teroristy a povstalce od své hranice směrem do Sýrie. Podívejte se, že povstalci se drží pouze u tureckých hranic. Navíc turecká armáda dělostřelecky ostřelovala syrské území, aby pomohla tamějším povstalcům při ofenzívě o kótu 45. Erdoganova vláda v tomto bodu ztratila zdravý rozum a de facto vyhlásila Sýrii válku.

Aleppo a okolí

Tady se situace příliš nezměnila, pouze SAA dobyla předměstí Aleppa s centrální věznicí a vojenskou posádkou, která zde byla bez úspěchu obléhána skoro dva roky. Psychologicky jde o velmi významné vítězství Asada. Jeho vojska osvobodila vlastní jednotky, které zde byly v obklíčení a nevzdaly se ani za těžkých bojů.



Nůžky se uzavírají pomalu, protože pád Aleppa by znamenal konec války, jde o hlavní baštu povstalců. Proto zde jsou nasazeny elitní jednotky. Jde hlavně o Čečence s bojovými zkušenostmi z Ruska, kteří umí bojovat ve městě a ovládají ruské zbraně. SAA hlásí téměř každý týden zabití významných teroristů, na které dokonce i USA vypsaly velké odměny. Ale Američané nějak nechtějí Asadovi platit za boj proti terorismu, aby neměl na další boj proti terorismu. Důvod je v dalším odstavci.

Mezitím v Deir ez Zor se Al-Kájda nepřímo podporovaná NATO pustila do boje s ISILem podporovaným saúdskými wahabity. Střílí se a popravují na místě. Je to natolik smutná kapitola boje za demokracii, že o tom západní média raději vůbec nepíší. Syřané to komentují tak, že lidojedi z ISILu se pustili do teroristů z Al-Kájdy podporovaných Západem. SAA je moudře nechává bojovat mezi sebou, vyřídí až oslabeného vítěze. Klíčové boje probíhají v oblasti Damašku, kde zatím SAA příliš nepostupuje. Ovšem je dobré se podívat na boje přímo z tanku, aby bylo jasné, jak vypadá skutečná válka na sídlišti.

Nové zprávy o útoku sarinem

Pokud si kliknete heslo sarin, dostanete řadu článků, které komentovaly nasazení chemických zbraní v Sýrii na obou stranách. Nyní přibývají zvěsti o tom, že hlavní útok vyšetřovaný OSN provedli islámští povstalci z Turecka, nepřímo podporovaní tureckou armádou a s vědomím USA. Svědectví jsou dvě.

  • Jeffrey Silverman, bývalý voják USA, chemik, článek o napojení USA na chemický útok si můžete přečíst zde, v časopise pro americké vojenské veterány (US Produced Sarin Gas Used in Syria). Byl profesionálním vojákem v chemické jednotce, třeba ví, o čem mluví.
  • Další svědectví donesla novinářská hvězda Seymour Hersh, vyznamenaný Pulitzerovou cenou za investigativní žurnalistiku. Tento pán je slavný reportáží o masakru z vietnamské vesnice My Lai (1969), která obletěla svět. Jeho svědectví je dost otřesné, protože má zdokumentovánu schůzku tureckého generálního štábu, který tuto krycí operaci pod tzv. "falešnou vlajkou" udělal proto, aby vtáhl USA do přímého útoku na Sýrii. Tady je celé video i s písemným záznamem. A podle tohoto novináře se jim to málem podařilo, stejně jako v případě "úspěšné" mystifikace při druhé válce v Iráku. Rozhovor tohoto novináře s nezávislou občanskou TV Real News máte zde.


Novinář předložil fakta, o nichž vládne v jeho rodném plátku Washington Post hrůzyplné mlčení. Al-Nusra podle jeho vyšetřování zřídila s vědomím tureckého generálního štábu a USA tajnou laboratoř na výrobu sarinu, kam byly dodávány suroviny z různých zemí. Mimochodem, chemické složení použitého sarinu neodpovídalo syrským chemickým zásobám, to je jisté. Co kdyby měl nakonec pravdu? To by se musela zrevidovat celá story o plynovém útoku. Viz naši tehdejší analýzu o oficiální americké verzi, která byla nejméně uvěřitelná ze všech (Oficiální zpráva USA o plynovém útoku v Damašku).

Zkrátka, v našich a ve velkých médiích koupených jedním procentem zavládlo kolem Sýrie velké mlčení. Doba je vážná a nová prefabrikovaná story ještě není k dispozici, tak šly události rychle jedna za druhou. Francouzi se nyní s USA pokoušejí znovu obvinit Asada z jakéhosi nového plynového útoku, ale když zloděj s velkým křikem provozuje chytání zlodějů, moc to nezabírá.