V roce 2007 navrhl Rafael Correa společenství států v OSN, že nebude průmyslově využívat komplex amazonských parků Ishpingo, Tambococha a Tiputini (ITT). Ropné rezervy v těchto parcích se odhadují na 920 miliónů barelů ropy. Tato část reprezentuje 20 % všech ekvádorských zásob ropy. Jak vidět, tato rozvojová země byla ochotna vzdát se velké části velmi potřebných příjmů do státního rozpočtu v zájmu celé planety. Amazonské pralesy produkují 20 % světového kyslíku a obsahují 20 % sladkých vod světového říčního systému. Napsali jsme, že svět odpověděl na tuto nabídku mlčením (Ekvádor navrhl OSN záchranu pralesa, svět odpověděl mlčením). Není divu, když běží Tichá válka Západu proti aktivistům za lidská práva.

V případě Ekvádoru je tato válka už nejen tichá, ale otevřená. USA se bojí nepohodlných svědků. Indiáni z pralesa měli svědčit v mezinárodních soudních sporech s nadnárodními korporacemi, jimž vláda USA kryje záda při jejich plundrování přírodního bohatství Ekvádoru. Společnost Chevron se údajně pokusila uplatit jedním miliónem dolarů ekvádorského soudce, aby zmanipuloval rozsudek v jejich prospěch. Pokus o úplatek nevyšel a společnost byla v Ekvádoru v únoru 2011 odsouzena k zaplacení 8 miliard ekologických škod, protože léta vědomě odklízela jedovatý ropný odpad velmi jednoduše tím, že jej nechala v pralese, aby zabíjel nejen ekosystém, ale i zdejší indiány. Chevron se pochopitelně odvolal k US-soudu na Manhattanu, který stejně pochopitelně v dubnu 2014 rozsudek ekvádorského soudu zrušil s tím, že důkazy byly získány "korupčními způsoby". Po tomto kuriózním rozhodnutí dostal spor nečekaný obrat.

Klíčové důkazy proti Chevronu

Neznámý whistleblower prý poslal na adresu ekvádorských institucí desítky DVD s tímto zněním: "Doufám, že to je užitečné pro vás ve vašem procesu proti Texaco/Chevron. Přítel ze Chevronu." Videa dokumentují s daty a označením míst těžby manipulaci Chevronu se vzorky ropy v ekvádorské Amazonii. Znečištěné vzorky byly zaměněny za čisté a DVD dokumentují místa, o nichž se vede soudní spor. Navíc si na videích zaměstnanci z celé manipulace dělají legraci a přitom věděli, že tyto vzorky mají sloužit jako soudní důkazy pro případy neprovedené sanace vrtů a odpadů. Korporátní praxe běžná všude na světě.

Ekvádorští právníci získali rozhodující důkazy pro dvě kauzy. Zamoření v letech 1990-2005 bylo reálné a Chevron vědomě manipuloval důkazy. A pokud je celá story o whistleblowerovi přímo ze Chevronu pravdivá, pak bude soud moci těžko tvrdit, že důkazy byly získány "korupčními způsoby". V tomto případě lhal a korumpoval samotný zloděj, jako obvykle. Videa potvrzují to, co ekvádorský Nejvyšší soud zjistil po přezkoumání důkazů. Chevron lhal celé roky o znečištění v Ekvádoru. Chevron se přiznal k znečištění necelých 16 miliard galonů toxických odpadů do řek a potoků, které používají tisíce lidí pro pití, koupání a rybaření. Skutečný rozsah škod se teprve zjišťuje, ale je mnohonásobně větší. Co je však mnohem horší: Chevron nechal v pralese stovky otevřených jímek naplněných odpadní a silně znečištěnou ropou a dalšími chemickými produkty používanými při těžbě v ekvádorské Amazonii. Tyto jedovaté skládky v pralese nyní na vlastní náklady odstraňuje ekvádorská vláda. A to je hlavní důvod, proč tuto zločinnou korporaci žaluje.