Byla to jen krátká zpráva na amerických občanských webech typu Democracy Now! Ale kdo se zajímá o chod dějin, ten musí mít oko a ucho nastavené i na drobné detaily, protože ty někdy oznamují velké věci.

Vojenský soud USA zrušil trestní stíhání zdravotní sestry, která poslechla své svědomí a platnou lékařskou přísahu. I s vědomím důsledků odmítla v US-koncentráku na Guantánamu krmit násilím vězně, kteří zde drželi hladovku. Při disciplinárním řízení a případném trestním stíhání by tato vojenská zdravotnice automaticky přišla o veškeré benefity spojené se službou v armádě. Jinak řečeno, skončil by jí socialismus, který jsme zde za komunistů měli všichni, v oblasti zdravotní péče, důchodů a sociální výdajů. V jiných věcech už to tak slavné nebylo, což mohu jako politický vězeň za Husáka celkem odpovědně potvrdit.

Proč je hrdinné rozhodnutí sestry (a také couvnutí Pentagonu v hodině dvanácté) tak důležité? Připomeňme starší článek Moderní verze Mengeleho, made in USA z listopadu 2013. Dvě občanské organizace, Institute on Medicine as a Profession a Open Society Foundation, vydaly začátkem listopadu 2013 zprávu pod názvem Ethics Abandoned: Medical Professionalism and Detainee Abuse in the War on Terror. Celkem 19 členů této nezávislé lékařské komise hodnotilo po dva roky práci lékařů v detenčních centrech vedených U.S. Department of Defense a CIA. Jak víme, nešlo jen o zadržovací věznice, ale o mučírny. A tento nezávislý panel vydal smutné vysvědčení pro americké lékaře v těchto centrech. Z mnohých se stali moderní nestvůrky a la Mengele a vědomě se podíleli na nezákonném mučení vězňů. Zpráva vypočítává příklady mučení, které lékaři-mučitelé prováděli v rozporu s Ženevskou konvencí.

  • Lékaři asistovali u mučení vězňů, upravovali podmínky jejich věznění tak, aby došlo cílené k desorientaci v času a prostoru.
  • Poskytovali odborné rady ohledně mučení.
  • Násilím krmili vězně držící hladovku.
  • Upravili pravidla zacházení s lékařskými materiály tak, aby interní lékařské informace z civilu přešly do rukou vládních mučitelů.
  • Nutili ostatní lékaře a zdravotní personál, aby jednali proti svému svědomí v případě krizových situací, zejména dlouhotrvajících hladovek.

Zpráva konstatuje, že tyto lékařské Frankensteiny si mučící oddělení US a CIA držely a platily z daní občanů jako tzv. "bezpečnostní personál". Klasickým místem nasazení byl americký koncentrační tábor v Guantánamu na americké základně u Kuby.

Takže ve stejném lágru máme nyní konečně dokumentovaný případ, kdy jedna statečná zdravotní sestra, na rozdíl od výše uvedených a dobře placených Frankenštejnů, odmítla splnit nemorální rozkaz.

Připomeňme, že toto rozhodnutí bude mít pro potenciální zločince vážné následky. Jen pro pořádek, protože Češi krmení korporátkami už tom ani neví. Na Guantánamu žádní zločinci zatím nejsou. Umírají zde hladovkami více než desetiletí koncentráčníci, které nechtějí soudit v USA, protože na jejich odsouzení jako „teroristy“ nemají věcné důkazy. Proto je také drží mimo území USA, protože jinak by porušili jejich ústavní právo na nestranný proces.

Norimberský mezinárodní tribunál pracně hledal vojáky SS, kteří odmítli službu ve vyhlazovacích koncentračních táborech, a raději šli na východní frontu. Protože takové lidi skutečně našel, tak padla výmluva všech ostatních esesáků u plynových komor, že „jen plnili rozkazy“. Nebylo to tak. Jiní vojáci SS tyto nelidské rozkazy tiše odmítli plnit. Hlasovali nohama a šli raději bojovat. Proto mnozí esesáci z koncentráků dostali v Norimberku tresty smrti a doživotí.

Takže to shrňme: zase máme koncentrák, a díky bohu zase máme jednomu statečnou občanku, která ukázala, že je člověk i v uniformě. Tím nám všem ukázala, kdo má být člověk, když jde do tuhého. Proto demaskovala ostatní agenty koncentráku jako potenciální zločince. Jak známo, každý koncentrák obsahuje zločince v hojné míře. A jak je z historie dobře známo, nejsou to ti, kteří tam sedí v koncentráčnickém dresu. Nyní jen stačí určit trestní vinu ostatního personálu a spravedlnosti bude učiněno zadost. A na Guantánamu konečně budou i legálně souzení zločinci, což bude pro USA také dobrá věc, po všech stránkách. A možná Kuba po převzetí této americké kolonie pod své výsostné území bude ochotna za US-dolary tuto věznici pro zločinný vojenský personál také udržovat, kvůli dobrým sousedským vztahům. Kubánci tam dostanou práci, USA bude mít laciný kriminál pro své vojenské zločince, a my budeme všichni spokojeni.