Poslední článek z dění v Sýrii se nazýval Fakta o Sýrii aneb boj o Aleppo a Golany. Tehdy muselo odhodit masku Turecko. Překvapivá ofenzíva SAA průlomovou operací osvobodila města (anglicky) Bashkoy, Ratyan a Hardetneen na sever od Aleppa. Ale stovky teroristů (Al-Nusra, Al-Šamía, Hnutí Hazm) a odpůrců Asada ze skomírající FSA se spojily a Turecko je přímo vyzbrojuje konvoji zbraní a munice. Proto musela SAA prozatím vyklidit Ratyan, protože tomuto náporu zbraní nemohla odolat.

Nápor teroristů Al-Nusry a hlavně ISIL byl masívní zejména v oblasti Idlibu (cca 5000 tis.) a byli přímo podporovaní Tureckem, Katarem a Saúdskou Arábií, nepřímo přes USA, EU a NATO. Na Golanech teroristy z Al-Nusry a jejích odnoží speciálně založených pro obranný účel Golan přímo podporuje Izrael. Al-Nusra je tedy praporečník demokracie, alespoň v očích Západu. Podpora těchto extrémních uřezávačů hlav šla tak rychle, že veřejnost by si na to asi nezvykla, protože má zažité schéma teroristů staré asi tak dva roky. Tak se jí tato fakta jednoduše tají. Sýrie již zajala první vojenské poradce Saúdů a Turecka v bojích kolem Idlibu, včetně jejich spojovací techniky, takže můžeme čekat zajímavá odhalení. Důsledkem tvrdé ofenzívy teroristů Al-Nusry a ISIL podporovaných západními zbraněmi, poradci a informacemi je dobytí Palmyry a velké části území kolem Idlibu.

Tichá vzpoura alavitských generálů

Reakce armády byla dvojí. Za prvé, alavitší generálové kolem Assada nechtějí uznat, že ofenzívy vedli špatně, protože vyčerpali již tak vyčerpané vojsko na rozsáhlém území, které v žádném případě nešlo strategicky udržet. Výsledkem bylo přetnutí komunikací a dobytí izolovaných posádek. Naopak se jasně ukázalo, že strategie spojenců, tj. Íránu a Hizballáhu, má zcela opačný účinek. Hizballáh nyní ve velkém stylu čistí po odtání sněhu celé pohoří Kalamún, kde Al-Nusra zabírala rozsáhlé enklávy a kontrolovala přechod pro přístup zbraní z Libanonu. S tím je konec, protože poslední klíčové průsmyky byly dobyty a šéf teroristů je na útěku do libanonského Arsalu, kde mají teroristé Al-Nusry kmenovou oporu.



Mapa ukazuje strategii Hizballáhu. Pomocí dronů a špionáže měsíce zjišťoval místa pobytu teroristů, zaútočil naprosto cíleně, rozbil jejich spojení a zásobovací trasy, izoloval je v jednotlivých horských enklávách a ty postupně dobyl. Nyní čistí poslední území na výškách kolem 2500 metrů a tlačí teroristy z Al-Nusry před sebou, přičemž je má obklíčené, jak ze strany Libanonu, tak i Sýrie, kde byly přechody a silnice dobyty už loni. Viz tato mapa.

Stejně začal postupovat i Írán, který na územích Sýrie okupovaných ISILem a podporovaným USA a Izraelem také nasadil příslušníky speciálních komand, které mají za úkol teroristy a jejich západní poradce jednoduše zavraždit. Připomeňme, že Západ a především Izrael postupuje úplně stejně. Alavitští generálové nechtěli uznat svou strategickou porážku, která byla zřejmá. Viz vítězství Hizballáhu a konzolidace Iránci řízené frontové linie, která jde bránit. Assad musel dokonce dát domácí vězení své bezpečnostní klice a neposlušné a neschopné generály poslat na "odpočinek" do alavitské Latákie, kde nemohou ničemu škodit.

Další vývoj ukáže, zda tato strategie přinese i vojenské úspěchy. V každém případě končí zásobování Al-Nusry a ISILu z Libanonu. Po dobytí předměstí Damašku (Ghutta, Jobar) vznikne kompletní území ovládané silami SAA. Dalším krokem bude vyčistění předpolí Golan a hranice s Tureckem, odkud masivně proudí zbraně a teroristé. Tuto část hranice už úspěšně čistí i Kurdové, ovšem ve vlastním zájmu pro vznik nezávislého Kurdistánu. ISIL přijde na řadu až úplně poslední, protože kontroluje celistvá území a je zásobován ze sousední enklávy v Iráku.

Situace v Jemenu

Poslední článek o dění v Jemenu se nazýval Jemen, klasický scénář US-politiky. Politika Saúdů je stejná jako USA. Vybombardovat, co se dá, a pak nadiktovat tzv. "příměří" a rozvrácenou zemi tzv. "demokratizovat", což v případě Saúdů zní hodně směšně. Scénář se nedaří v Jemenu naplnit, a to z několika důvodů. Bombardování civilních měst běží na jedničku, s tím problém není. Ale odbojné kmeny mají legitimní vládu a dostaly zbraně díky zabaveným zbraním USA, a hlavně díky dodávkám z Íránu. První salva raketometů z 50 km na saúdské pohraniční město a vojenskou posádku ukázala, co znamená krevní msta ve velkém. Za zabití civilistů následovalo okamžitě ničení příhraničních měst. Vyplašení Saúdové okamžitě nabídli příměří, protože jejich žoldnéři při přímém přepadení pohraničních posádek přestali bojovat a jednoduše utekli. Nebyli placení proto, aby umírali, ale aby měli peníze na důchod. Druhá strana už nemá co ztratit. Jejich rodiny zahynuly při bombardování a žene je i náboženská nenávist mezi saúdskými sunnity a šíity.

Saúdové, a tím i Západ, mají zaděláno na starosti. Poslední rakety dodané Íránem (Najm al-Thaqeb 2) mají dolet 75 km a nesou trhavinu o váze 75 kg. Dají se umístit na dodávkové auto a lze střílet téměř okamžitě. Arogantní politika na způsob USA daná zničením měst a bombardováním civilního obyvatelstva udělala Saúdům nepřítele na další generace. A trefit rafinerii v poušti podobným typem rakety je jen otázkou času.

Jak zkřížit sionismus a wahabismus

Výše uvedená situace v Sýrii a Jemenu nyní už veřejně spojila Saúdy a Izrael. Několikrát jsme psali o izraelské podpoře teroristů na Golanech. Saúdové od začátku konfliktu v Sýrii sem posílají teroristy všeho druhu, pilně je platí a vyzbrojují. Totéž dělá i Izrael v tzv. "buffer zones", viz toto heslo. Takže nebyl problém pro obě země, aby uzavřely účelové spojenectví. Navíc jsou oba režimy vyplašeny z nově vznikající osy ropovodů a plynovodů na Indii, Pákistán a na Čínu, které zcela pochopitelně podporují i Rusové. Viz náš poslední článek na toto téma, který se týká i EU (Realita západního boje za demokracii).

Pochopitelně, že západní média nebudou mluvit o strategické prohře USA na Blízkém východě, kterou dokonal Bush mladší děsivou a nelegální druhou válkou v Iráku. USA přišly definitivně o hegemonii na Blízkém východě minimálně na jednu generaci. A nyní jsou v defenzívě, což znamená lokální války, teror a použití teroru. Takže západním mediálním korporátkám nezbývá, než strašit zdejší lidi ISILem, který NATO tajně podporuje. Irák už spojencům jedno zásobovací letadlo sestřelil a jasně řekl, že sestřelí každé další letadlo NATO, které ISILu bude shazovat vojenskou pomoc. Spojenci cíleně bombardují, co potřebují, aby Irák byl oslaben a islamisté je cíleně ničili dalších sto let. Navíc se děsí toho, že Irák zmobilizuje místo své zkorumpované žoldnéřské armády také občanské gardy šíitů a místní kmeny, které Američany nenávidí až za hrob. Vyčištění území ovládaných ISILem pomocí těchto skupin by znamenalo i konec staletého soužití obou náboženských skupin v tzv. "sunnitském trojúhelníku". Co nedokázala staletí náboženské nenávisti, to se nakonec podařilo "demokratické" politice USA. A to nepočítáme vyvraždění Jezídů a křesťanů, na kterém se obě extrémní a ozbrojené islámské skupiny bez problémů shodnou.

Dále lze české a západní čtenáře strašit íránským jaderným programem. Jenže s Íránem minulý měsíc USA podepsaly v podstatě Rusy vytvořenou smlouvu o mírovém využití jaderném programu. Tato fakta ukazují, v jaké bídné situaci se mediální korporátky nachází, a kam Západ v podpoře teroristů dospěl. A to vůbec nemluvíme o Libyi rozvrácené Francií, Itálií a USA. Aspoň má úklidová četa českých humanistů o čem psát, ohledně zahynulých uprchlíků ve Středozemním moři. Náš web se s chutí připojil (Pan Pehe a jeho uprchlíci).