Čtyři megafony na korbě pick-upu monotónně hlásí místním obyvatelům, že se tu bude provádět speciální operace, a prosí je, aby opustili své domovy a odešli ke kontrolním stanovištím Syrské arabské armády. V případě nutnosti jim bude poskytnuta lékařská pomoc.

Výzva se týká obyvatel vesniček a městeček mezi Hamá a Latákijí, ženy tu chodí oblečené bez zjevných atributů muslimského oblečení. Cesty tu vedou do hor.

Stojíme prakticky na hranici mezi teritoriem kontrolovaným vládními vojsky a islamisty. Ruská armáda svým bombardováním zlikvidovala spojení mezi uskupeními v geografickém trojúhelníku Hamá – Salámíja – Homs. Nedávno se tu příslušníci uskupení fronty al-Nusrá a Islámského státu spojili. Jejich počet nyní činí 5 000 lidí. Základním cílem připravované speciální operace vládních vojsk je osvobodit silnici mezi Hamá a Homsem.

Je obsazena džihádisty už skoro tři roky. Poté budou islamisté vytěsněni na východ – do Rakky. Rusko syrskou armádu, která hodlá přejít do útoku, podporuje svými leteckými útoky. Bude to její největší operace za poslední roky. A vpravdě historická.

Velitel tankového praporu 147. pluku, Basám Ahmad Madžrúb říká, že velmi dobře spolupracují s Rusy a že se nyní nacházejí blízko města Rastan, kde se usadili bojovníci z řad frontových oddílů al-Nusrá a ISIL.

Dříve než útok začne, vojáci přesvědčují lidi, aby opustili své domovy, které se mohou ocitnout pod palbou. Každodenně z latákijského letiště vzlétá syrský vrtulník, který rozhazuje nad územími kontrolovanými islamisty letáky, v nichž vyzývá místní obyvatele, aby odešli na území kontrolovaná vládními vojsky, a příslušníky obou uskupení, aby složili zbraně a vzdali se vládním vojskům. Jedině tehdy mají otevřenou cestu do budoucnosti.

Po nebi jeden za druhým letí bombardéry. Není možno rozeznat, o jaké typy letadel se jedná, ale vedle stojící vojín tvrdí, že jsou ruská. Spíše přesvědčuje sám sebe. Taková je psychologie války. Když se můžeš během několika hodin ocitnout v pravém pekle, myšlenka na podporu mocného spojence zvedne sebevědomí.

Nebe znovu rozrývá řev leteckých motorů a tankisté se vrhají ke svým strojům. Jedou na přední linii, odkud začne historický útok. Trasa Hamá–Homs není jeho jediný cíl. V případě jeho úspěchu syrská vojska fakticky rozříznou severní uskupení islamistů na dvě části, přičemž ponechají ve svém týlu islamisty v palmyrském kotli – bez spojení a možnosti zásobování.
Tanková kolona zmizela za zatáčkou a v nastalém tichu je slyšet jenom výzvu k místním obyvatelům. Ve vzduchu jsou slyšet motory neviditelných letadel.

Zdroj: http://www.kp.ru/daily/26440/3311252/

KP, 2. 10. 2015 12.12 A. Koc, D. Stešin


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!