Nezávislé weby s radostí vyvěšují videosnímky ruské armády bombardující pozice teroristů stejně usilovně, jako to činily USA ve druhé válce v Iráku. Pokud nechceme propadnout kouzlu simulákra a mediálním manipulacím, musíme se podívat na ty, kdo v boji proti teroristům nasazují životy v pozemní ofenzívě. Ta rozhoduje o vítězství nad terorismem, letecké nálety na pozice žoldnéřů všeho druhu jsou jen nástrojem. Rusové a Američané bojují s terorismem každý jinak, viz toto video.


Nyní jen stručně k vývoji na frontách podle důležitých změn. Postup SAA směrem do týla povstalců je patrný téměř všude, ale nikoliv stejně rychlý a stejně pevně zakotvený.

Celková situace
Mapa ukazuje současné rozložení sil. Z mapy je jasné, že SAA, íránským gardám, Hizballáhu a Kurdům se musí podařit odřezat teroristy všeho druhu od zásobovacích tras na Turecko.



Pokud se Asadovi a jeho spojencům podaří do zimy odřezat teroristy od zásobovacích tras na Turecko, je to jejich konec. Americká zásobovací pomoc letectvem pro ISIL, Al-Núsru a Al-Kájdu je slabá, a hlavně dost nespolehlivá při intenzivním ruském bombardování. Zásobovací konvoje ISIL směrem od írácké Basry a Mosúlu budou zničeny, protože v poušti je všechno perfektně vidět.

Bitva o Rastan a Homs
Celková pozice zde, teroristé jsou v kompletním obklíčení a odřezaní od zásobovacích cest na Turecko a Jordánsko.



Příští útok rozdělí ISIL na dvě části a postupně je dobude, jako se to děje na předměstích Damašku (východní Ghutta, Džobar).

Bitva o Aleppo
V Aleppu vypadá situace nejdramatičtěji, protože povstalci drží své části města už 3 roky a zřídili uprostřed civilní enklávy dokonalou síť tunelů a opevnění. V první kole jde o přetnutí zásobovacích tras na Turecko. Zuřivé boje o centrální část města ukazuje tato podrobná mapa z 10. 10. 2015. Útoky a protiútoky pokračují a šipky ukazují, že ISIL dobývá mimo jiné i pozice proamerické Al-Núsry. Ta z taktických důvodů složí ISIL jeden týden přísahu a příští týden ji zase odvolá, když dostane z Turecka další dodávky zbraní.



SAA musí postupem směrem od Zahraa přetnout povstaleckou frontu na dvě části, aby je mohla vyřídit odděleně. Jak vidíte, nůžky obklíčení zatím uzavřené nejsou. Celková mapa ke stažení zde, i s popisem ofenzív. Celkové rozložení sil najdete na podrobné mapě, zde je její výtah. Povstalci mají stále otevřenou zásobovací trasu na Turecko.



Klíčové je rozdělení teroristů na dvě části a jejich likvidace. Zelená se úporně brání, jak vidíte na útocích SAA (hnědá) a protiútocích teroristů. Pád Aleppa by znamenal zlomení beztak nahlodané morálky teroristů, protože "svou" část města drží prakticky od začátku povstání (2012). Na závěr přidáváme video přehled front v Sýrii z minulého týdne (k 7.10. 2015) z webu southfront.org



Klíčové jsou zejména boje u Golan v oblasti Al-Hamidíja (Quneitra provincie), kde si dávají SAA a Írán záležet na tom, aby rozstříleli pozice Al-Núsry a FSA, které v tzv. "buffer zones" podporuje Izrael a USA. Video je zajímavé i proto, že ukazuje přípravu na vládní ofenzívu, která začala tento týden v Aleppu, viz předešlé odstavce. Zatím se SAA daří postupovat. Pokud vás zajímá, kdo vytvořil, financuje a vojensky podporuje různé větve teroristů v Sýrii, podívejte se na video s Thierry Meyssanem. Píše pravidelně důležité analytické články pro web voltairenet.org, anglická verze zde.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!