K pochopení problému. Náměstek ředitele amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Andrew McCabe, který loni FBI krátce vedl jako úřadující šéf, s okamžitou platností odstoupil z funkce poté, co interní vyšetřovací výbor FBI doporučil jeho odvolání. Bude mít slabší výslužku, než je v těchto případech obvyklé, protože byl vyhozen z disciplinárních důvodů. Mimo jiné byl zapleten do aféry s nelegálními odposlechy Trumpova štábu, do aféry s maily Clintonové a měl ovlivňovat vyšetřování vztahů Trumpova štábu s Ruskem. Anonymní sbírka na webu chce opatřit tomuto reprezentantu "deep state" celkem 500 tis. dolarů jako odškodné. Nezávislý web The Intercept k tomu zveřejnil článek pod názvem The $500,000 GoFundMe Charity Campaign for Wealthy Ex-FBI Official Andrew McCabe Is Obscene. Shrňme v přehledu hlavní argumenty článku, který napsalo známé novinářské eso Glenn Greenwald.


Nejprve se podívejte na tento graf, abyste viděli argumentaci článku.


  • Rok 2015: Podle studie amerického ministerstva zemědělství je v USA 13.1 milionů domácností, kde děti jsou často bez jídla, tedy spadají do kategorie domácností s jistotou jídla.
  • Rok 2016: Statistika ukázala 12,5 % Američanů pod hranicí bídy.
  • Rok 2017: V USA bylo registrováno přes půl milionu lidských bytostí bez domova, tedy počet bezdomovců stoupl poprvé od finanční krize z roku 2008.


Tyto hrozivé statistiky platí pro USA, nikoliv pro lidstvo napříč planetou. Přestože skoro polovina nejchudších žije v rovníkové Africe, v kategorii nejchudších najdeme určitou část populace v každém světadílu. Zhruba miliarda lidí na světě nemá základní hygienickou infrastrukturu. Stovky milionů lidí žijí v nepředstavitelné bídě, bez znalosti číst a psát je téměř 780 milionů a ženy tvoří dvě třetiny z nich.

V tak zvané nejvyspělejší zemi na naší planetě, Spojených státech amerických, je vinou nedostatku financí omezen přístup k důležitému prvku rovnosti, tedy k nezávislému právu. Nejen chudí, ale už ani střední třída nemají možnost být zastupováni schopnými a zkušenými právníky. Jsou odkázáni na přepracované a podprůměrně placené státní obhájce. A pak naplňují soukromé věznice. Viz náš článek Vězeňský soukromý průmysl v USA vydělává na uvězněných ženách nebo starší článek Komu a jak sype americký gulag.

Do této reality přišel bývalý ředitel FBI Andrew McCabe s charitativním webem na získání peněz pro jeho advokáty bojujících proti jeho odvolání. A skutečně získal 100 000 dolarů během prvních 24 hodin a další přicházejí od nejbohatších občanů USA. Po výzvě k drobným přispěvatelům od osobností jako Rachel Maddow, Blake Shelton a dalšími, účet vzrostl na více než 500 000 dolarů. Pro srovnání. Výzva k podpoře rodiny bezbranného S. Clarka, kterého zastřelil policista několika ranami do zad, dosáhla 83 000 dolarů.

Bohatí pomáhají sami sobě, to je pochopitelné. Kdo je příjemce této prazvláštní dobročinnosti? McCabe pracoval pro FBI, nejdříve v oddělení pro organizovaný zločin, později v protiteroristické skupině. V pozici místo-ředitele FBI pod ředitelem jménem Jim Comey pracoval na nabourání volebních výsledků a odstranění problémů se soukromými maily H. Clintonové. Pak lhal o průniku informací z těchto vyšetřování. Jeho osobní majetek ho zařazuje mezi nejbohatší, a přesto ze Silikonového údolí přišla aktivita na jeho charitativní podporu.

Něco na podpoře tohoto agenta FBI opravdu smrdí. Za posledních dvacet let se příjemce této charity zabýval tím, že naváděl ke zločinu mladé a mentálně labilní muslimy a fízloval muslimsko-americké politické představitele. Také udržoval složky pod názvem Total Information Awareness, aby se tak přiblížil k vysněnému cíli FBI po 11. září, že se bude fízlovat celá zeměkoule. Pro všechny ty, kteří pracují pro lidi poznamenané nezákonnými praktikami FBI, je sbírka peněz pro někoho jako McCabe skutečně obscénní.

Zdroj: The Intercept


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!