Spřátelená občanská iniciativa Debatní klub publikovala podařenou besedu nazvanou Čeští elfové. V ní besedoval náš šéfredaktor Pavel Letko s Bohumilem Kartousem, coby hlavním anonymním a jediným dosud známým profesionálním elfem. Normální člověk se zdravým rozumem by řekl, že tyto bájné bytosti za Sorošovy epochy přece nemohou existovat, ale dnes je možné úplně všechno.


Naši noticku k besedě najdete ZDE. Zaujala mne tato část, viz stopáž 27:22 a zhruba jednu minutu dále, najděte si to na videu. Udělal jsem přepis podle poslechu a mea culpa, pokud tam něco není zcela doslova.

Kartous: Česká televize přináší tvrzení Tonyho Blaira nebo George Bushe o zbraních hromadného ničení v Iráku, to není problém České televize, ona musí Blaira nutně citovat stejně, jako cituje čínského prezidenta a snaží se dávat věci do kontextu. Zda Irák vlastní nebo vlastnil zbraně hromadného ničení v době Saddáma Hussajna, to je věc, kterou sotva ČT ověří tím, že půjde do skladů irácké armády a tam si to osahá, zda tam jsou nebo nejsou.
Letko: Šíří dezinformaci...
Kartous: Tu dezinformaci, pokud to tak nazýváte, šíří Tony Blair a George Bush mladší a jako dezinformaci to můžeme označit až teprve když bude prokázáno, že tomu tak není.
Letko: To bylo prokázáno, ne?
Kartous: Vy to kladete za vinu ČT, ale to šířila různá média, New York Times, Washington Post až k ČT, protože zakládají na tvrzení těch politiků. Ale to není dezinformace, kterou by ČT šířila záměrně. Já se tady bavím o dezinformacích, které jsou záměrně vytvářeny a záměrně šířeny. To je rozdíl. Vy sám moc dobře víte, že šlo o snahu manipulovat veřejným míněním v tom smyslu, aby bylo možné legitimizovat útok na Irák. A vy o tom mluvíte jen díky tomu, že existuje pluralitní prostor, ve kterém ČT může dodatečně citovat jiné zdroje a říci, že to byla manipulace. To se v Číně a Rusku nemůže stát, protože kontrola nad informacemi je v rukou státního aparátu.


Profesionální Elf se zamotal do vlastní pasti a je to opravdu kouzelné čtení. Problém každého politruka za bolševika i za dnešního neoliberalismu je pořád stejný: Klidně se můžete mýlit se Stranou, ale je velmi nebezpečné se mýlit proti ní. Pohádková bytost placená bůh ví kým předvedla argumentační veletoč, který je třeba shrnout v bodech.

  • Západní "demokraté" nám můžou skrze jimi manipulovaná média, jako je česká ČT, lhát o válce v Iráku. A přitom víme, že "že šlo o snahu manipulovat veřejným míněním v tom smyslu, aby bylo možné legitimizovat útok na Irák".

  • Ale ČT nešíří desinformaci. Když to tvrdí vysoce postavení lháři, tak to sice není pravda (lež totiž není pravda, jak ví každé malé dítě), ale současně to není dezinformace.

  • Když by totéž udělali v Rusku a Číně, tak už to dezinformace je. To tvrdí politruk-elf "důkazem", že ČT může odvážně říci, že vysoce postavení lháři zemí Británie a USA jsou ...lháři, podvodníci a masoví vrahové, kdežto v Rusku a v Číně to prý nikdy neřeknou o vlastních kápech.


Chtěl bych vidět toho placeného politruka v ČT, který logický závěr Elfa dovede k vítěznému konci. Naživo se už stejně nevysílá, takže by jeho proslov vymazali z disku a jeho z televizní mapy. Teď se navíc množí "nehody" nezávislých novinářů jako byl Andre Vltchek (22.9., RIP), takže bych mu toto odvážné vystoupení ani nedoporučoval. Za podobných okolností zemřela v Turecku při "nehodě" jiná známá nezávislá novinářka (Brilantní reportérka Serena Shim zemřela v Turecku při "autonehodě"). Šířila "dezinformace" o tom, že Západ pomáhá teroristům skrze Turecko. Edwardu Snowdenovi se podařilo před CIA utéct do Ruska. Ale Julian Assange tolik štěstí neměl a hrozí mu, že skončí v americkém gulagu stejně jako Bradley Edward (dnes Chelsea) Manning (Komu a jak sype americký gulag).

Po letech se samizdatem proti komunismu opět píši pro web, který se dostal do hledáčku politicky motivované policie. Za nacistického Německa se této blahodárné partě nazvané Geheime Staatspolizei říkalo ve zkratce "Gestapo". Dnešní Elfové jsou jak známo tajemné bytosti s vlastní šekovou knížkou a zcela tajemnými úkoly, které si jistě dávají sami sobě, jako to dělá každý placený profesionál. Koho zajímá, jak to běží v tomto pohádkovém zákulisí, nechť si klikne na starší pokračování série pod heslem "agent Novák".

Tak se vraťme k filosoficky podstatnému: Kdy se zpráva o lži a zločinu stává "dezinformací"? Jinak řečeno s Napoleonovým ministrem Fouchém: Kdy se stane horší věc než zločin, protože hlavní političtí kápové Západu udělali chybu? Elf se šekovou knížkou a s jasným politickým zadáním hlídat nepřátelsky smýšlející alias "desinformační weby" řekl jasně: ČT byla skvělá v tom, že neudělala chybu. Zcela kladně a nadšeně souhlasila s masovými vraždami v Iráku, které byly zcela vylhané. Viz naše shrnující tematické číslo Prohry Západu na Blízkém východě (2017).

Milý neoliberální Elfe, úplně stejně se v 50. letech nadšeně souhlasilo s popravami komunistických a jiných oponentů režimu. A dnes z nich děláme hrdiny, tedy převážně z Milady Horákové. Takže existuje problém mezi legálně povoleným a řízeným lhaním a tzv. "dezinformací", která nechce mít nic společného s provládním lhaním.

A nyní ke druhému, filosoficky podstatnému bodu. Elf spokojeně žijící v epoše neoliberálního Soroše jasně řekl, že Bush mladší a Tony Blair manipulovali veřejným míněním, aby spustili válku, která nebyla vyhlášena v rámci RB OSN a ipso facto byla mezinárodním zločinem.

Takže, milý Elfe: Kdy můžeme říci, že válka v Iráku nebyla jen drobná epizoda v seriálu nekonečného lhaní ČT na způsob znormalizované telky: (Lže nám Česká televize?) Kdy můžeme říci, že Druhá válka v Iráku byla normální, obyčejný, prachsprostý masový zločin? A kdy budeme moci říci, že CIA vraždila a mučila vězně ve speciálně zřízených věznicích? A kdy budeme moci říci, kdo vlastně nechal postřílet ty demonstranty na Majdanu, jak začal konflikt na Donbase a v Sýrii a kdo ze zákulisí ovlivňuje průběh barevných revolucí v různých zemích světa?

Z toho plyne třetí bod. Elfové představují velmi specifický případ politické ne-policie. Ta zatím nemá pravomoci a oficiální poslání klasické politické police typu StB, která mne poslala za komunistů do vězení. Tyto pohádkové bytosti s výplatní páskou mají za úkol trpělivě a otcovsky vysvětlovat nezávislým webům, jako je ten náš, že někde je - obecně nejasně, ale jinak zcela jasně - daná lajna mezi "dezinformací" a zdravou "liberálně-demokratickou" informací.

Přesně to samé mi říkali mnohokrát estébáci při výslechu: "Pane Umlauf, nám je úplně jedno, co si soukromě myslíte a jaký rozhlas posloucháte, ale vy nám tady nebudete narušovat socialistické zřízení." Takže Elfové jsou naši milí mediální vůdci v době, kdy EU má pouze koncentráky v Sýrii pro vlastní občany-teroristy, které tam buď poslala přímo nebo nepřímo (Koncentráky pro EU-teroristy v Sýrii). V EU vzniká pouze mentální koncentrák. Na špačkárně slouží pohádkové bytosti, které pomáhají zbloudilým uprchlíkům z informačního, oligarchy řízeného koncentráku, na správnou cestu domů. Ti uprchlíci z neoliberálního korporátního ráje mají přece mít rozum a mají si vypěstovat stejnou míru autocenzury jako všichni mainstreamoví presstituti. A chce to jen trochu dobré vůle, jak mi vždycky říkali estébáci.

A toho plyne poslední čtvrtý bod. Náš šéfredaktor šel bojovat do šedé zóny, kde se nyní hraje o osud české a evropské demokracie. Svoboda existuje jen v činu, jinak je to teoretický kec pro elfy a hloupé ovce. Citujme slavnou definici Hany Arendtové o politické svobodě:

Lidé jsou svobodní – abychom odlišili uskutečňování svobody od držení majetku – právě tehdy, pokud jednají; ani předtím, ani potom. Protože být svobodný a jednat je totéž.


Elfové zbloudilým duším otcovsky vysvětlují, že se mají vrátit do lůna "demokracie". Dříve to dělali estébáci, před nimi gestapo, a před nimi katolická inkvizice. Zdůvodnění se lišilo, výsledné metody nikoliv. Žijeme v časech korporátního fašismu, který zatím není fašismem politickým. V této šedé zóně se pohybují skupiny aktivistů, kteří tvrdí, že si sami chtějí stanovovat lajnu, která určuje, co je politický zločin v Iráku, v Sýrii, na Donbasu a celé Ukrajině... Jistěže to musí zdůvodnit, pokud chtějí působit ve veřejném prostoru.

Proti nim stojí velmi zajímavá skupina myšlenkové policie, která autoritativně a zatím nikoliv úplně mocensky (to by bylo Gestapo a StB) určuje, kde končí svoboda projevu o zločinech v Iráku, a kde začíná tzv. "dezinformace" o zločinech v Iráku. Projev Elfa byl velmi sebevědomý, jel jako dobře namaštěný kolovrátek. Estébáci na tom byli podobně a také jsem většinou mlčel, neb mlčeti tehdy bylo zlato. Jenže nemůže mlčet nezávislý tisk, protože pak zaberou tuto šedou zónu neoliberální inkvizitoři v korporátním žoldu. Pak už nebude cesty zpět, protože podle výše citovaného výroku přestane skutkem existovat politická svoboda projevu. Nakonec se jen zřídí zeď jako mezi Izraelem a okupovanými územími v Palestině, nebo jako to bylo za komunistických časů v Berlíně.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!