Pokud už jste dlouho nedrželi v ruce knihu, kterou si poté přečtete jedním dechem, mám pro vás, milí čtenáři, jedno doporučení. Jmenuje se "Hornické vdovy" a přináší autentické příběhy s bohatě ilustrované dobovými fotografiemi a dokumenty.

Osm žen, osm tragédií, jeden region. Kamila Hladká, autorka knihy, vedla dlouhé rozhovory se ženami horníků, kteří zahynuli v práci. Nejstarší dvě, Olga a Květa, přišly o manžela při velkém důlním neštěstí na havířovském dole Dukla, k němuž došlo v červenci 1961 a zahynulo při něm 108 horníků. Nejmladší Ivana přišla o bývalého manžela v dubnu 2013. Přišel o život při náhodném úniku metanu na dole ČSM ve Stonavě.

Hovoří ženy různého věku, s rozdílným temperamentem a celkovým přístupem k životu, přesto je něco spojuje: přímočarost a upřímnost výpovědí, zemitost, pragmatismus, věcnost, absence sebelítosti. Hovoří Květa, 78 let:

Můj bratr dělal též na Dukle a jel na noční šichtu. Měl štěstí, měl mít taky odpolední, ale změnil si to. Přijel ke mně: "Květo, byl jsem se dívat v kolovně a Laďa tam má skútr. V dole hoří, on tam zůstal." To byla první zpráva. Mně by se krve nedořezal. Všichni sousedi, všichni lidi jsme byli celou noc venku na ulicích a čekali jsme. Někteří letěli k Dukle, ale já jsem nebyla schopná jen jsem říkala: "To není možné, to není možné. Musí je zachránit." V noci jsme ještě nic nevěděli. Bratr byl se mnou, další služba už nenastoupila. Potom k nám ráno přijeli a řekli, že tam zůstalo tolik chlapů a že manžel je dole taky. Bylo to hrozné, hrozné…

Zůstalo jich tam pře sto. Já jsem znala každého. Můj strýc dělal záchranáře - ti tam hned jeli a on říkal: "Květo, ti havíři tam jsou. Je to zaplynované, museli je zazdít, aby to nevybuchlo. Kdybys věděla, tam chlapi ještě žili, řvali, a oni to museli zavřít." Měla jsem strašnou zlost. A všecko ten dispečer. Chlapi volali zdola, že je tam smrad, že je tam plyn, ale on říkal: "Neblbněte, já tam sjedu." A taky tam zůstal. Z těch chlapů nezbylo nic. Ostatky identifikovali podle masky a lampy. V té rakvi není žádný Laďa, oni shořeli.


Ostravsko-karvinské doly vydaly své bohatství a dnes se postupně mění na muzea a památníky těžké a nebezpečné "roboty". Je dobře, že kniha "Hornické ženy" zachová památku na bezejmenné hrdiny "socialistické" i "kapitalistické" práce, i na ty, kteří na ně v dobrém vzpomínají.

Knihu vydalo nakladatelství Dcera sestry, kde si knihu můžete též objednat.

HLADKÁ, Kamila. Hornické vdovy. Želešice: Dcera sestry, 2019. ISBN 978-80-906559-3-5.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!