John Helmer je nejdéle sloužící zahraniční korespondent v Rusku, v Moskvě žije od roku 1989. Na svém blogu zveřejnil článek, z něhož cituji:

Morawiecki a západní tisk lhali - v Kyjevě se žádné setkání nekonalo. Místo toho se schůzka konala v polském železničním uzlu Przemysl, 95 km západně od Lvova (Lvov) a 20 km uvnitř polské hranice s Ukrajinou.
Ve zprávě, kterou zveřejnila varšavská kancelář agentury Associated Press (AP), se uvádí, že "dlouhá cesta po zemi z Polska do Kyjeva, kterou absolvovali Morawiecki, polský vicepremiér Jaroslaw Kaczynski a premiéři České republiky Petr Fiala a Slovinska Janez Jansa, vyslala signál, že většina Ukrajiny stále zůstává v ukrajinských rukou".
Důkazy shromážděné ze zdrojů ve Varšavě a z analýzy videozáznamů a fotografií zveřejněných na schůzce dokazují, že se žádná "dlouhá cesta" nekonala; žádné setkání se nekonalo v Kyjevě ani ve Lvově, hlavním městě Haliče, který je operačním sídlem ukrajinské vlády. Z důkazů poskytnutých Poláky a také Zelenského propagačním štábem je nyní jasné, že v ukrajinských rukou zůstává jen malá část západní Ukrajiny. Sám Zelenskyj je nyní v polských rukou.

Zdroj: John Helmer via Blog Bavor V)

Pochybnosti o tom, zda se schůzka "na nejvyšší úrovni", při níž premiéři Polska, Česka a Slovinska vyjádřili bezvýhradnou podporu Ukrajině, uskutečnila opravdu v Kyjevě, se na českých sociálních sítích objevily už před zveřejněním Helmerova článku a vycházely z rozboru časového harmonogramu takové cesty. Teď to vypadá, že i ostatní indicie ukazují na propagandistické divadlo.

Pokud jsme stále ještě demokratická země, kde je vláda odpovědná parlamentu a občanům, dopustil se náš ministerský předseda nehorázného "vrtění psem" a měl by okamžitě odstoupit. Pokud jsme však již totalitní země, kde je pod záminkou nevyhlášené války povoleno vše, pak nám nezbývá nic jiného, než pochválit pana premiéra za válečnou lest, která sjednotila národ za vůdcem v přilbě a neprůstřelné vestě a připravila nás pro nadšené schválení všech věcí, které by nám ještě před dvěma lety připadaly jako naprosto skandální a neakceptovatelné.

Sláva Česku! Hrdinům sláva!


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 250 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!