Ve Španělsku se opět masově demonstrovalo, tentokrát za odstoupení ministerského předsedy, který je podezřelý z přijímání úplatků, a vypsání předčasných parlamentních voleb. Demonstrovalo se v Madridu, Barceloně, Alicante, Valladolidu a Seville. Proti demonstrantům v Madridu zasáhla policie ve snaze zabránit demonstrantům, aby se shromáždili do velkého davu.

Nepokoje vypukly poté, co včera premiér Mariano Rajoy vystoupil na tiskové konferenci, kde slíbil, že zveřejní všechny své bankovní účty a popřel zprávy, že vrcholní představitelé vládnoucí Lidové strany dostávali "černé peníze" v řádech deseti tisíců euro ročně od stavebních firem. Demonstranti premiérovo prohlášení považují za výsměch a vyhýbání se odpovědnosti.

Korupci ve vládní straně mají dokazovat tajné účty z let 1990 - 2008, jejichž kopie byla zveřejněna v prestižním španělském deníku El País, a které pravděpodobně pocházejí od bývalého pokladníka Lidové strany Luise Bárcenase, jenž je již se svým předchůdcem Álvarem Lapuertem vyšetřován kvůli přibližně 22 milionům euro na tajných kontech ve Švýcarsku. El-País uvedl, že téměř dvě třetiny těchto údajných plateb porušily španělské zákony o financování politických stran. Španělský generální prokurátor Eduardo Torres-Dulce v pátek řekl, že existuje dostatečný důvod pro to, aby bylo zahájeno vyšetřování nelegálního financování Lidové strany.

Korupčních skandálů ve Španělsku navíc přibývá, policie vyšetřuje desítky dalších případů, které se týkají bankéřů, politiků, radních a dokonce i členů španělské královské rodiny.

Lidé jsou šokováni, protože Rajoy a jeho strana požadují po španělských občanech obrovské oběti v důsledku vládních škrtů. V zemi je hluboká krize a 26% nezaměstnanost.

Zdroje:
el País
Bellingham Herald
Sky News