V kaplické evangelické modlitebně Archa byl dne 26. dubna promítnut francouzsko-rakouský film Den první o fiktivní jaderné havárii v Dukovanech. Po promítnutí proběhla diskuse lidí s hornorakouským pověřencem pro jadernou energetiku Ing. Daliborem Stráským a s rakouskými i českými zelenými o nebezpečí jaderné energie. Lidé vzpomněli na dobu před 27 lety a na to, jak ji prožívali.

Akce se konala v rámci Evropského týdne akcí za budoucnost po Černobylu a Fukušimě. V těchto městech se udály jedny z nejtragičtějších a nejničivějších průmyslových havárií. Jejich následky pociťujeme nejen dnes, ale problémům se nevyhnou ani další generace. Objevily se i mutace dětí narozených v postižených oblastech. Tyto tragédie nesmí být zapomenuty.

Bezpečnou cestou je využívání bezpečných a obnovitelných zdrojů energie. Právě v této oblasti by bylo dobré s rakouskými sousedy spolupracovat. V okrese Freistadt vznikl projekt Hélios, který zahrnuje 27 obcí s dohromady cca. 70.000 obyvateli. Tam od roku 2012 funguje v celém Rakousku zatím největší, ale decentrálně organizovaná fotovoltaická elektrárna. Hlavně na střechách veřejných budov (obecní úřady, školy, atd.) bylo mezitím namontováno cca 100 menších zařízení, která tvoří dohromady jeden celek s výkonem cca. 2 MW, což představuje roční spotřebu přibližně 600 domácností.

Investorem se může stát každý, kdo se podílí minimálně 500 €. Je to něco jako půjčka, kterou poskytovatel dostane během 15 let zpět (každý rok 1/15) a navíc ještě úrok 3,3 % na půjčený kapitál. Veřejnost si tím sama postupně organizuje „přerod energetického systému“ a není tedy pravda, že máme pouze možnost vybrat si mezi rizikem atomových elektráren s otázkou kam s odpadem a zhyzděnou krajinou s předraženými fotovoltaickými poli.


Pokud vás zajímá přehled utajených nukleárních katastrof Rusku, klikněte si na tuto reportáž.