Poslední vývoj na frontách jsme v redakci sledovali do začátku listopadu, viz článek Vojenská situace v Sýrii (do 4. 11. 2015). Přečíst doporučujeme pro ty, kteří tuto rubriku nesledují pravidelně, je tam přehled starších analýz. Jako obvykle začínáme perličkami, aneb Amerika náš vzor. Kéž by! Poslechněte si hlas zdravého rozumu, čili senátorku Tulsi Gabbardovou ze Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických. Tyto milá dáma hezky a klidně řekla na videu, jak a proč musí skončit americké politické porno v Sýrii.


Rozhovor s Wolfem Blitzerem na CNN je dost překvapivý, naši mediální poskokové z korporátek by měli zbystřit, i v korporátní telce za naše poplatky. Ať při své lenosti neváhají s otočením kormidla, aby i pro ně nebylo pozdě.

Boje o Deir Ezzor

A nyní k Sýrii, zpráva ruského ministra obrany stojí za kliknutí, protože shrnul stručně výsledky ruského bombardování. Podle Institute for Economics and Peace (IEP) za poslední 4 roky přišlo do Sýrie a Iráku bojovat kolem 30,000 teroristů a žoldnéřů. z toho z Evropy nejméně 8,000 od roku 2011. Viz poslední Global Terorism Index za 2015. Někdo by ho měl zpracovat podrobněji, je to pastva pro depresivní oči.

Nedávné ruské střely s plochou dráhou letu (pro US nepříjemně dlouhého) zabily v oblasti Deir Ezzor asi 600 islamistů. Oči pro pláč má hlavně Francie, která v této oblasti pilně podporovala zejména al-Núsru. Ta se ovšem spojila s ISIL, aby dobyla Asadem chráněné letiště posazené uvnitř zóny teroristů Islámského státu. Je to stejná historie jako nedávno osvobozená základna v Kuwejru obklíčená dva roky. Podívejte na starší, ale platný obrázek bojových linií Deir Ezzor.



Zde drží bojovou morálku už dva roky legendární drúzský generál SAA Issam Zahreddine, který velí cca 2.500 mužům obklíčeným na základně už dva roky. Rusové bombardují zdejší ISIL v Deir Ezzor ostošest, ale to nestačí na zahájení frontové ofenzívy. Jsou tam asi nejkrvavější boje s teroristy a podle zpráv Hizballáhu zde bojuje za demokracii výkvět francouzského džihádu. Jejich kolegové se zatím postarali o pařížské atentáty.

Boje o dálnici M5 Hama-Aleppo

Ze strany od Latákije je vidět jasný postup ofenzívy, kterou pilně podporují ruské vrtulníky a stíhačky, aby dostaly teroristy dál od své základny. Šipky ukazují posun Asadových spojenců od začátku září do poloviny listopadu 2015.



Poslední přehled South Front z 19. 11. najdete kliknutím zde a video zde. Rusové zdvojnásobili bombardování a leteckou podporu a jsou ochotni spolupracovat s Francií při leteckých úderech.


Poslední vývoj v Latákiji u turecké hranice vypadá následovně. Zde už fakticky začalo "rolování koberce", tedy vytvoření jednotné fronty, která teroristy tlačí k turecké hranici, odkud jsou zásobováni.



Další pozitivní vývoj jde směrem na M5, kde bylo za měsíc dobyto asi 500 km2 území. Ale SAA a spojenci zatím nemají pod kontrolou celou dálnici, jen krátké úseky. Ztráta M5 v ofenzívě ISIL tehdy Západem nepřímo podporovanému, to byla katastrofa. To ještě nebyly atentáty v Paříži, že ano, jen v Sýrii. Asad začal doopravdy prohrávat a už se vesele dělila Sýrie, jako před 3 roky. Jenže přišli ti zlí Rusové a vše je jinak, protože se starají stejně pilně jako Západ a wahabisté od Saúdů a z Kataru o své zdejší investice. Jenže Rusové jsou na na straně legální moci, na rozdíl od Západu podporujícího teror. Přidali jsme mapu z 9. listopadu pro přehlednost, ale je jasné, kam míří hlavní ofenzíva SAA.



Ztráta přišla v červnu 2015 a dobytí M5 bude věcí cti pro SAA. A také tím bude prakticky dokončeno odřezání teroristů na jihu v Hamě a v Damašku.

Stagnace na frontách

Ofenzíva zatím stagnuje v Idlíbu, ale aspoň tam SAA po 18 měsících ani nic neztrácí. Stejně tak se pomalu přibližuje uzavření hranice s Tureckem, odkud masivně proudí teroristům výzbroj NATO. Takto vypadá už rok zásobování ISIL z Turecka.


U hranic v Latákiji je namačkáno kolem 15 tis. teroristů ISIL a dalších skupin, asi ví proč. Pokud SAA na jedné straně a Kurdové na druhé straně uzavřou hranice s Tureckem, je konec. Zhruba podobná stagnace vládne u Golan, kde Izrael zatím drží svou odnož islámských teroristů v dobré bojové kondici. Jak vidíte na videu, dobrému reportéru stačí jediná vtipná otázka, a rozmete celou propagandu Izraele ohledně Golan.


Jistěže Izraelci neléčí raněné teroristy, jen "oběti války v Sýrii". Jenže místo normálního demografického rozložení žen a dětí je zde na oddělení 90 % mladých chlapů s průstřely. To se pak vojenskému doktorovi-humanistovi těžko něco vysvětluje a raději vyhodí reportéry z nemocnice pryč.

Postup Kurdů

Západ se rozhodl, že pomůže Kurdům a zničí Asadovy ropné terminály, které v rámci "boje proti terorismu" bombardovali Francouzi. Asad tyto útoky označil za nezákonné a byly provedeny bez souhlasu syrské vlády, stejně jako v případě bombardování elektrárny a trafostanice v Aleppu skrze USA. Západ zatím ISIL nechá v klidu vozit cisterny do Turecka, aby bylo na válku. Rusové to ovšem k žalu demokratů překazili a rozbombardovali jak cisterny, tak stánky s občerstvením pro řidiče tahačů, kteří vesele jezdí tuto trasu už nejméně dva roky. Celkem jde ze Sýrie do Turecka asi 60,000 tun ropy denně a za facku se prodává na "černém trhu" a to s obratem 1,5 miliónu dolarů denně. Za to ISIL už dva roky bere peníze na zbraně z NATO a od wahabistických režimů, nyní i z Ukrajiny. Jak známo, tak v této zemi je na prodej naprosto vše, a celá země k tomu. Klíčový je postup Kurdů u Hasaky. Tmavým okrem jsou naznačena území dobytá v poslední době.



Ale Kurdové mezitím začali drancovat šíitské vesnice a městečka ve svém "chalífátu" a Západ pochopitelně mlčí. Ale vletěl na ně Hizballáh s nepřímou podporou Íránu, protože vlastní souvěrce si vraždit nenechají. Takže se věci jakž takž urovnaly a boje "spojenců" proti ISIL pokračují dál, ale každý na své frontě.

Na závěr jsme si nechali francouzského generála jménem Jean-Bernard Pinatel ze starých De Gaullových časů. Už se na to nemůže dívat a je v důchodu. Tak řekl pravdu, viz tuto zajímavou analýzu o angažmá Francie (a teroristů) v Sýrii z geopolitického a z koloniálního hlediska. Naši vojáci v záloze, viz tematické číslo 2015-8 (Vojáci v záloze, stát v ohrožení) by si měli tohoto generála více všímat, viz jeho publikované články, zejména toto video.

Poslední RB rezoluce o koordinaci boje proti teroristům Islámského státu a al-Kájdy navržená Francií žádá o likvidaci bezpečného útočiště, které si vytvořili teroristé ve své části Iráku a Sýrie. Dokument uznává Frontu al-Núsra a všechna seskupení spojená s al-Kájdou za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti. Tak jsme zvědaví, co tím Francouzi vlastně myslí.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!