Náš web dlouhodobě fandí senátorce Elisabeth Warrenové, která při svém prvním vystoupení v senátním výboru pro dozor nad bankami rozhodně nezklamala. Již jsme psali, že Warrenová si dala za úkol zjistit, jak dopadlo trestní stíhání představitelů velkých bank jako HSBC a dalších, které praly miliardy dolarů, o nichž bezpečně věděli, že pocházejí přímo od drogových kartelů (viz náš článek zde). Warrenové nejde o výši pokut za "nesprávný managament", ale chce po federálním prokurátorovi Ericu Holderovi, aby bankéře obvinil a nechal poslat k soudu.

Noví senátoři buď šlapou vodu a v prvním slyšení dají najevo své politické ambice a ideologickou příslušnost. Anebo jdou tvrdě na věc a chtějí něčeho dosáhnout, což je ve Washingtonu časem a lobbingem přejde. Podívejte se na toto vystoupení, které v USA sledovalo již milión lidí.


Warrenová se dvou nejvyšších kontrolních autorit vlády jasně zeptala - jak to, že nikdo z bankéřů není v teplácích, když normálního Američana zavřou za krádež rohlíku. Vytáčky Thomase J. Curryho, hlavního kontrolora na ministerstvu financí, působí naprosto trapně, viz video. Stejně tak trapně žvaní Elisse B. Walterová, která má kontrolovat americkou burzu. Těmto státním úředníkům zatím ani nepřišlo na mysl, že by měli hájit zájmy amerických občanů. Ti je do této funkce jmenovali, dali jim plat a pravomoci ke kontrole bank a ke stíhání podvodů. Warrenová, právnička z Harvardu, jim připomněla jejich zákonné povinnosti. Mají stíhat a nechat zavřít viníky miliardových podvodů.