Na Kypru trvale pobývají čeští studenti, kteří zde zažili situaci kolem bankovní krize. Studenti nám mailem odpověděli několik otázek, které jsme složili do jednoho rozhovoru.



Jak se veřejnost dozvěděla, že bude problém s výběrem peněz z bank?
Lide na Kypru se dozvěděli o problému s výběrem peněz až v sobotu, kdy všechny banky byly zavřené a tím pádem si veřejnost nemohla ihned vybrat své peníze z účtů. Lidé se o této situaci mohli dočíst ve zprávách. Celý den byly zprávy v televizi a ve všech internetových novinách. Bohužel ale v sobotu nikdo nevěděl, jak to všechno dopadne. Proto také lidé ihned brali všechny bankomaty útokem.

Jak se k tomu postavila veřejnost? Začala vybírat svoje vklady?

Jasně. V ten samý den, kdy se veřejnost dozvěděla o procentuálním snížení z vkladu z každého bankovního účtu, se tvořily obrovské fronty u bankomatů. Lidé se snažili vybrat co nejvíce peněz, ale u každé platební karty byl limit 800 Euro. Banky byly dva týdny zavřené. Limit na vybrání peněz byl každý den menší a menší, až v jeden den bylo možně vybrat jen 120 Euro denně. V den ohlášeni bankrotu u Laiki Bank, lidé dokázali až hodiny stát ve frontě před bankomatem, aby mohli vybrat alespoň nějaké úspory.

Jak jsi to prožívala?

Já jsem byla v té situaci naprosto šokovaná. Ihned jsem zamířila k bankomatu vybrat si úspory na studentské kartě. Celá situace je naprosto otřesná. Během dvou týdnů, kdy byly banky zavřené, se změnil celý chod ostrova. Mnoho lidí přišlo o svou práci, mnoho firem a podniků snížilo platy svým zaměstnancům. Nemohlo se nikde platit platebními kartami. Chodila jsem každý den k bankomatu a vybírala si denní limit, až jsem se dostala k nule.

Co všechno se stalo, když banky zmrazily peníze?

Banky zmrazily peníze jen lidem, kteří měli vklad na účtu více jak 100 000 Euro. Mnoho zahraničních investorů přišlo o své peníze, a tím pádem ztratili důvěru v bankovní systém na Kypru. Mnoho ruských investorů přemýšlí, kam své peníze přemístí. Lidé nemohou poslat peníze ze svého účtu do zahraničí. Navíc je omezený finanční limit, který si můžeš vzít při cestě z Kypru jinam. Jsou přísné kontroly na letištích. Úředníci kontrolují, kolik peněz u sebe máš. Je určený přesný limit, kolik lze vyvézt. Je omezený výběr z banky a nelze vybrat všechny úspory najednou.

Přišli obyčejní lidé o nějaké peníze?

Obyčejní lidé nepřišli o peníze, vklady byly zmrazeny jen lidem, kteří měli více jak 100 000 Euro. Vklady byly vyměněny za jistinu (Shares of banks). To znamená, že až se Kypr za pár let dostane z krize, lide mohou prodat své podíly a dostanou nějaké peníze zpět. Nikdo ale neví, kolik to bude. Ale jak jsem řekla, mnoho lidí ztratilo práci, a tím přišli k největší újmě.

Když už se situace uklidnila, začali lidé opět vkládat peníze do bank?

Naopak, tady se už nevěří bankám a lidé své úspory schovávají doma. Nebo se snaží poslat peníze do zahraničí skrz “Money transfer” a podobné instituce. Hlavně se všichni snaží vybrat všechny peníze z bank.