Aktivistický web Mother Jones ukázal, proč jsou kritické reakce EU na špionážní boom v USA naprosto oprávněné. Viz článek Skandál kolem odposlechů v USA znepokojuje EU. Stále více kontraktů totiž dostávají soukromé firmy. Whistleblower Edward Snowden ze soukromé firmy ukázal rozsah fízlování a novináři začali zkoumat, kdo tuto špinavou práci pro stát vlastně dělá. A zjistili znepokojující věc. Jeho mateřská firma Booz Allen Hamilton zaměstnává 12,000 zaměstnanců s tajným posláním a celkově pro soukromé firmy pracuje na tajných úkolech 483,263 lidí. Na prvním grafu vidíte nárůst privátního sektoru na fízlovacích vládních programech v posledním desetiletí.



Druhý graf ukazuje podíl přímých vládních zaměstnanců a privátních podniků. Stát tedy "prodal" tuto činnost privátním firmám, které dnes tvoří většinu tohoto byznysu.



A třetí graf ukazuje, že to nedělají zadarmo. Strmý nárůst výdajů z kapes daňových poplatníků v miliardách dolarů ukazuje na vznik nového vysoce lukrativního soukromého sektoru, který žije výhradně z vládních zakázek.



A jako každý jiný byznys, i tohoto má být co nejvíce a měl by maximálně vynášet. Whistleblower Edward Snowden ze soukromé firmy Booz Allen Hamilton vstoupil do dějin tím, že ukázal na rozsah tohoto podnikání. Riskoval život, aby upozornil na ohrožené zájmy občanů. Jiné stovky privátních zaměstnanců mohou dělat pravý opak, a možná i dělají. Mohou všechna obchodní tajemství prodávat tomu, kdo si je u nich bude chtít koupit.