Dne 25. března 2014 obdrží 330 000 Islanďanů prostřednictvím digitální transakce 31,8 AUC (Auroracoinů). Název měny a logo symbolizuje polární záři. Tato digitální zúčtovací jednotka má napomoci rozvoji ekonomiky a jedná se o občanskou iniciativu. „Národ se zbaví pout papírové měny“, píše se na stránkách nové digitální měny Auroracoin.org. Tvůrci této měny mají velké plány. Podle jejich názoru se digitální měna bitcoin osvědčila jako udržitelná a podařilo se jí úspěšně obejít politický systém a banky. Volatilitu hodnoty měny ovšem nikdo neřeší.

Baldur Friggjar Odinson vyvinul alternativní měnu speciálně na podmínky Islandu. Na Islandu je totiž na internet připojeno 96% obyvatel, což podobný experiment usnadňuje a činí vzájemné placení možným. Při vydávání AUC se využívají údaje ze systému registrace obyvatel, který umožní přezkoušení identity každého příjemce. Tvůrci této digitální měny doufají, že se jim podaří zlomit vazbu mezi bankami, které se staly „too-big-to-fail“, tedy příliš velkými, aby mohly padnout. Proto spekulují ostošest, vědomy si toho, že je z průšvihů budou muset vytahovat daňoví poplatníci a vystrašení politikové. Proto chtějí islandští aktivisté zavést peníze nezávislé na machinacích bank a vlád. V tomto ohledu mají tvůrci pravdu.

Zkorumpované politické elity současný podvodný systém chrání a Island je zemí, která chce být demokratická a svobodná. Viz naše články o tom, jak Islanďané zvládli zdejší krizi (Jak Island zatočil s bankovními a politickými zloději). Zahraniční investoři nemají o investování na Islandu dvakrát zájem. Proč také, když je výhodnější nafukovat bublinu státních dluh, akciovou a částečně probíhající nemovitostní bublinu. Tady jsou slibovány zajímavější zisky, zvlášť když centrální banky půjčují tak levně!

Tvůrci digitální měny AUC si stěžují, že zestátnění bank a zavedení kontroly pohybu kapitálu se stalo brzdou rozvoje zahraničního obchodu. Jenže toto opatření bylo přijato jako přechodné a nezbytné kvůli stabilizaci ekonomiky a to se vcelku podařilo. Jak se daří stavět na nohy ekonomiku a snižovat nezaměstnanost si zájemce může prostudovat zde.



Na grafu vidíte, jak postupně jako kámen padala islandská koruna dolů. Od 80. let nastalo teprve ono urvání se finančních trhů z řetězu, což vedlo ke znehodnocování měn navázaných na světovou měnu USD obecně. Zda bude systém úspěšný, se teprve uvidí. Otázkou bude, jak na tuto paralelní měnu budou reagovat finanční úřady. Kdyby byl tento koncept úspěšný, mohl by být použit i v jiných, těžkou krizí postižených zemích.

Rizika virtuální měny

Je však tento koncept opravdu bez rizik? Virtuální měna zůstává stejně manipulovatelnou. Když nebude vydávána centrální bankou, bude nyní vydávána lidmi sdruženými v Auroře. Určitě je pozitivem této měny, že velké banky, „které jsou příliš velké, aby padly“ a centrální banky, které současnou krizi způsobily, budou odstaveny.

Ale kdykoliv se dostala v dějinách peněžnictví k tvorbě peněz nějaká skupina, začala brzy toto své „privilegium“ zneužívat ve svůj prospěch a odsávala peníze od těch, kteří tyto peníze ať už dobrovolně nebo z donucení používali k placení. To se klidně může stát i v systému digitálních měn. Právě proto zde dnes máme systém falešného penězoměnectví, který obepíná celý svět a stal se zlem, které vládne a jen tak snadno se své moci nevzdá.

Bude ovšem zajímavé tento experiment sledovat. Nicméně pár vytištěných papírků jako rezervu bychom doporučovali pro případ výpadku elektrického proudu. Držet se trochu více nohama na zemi se někdy vyplatí.

Zdroj: geolitico.de, auroracoin.org