Časopis Guardian nedávno publikoval článek Pentagon preparing for mass civil breakdown (autor: Nafeez Ahmed). Slušní vědci z oboru sociálních věd zkoumali činnost morálně méně odolných kolegů a zjistili překvapivou věc. Pentagon (US Department of Defense) systematicky od roku 2008 vede program zvaný Minerva Research Initiative. Kliknutím na jeho stránky zjistíte, že vojáci mají o humanitní vědy zcela jednoznačný zájem. Humanisté zatím neberou tolik jako žoldnéři zmrtvýchvstalé korporace Blackwater, ale kdo ví. Možná i vojáci jednou přijdou na to, že lidi jsou to nejdůležitější. Stačí se podívat na odměněná témata a na výzkumné úkoly, které Pentagon platí. K vysvětlení postačí analýza tzv. "války čtvrtého typu", které dnes běží v mnoha částech světa včetně Ukrajiny. Je to jedna z priorit našeho webu, stačí si kliknout na stejnojmenné heslo.

Pentagonem odměněné a na příští léta plánované výzkumy sociálních věd se zabývají dynamikou konfliktů v těch zemích světa, kde mají USA a EU klíčové velmocenské zájmy. Sociální pracovníci z univerzit a humanitních pracovišť jsou odměňováni za tzv. "warfighter-relevant insights" čili za návody, jak rozpoutat občanskou válku v zemi. K tomu pochopitelně patří i dodatečný výkon univerzitních humanistů na oblasti řízení takového boje ("the defense policy community") a potřebných schopností, jak zajistit velení těchto vojáků operujících v zázemí nepřítele nebo jako vojenských poradců té správné strany ("combatant commands"). Viz roli dvou bratří v triku na Ukrajině. Derek Chollet, U.S. Assistant Secretary of Defense (náměstek amerického ministra obrany) a jeho britský kamarád ve zbrani Radosław Sikorski (mimochodem, bývalý polský disident) nyní mediálně a zpravodajsky řídí boje Turčynových žoldnéřů kolem Slavjanska. A mrkněte se, jak o těchto bojích referuje světový a český tisk (Jak se manipulují zprávy o Ukrajině). Pentagon poučen filosofem Hegelem ví, že Minervina sova moudrosti vylétá až za šera. Jsou to přece válkou zocelení vzdělanci a v přítmí operují již od dob studené války.

Jak se válčí na Minervin způsob

Vraťme se k analýze Typ dnešní "čtvrté války" vedené USA a Západem, která tento typ války rozebírala na příkladu Venezuely. Útoky proti USA, zestátnění nerostného bohatství dříve drancovaného cizími firmami a zavedení socialismu pro indiány představuje v očích neoliberálních jestřábů z USA kombinaci hned několika smrtelných hříchů najednou. Přímý útok na Rusy vyzbrojenou zemi není možný, převrat, teror, včetně pokusů o atentát na Cháveze a jeho nástupce, se tzv. "opozičním silám" zatím nezdařil. Nezbývá než trvalý podvratný boj, který má zajímavý charakter. Americká novinářka Eva Golingerová žije v Caracasu 20 let. Díky svému americkému zázemí a znalostem chávismu přímo od zdroje nazývá současný stav agrese válkou čtvrté generace. Podívejme se na strukturu této vojensko-zpravodajské mašinérie. Cílem je vyvolat ve světové veřejnosti Pavlovův podmíněný reflex odporu proti socialistické venezuelské vládě. Média musí spojit Chávese a Maduru s následujícími jevy:

  • prodej drog (vyhodil ze země DEA, která se údajně spojila s narkomafií, aby svrhla Cháveze)
  • terorismus (podporuje levicové režimy ve světě a Kubu)
  • diktatura (Chávez a jeho příznivci už příliš dlouho vládnou přes demokratické volby)
  • závody ve zbrojení (Venezuela nenakupuje americké zbraně, ale ruské, včetně nejlepších stíhaček SU-37)
  • praní špinavých peněz (Venezuela stáhla do země zlaté zásoby, které spravovali zahraniční bankéři, viz náš článek Planetární hrnce zlata se daly do pohybu)
  • hrozba lokální bezpečnosti (spojením s Ekvádorem se vytvořil blok andských zemí, k němuž se postupně ad hoc přidávají další státy v některých otázkách).

Celkovou strategii tohoto typu války popisuje článek Jak se připravují převraty v Jižní Americe. V roce 2004 Chávez vyhrál celonárodní referendum o svém odvolání. Vojenské a teroristické akce proti jeho vládě ale neustaly.

  • pokus o státní převrat proti Chávezovi (2002);
  • částečná hospodářská blokáda a průmyslové sabotáže; totéž se možná děje i dnes, viz exploze v hlavní rafinerii a blackouty sítě, ale ty mohou být způsobeny i špatným stavem "socialistické" infrastruktury;
  • poslední odtajněné dokumenty USA ukázaly, že tento typ průmyslové a ekonomické sabotáže nařídil prezident Nixon provést v Chile za vlády později svrženého presidenta Allenda;
  • pokusy narušit volby a rozbít násilnými nepokoji volební systém v roce 2004 (tzv. guarimbas);
  • masivní prezence amerických vojsk v regionu od roku 2006-2007;
  • současné nepokoje studentů z bohatých vrstev, které světové agentury podávají jako akci celonárodního charakteru (Situace ve Venezuele, doopravdy).

Kampaň mediálního očerňování má dvojí cíl. Jednak systematicky vytváří u světové veřejnosti obraz země "potížistky", o niž se musí jiné "dospělé" státy jako USA starat a držet nad ní přísnou otcovskou ruku. Zahraniční síly pak podpoří interní válku v zemi tím, že vyhledají opoziční jádro, jako v Sýrii, a dodají mu zbraně. Mediálně se tak vyvolá dojem, že v zemi konečně vypukla "demokratická revoluce", která daný "diktátorský" režim svrhne. Naposledy to klaplo v Libyi a debaklem to končí v Sýrii a v Iráku. A světová veřejnost se zmanipulovanými médii to v klidu zbaští, ani nemrkne. Za všechno přece mohou ti či oni "teroristé" a proti tomuto "teroru" musíme bojovat až do samozničení západní demokracie.

Nyní je jasné, proč Pentagon a další armády potřebují také amorální vědce v oboru sociálních věd, a nejen úplatné novináře a propagandisty. Rozdmýchat ten správný konflikt v cílových zemích a zničit stát je umění, kterému je třeba se dlouho a trpělivě učit. Pokud vás zajímá, kdy a jak humanitní vědy selhaly poprvé v tak rozsáhlém měřítku, klikněte si na článek Lidské zoologické zahrady aneb Tiché šílenství vědy.