Projděme v první části analýzy tyto hlavní vítěze komunálních a senátních voleb (Komunální a senátní volby 2014 aneb Vítězové (I. část). Naprostým debaklem skončily volby pro donedávna ještě vládní strany ODS a TOP 09. Tempo, kterým vyklízely pozice, je přímo strašidelné. Vzniklé vakuum ovšem nevyužily ČSSD a KSČM, jak by se dalo čekat, ale spíše výše uvedení vítězové voleb v první části analýzy.

TOP09

TOP 09 propadla na celé čáře. Do druhého kola sice postoupilo 5 kandidátů, v senátu z nich ale nezasedne jediný. Ztratili nejen vládu ale i bývalého primátora v Praze, v krajských městech pouze paběrkovali. Strana odstavená od penězovodů se Miroslavu Kalouskovi hroutí pod rukama. Snad je ještě na světě nějaká spravedlnost. Kníže už jen cucá prázdnou dýmku, do níž mu voliči odmítli nacpat zadarmo tabák. Ale mu to tak nevadí, na rozdíl od nás má vystaráno. A navíc sebere různorodé "bonusy" za předešlé požehnané působení pro různé lobistické a jiné zájmové skupiny. Kalousek nikdy nezahálel a práce pro korporátní blaho tvoří smysl jeho existence. Viz náš článek Sněmovní Mordor v akci: Kobra ano, ale s náhubkem, nebo celkovou analýzu Kalouskovy a Dlouhého bankovní kliky (Společenství Mordoru ve Sněmovně).

ODS

Jen 2. místo v Plzni a 3. místo v Olomouci. 4. místo v bývalé nedobytné baště Praze. Pouhých 7 kandidátů v druhém kole senátních voleb, pouhá 2 vítězství. Dluhy, zastavené platby zaměstnancům. Smutný konec někdejšího hegemona české politiky. Pád ODS je zbytečné komentovat. Tatíček Zakladatel a Amnestovatel to věděl lépe, a hlavně včas. Vždyť jím založenému spolku viděl až do nejprve hladového, poté plně nacpaného žaludku. Ideologii neoliberalismu dnes věří jen chudí duchem a děkan Ševčík na VŠE.

ČSSD

Zdá se, že se sociální demokraté budou muset spokojit s pozicí věčně druhých. Volby do senátu pro ně dopadly ještě celkem dobře, když nikdo nemohl reálně očekávat, že se jejím senátorům podaří obhájit 19 křesel ze 27. Přesto to znamenalo ztrátu většiny v senátu a nutnost dohadovat se s roztříštěnou senátní pravicí. Už v příštích volbách za 2 roky lze čekat velkou Babišovu ofenzívu. Pro ČSSD musí však být varující výsledky komunálních voleb v krajských městech. Padla ve svých moravských baštách, v Brně, Ostravě a Zlíně zasedne v opozičních lavicích, v Olomouci budou vládnout jen za tu cenu, že upekli koalici s langerovskou ODS a podobně tomu bude v Jihlavě. Zlodějny se nevyplácí a ČSSD se není schopna reformovat. Navíc nemá ani ideje, nechala se koupit oligarchickými zájmy, zradila zájmy občanské společnosti a chudých lidí. A do politické prostitutky si každý oligarcha s chutí kopne i dvakrát, když dobře posloužila.

KSČM

Z KSČM se pomalu, ale jistě stává neviditelná strana, a to i přesto, že výsledky voleb ukazují, že primitivní antikomunismus, kterým se snažili voliče oslovit ODS a TOP 09, už se po 25 letech vlády demokratů přežil. S jedním osamělým senátorem, ke kterému letos žádný nepřibyl, a v opozici ve většině obcí, kde se jim povedlo dostat se do zastupitelstev, je nečeká žádná procházka růžovou zahradou. Udivuje apatie mladých komunistů. Přece musí vidět, jak jejich staré kádry kupčí v Praze, na krajích a ve velkých obcích se zkorumpovaným triem ODS-TOP09-ČSSD. Svým způsobem komunisté zradili ideje levice mnohem více než socani. Jednak mají děsnou minulost, kterou měli možnost za 20 let napravit, a neudělali to. A jejich současná prostituce s oligarchickou mocí je ještě trapnější než u ČSSD.

Voliči

Voliči vsadili na jistotu a často dávali přednost osvědčeným šíbrům před občanskými aktivisty. Zabrali na Babišův marketing a ocenili klidný průběh prvních osmi měsíců vládnutí nové koalice. K zásadním problémům nového směru oligarchické vlády jsme se již vyjádřili ve dvou článcích:
O co jde opravdu ve volbách (1. a 2. část)
Volby 2014: přechod ke korporativní vládě jednoho vůdce
Uvidíme, jestli se naplní chmurné věštby obou citovaných redaktorů e-republiky.


První část analýzy voleb
Komunální a senátní volby 2014 aneb Vítězové (I. část)