Nejvyšší rada Ukrajiny ustála v úterý 16. února hlasování o důvěře. Při projednávání zprávy vlády o její činnosti poslanci neuznali práci vlády za uspokojivou a rozhodli se hlasovat přímo o její rezignaci. Nejvyšší rada Ukrajiny ale nebyla schopna přijmout rozhodnutí o vyslovení nedůvěry kabinetu ministrů, která by vedla k rezignaci vlády. Pro rezignaci hlasovalo 194 poslanců, ale kvórum potřebných hlasů je 226. Podle ukrajinských právních předpisů je v případě nepřijetí usnesení o nedůvěře vládě možnost hlasování podruhé až na příštím zasedání parlamentu.

Julia Tymošenko wrote:
V parlamentu prakticky "kolovala" informace, že za každý hlas, který nebude hlasovat pro demisi vlády, dávají až milion dolarů. Je to děsivé. Je to skutečně děsivé. Protože to byl hromadný nákup.


Julia Tymošenková s novým image si smutným hlasem postěžovala, že je jí velmi líto, když nefungují antikorupční mechanismy uvnitř politických stran, ani ostatní protikorupční orgány. A sama si položila otázku: Proč? Protože jsou všichni na těchto penězích závislí.

Michail Saakašvili wrote:
"Včera se stalo něco, co se vždy nevyhnutelně stane, když se po revoluci se neudělají revoluční reformy — dojde k restaurování starého režimu. Podle mého názoru k tomu včera v zemi došlo. Je to oligarchický převrat."


V zemi je obrovská krize moci, a z toho je prý jen jedna cesta ven, zvolení nového parlamentu. Všech pět parlamentních frakcí, které jsou 14 měsíců ve vládě a vytvořily koalici, ty všechny společně jsou odpovědné za selhání práce premiéra Ukrajiny Arsenije Jaceňjuka i jeho vládního týmu. Tak to tvrdí Opoziční blok. Je to ohromně šlechetná parta. "Opoziční blok" nemá v úmyslu pomáhat koaličním frakcím "skrýt své zločiny před Ukrajinci". K tomu jsem psal článek Překabátění teroristů na Ukrajině.

Opoziční blok očekává, že premiér splní požadavek prezidenta a sám odejde spolu s generálním prokurátorem. "Požadujeme od parlamentu okamžité hlasování o návrhu naší frakce na změny v rozpočtu i balíčku navrhovaných zákonů, potřebných pro přijetí Minských dohod". To je stručný výtah prohlášení této zajímavé politické party. Kdo stojí za gruzínským Saakašvilim je celkem známé. Jistě není náhodou, že ten údajný milión úplatku se vyplácel v dolarech. Kdo by také stál o ukrajinské hřivny v momentu, kdy zákonodárci přivedli zemi do oficiálního bankrotu. Na prvním Majdanu se střílelo, teď se již jen uplácí. Pokrok nezastavíš, ukrajinskou cestu do EU asi také ne. Tím myslím uprchlíky, samozřejmě.

Při hlasování o nedůvěře vládě v Nejvyšší radě byla frakce "Opozičního bloku" téměř v plném složení. Ale poslanci se neúčastnili hlasování. Rada uznala práci vlády jako nedostatečnou, 26 ze 43 členů frakce byly "pro", zbytek už nehlasoval. Na Ukrajině není opozice jako běžná opozice. Nákupní cena poslanců byla asi dost vysoko. Ale dobré dílo se ukrajinským oligarchům kolem Porošenka podařilo a vláda pokračuje. Dolary se však jistě vynoří znovu, protože času na tzv. "demokratizaci" je už opravdu málo. Rozpad ekonomiky nejde zastavit, i když se zatím proukrajinští a proruští oligarchové domluvili na tom, že do země nepustí neoliberální loupežníky stojící za Saakašvilim. Ale země je neřiditelná a nové volby jsou jen otázkou času.

Тимошенко рассказала, сколько платили депутатам Рады за отзыв голоса против Яценюка (видео)


Psali jsme
Spojené státy daly ultimátum ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi
Demokratická Ukrajina prchá do EU
Finanční mrchožrouti se slétají na Ukrajinu
Kolik nás bude stát Drang nach Osten prováděný korporátním EU?


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 300 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!