Standard & Poor's (S&P), agentura Moody’s Corp. a Fitch Ratings mají více než 96% podíl na trhu v USA. Podle vládních údajů USA v roce 2007 tato trojka třídila a oceňovala 98,8 % dluhopisů, které jsou v oběhu.

Připomeňme si ve zkratce spouštěcí mechanismus finanční krize. Byla to neschopnost majitelů domu hradit hypotéční splátky u hypoték s pohyblivou úrokovou sazbou. Tyto hypotéky byly v kategorii prime, čili za běžné sazby. Jakmile propadly, nastala katastrofa, o které píše náš článek Pohádka o hypotéční Karkulce a nenažraném Vlkovi-Banksterovi. Makléři dali úvěr každému a procento nižší kvality subprime hypoték vzrostlo na 8 % kolem roku 2004 a na přibližně 20 % do roku 2006. V některých částech USA bylo v roce 2006 těchto rizikových hypoték více než 80 %. Moody’s Corp., Standard & Poor's (S & P ) a Fitch Ratings, tyto tři ratingové agentury umožnily téměř bezcenné hypotéky o kterých skoro nic nevěděli, napsat do seznamu a ten byl opatřen nadpisem (CDO – zajištěná dluhová obligace). Takto vzniklý zajímavý investiční balíček byl nabízen bankami k prodeji. Zkušeným makléřským hejlům stačilo, že ratingová trojka dala své odborné dobrozdání. Tak ne na planetě tak se kupovalo a přeprodávalo všechno, což trvá dosud.

Americké domácností se stávaly stále více zadlužené. K tomu jsme psali řadu článků, viz například Krušný osud střední třídy v USA. Poměr dluhu k disponibilnímu příjmu fyzických osob vzrostl z 77 % v roce 1990 na 127 % na konci roku 2007. Velká část tohoto nárůstu byly hypotéky. Když Američanům ceny domů začaly klesat po dosažení vrcholu v polovině roku 2006, začalo být velmi obtížné pro dlužníky refinancovat své půjčky. U hypoték s pohyblivou sazbou se úrokové sazby zvyšovaly a přestalo se splácet. Nebudete platit větší dluh bance, než je cena domu. Majitelé položili klíče na přepážce banky a zrušili smlouvy. Cenné papíry kryté hypotékami, včetně sub-prime hypoték, ztratily většinu své hodnoty.

Moody Investors Service (Moody’s Corp.) a S&P hráli klíčovou roli při tvorbě toxických zástavních listů pro Wall Street. Šlo hlavně o kategorii B, která neměla vůbec vzniknout. Ratingové agentury daly zástavním listům křídla svým hodnocením AAA, které dostaly i úplné hypotéční nesmysly. Dluhopisy se začaly propadat v roce 2007, jak se trh s bydlením postupně hroutil. Následek byl katastrofální. Celkem 1,9 bilionu USD ztrát u finančních firem na celém světě v průběhu krize, která málem zlikvidovala globální bankovní systém.

Vyšetřovatelé v Kongresu prokázali, že v některých případech ratingové firmy rozdávaly nejlepší známky jen proto, aby banky měly co prodávat. "Tato krize by se nemohla stát bez přičinění ratingových agentur," to je závěr vyšetřovací komise z roku 2011. Agentury se nedržely vlastních zásad v ratingovém hodnocení a jednoduše podváděly. Postupně se v USA rozběhlo mnoho soudních sporů, jak jednotlivců, tak i států a federální vlády proti zmanipulovaným ratingovým hodnocením. V USA má finanční sektor výsadní postavení, je nad zákonem podle hesla: Too big to fail. Ztráty způsobené pokutami se podařilo velkobankám omezit na zanedbatelnou úroveň. Proto se Warrenová rozčílila v Senátu, jak to že žádný bankéř není v base.

Ministerstvo spravedlnosti USA žalovalo Barclays Plc. v prosinci 2016 za podvod s prodejem hypotečních zástavních listů. Soudní proces s velkou bankou je exkluzivní raritou. Obvykle dojde na vyrovnání se s vládou a riziko dlouhého sporu i případného soudu je dohodou odstraněno. Deutsche Bank AG a Credit Suisse Group AG souhlasily s dohodou a zaplatí kombinované odškodné ve výši 12,5 mld. USD. Konečná dohoda s vládou zatím nebyla oznámena. Moody Corp. souhlasil, že zaplatí téměř 864 milionů. S&P Global, Standard & Poor uzavřel podobnou dohodu v roce 2015 o vyplacení pokuty 1,375 mld USD. Standard and Poor je největší světovou ratingovou agenturou. Největší banky zaplatily na pokutách a penále více než 162 miliard. Touto kosmetickou cestou se má vyřešit mnohaleté vyšetřování ratingů u subprime hypotečních cenných papírů. Bankovní dohody s vládou zavedly vnitřní opatření pro posílení nezávislosti a kvality ratingů.

Obamova vláda byla roky oprávně kritizována za to, že nedokázala dostat ani jednu konkrétní osobu odpovědnou za největší loupež století do basy. Zatím nebyl kromě firem nikdo z manažerů potrestán. Za způsobenou škodu 1,9 bilionu ztrát u finančních firem na celém světě nebyl žádný manažer souzen. Podívejte se na tuto komedii v přímém přenosu, viz článek Chybí 2 bilióny dolarů? Nevím. Můžete s tím něco udělat? Ne. Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

Zdroje:
Moody’s Reaches $864 Million Subprime Ratings Settlement
Moody's pays $864 million to U.S., states over pre-crisis ratings
Moody’s to Pay $864 Million to Settle Inquiry Into Inflated Ratings
Justice Department and State Partners Secure Nearly $864 Million Settlement With Moody’s Arising From Conduct in the Lead up to the Financial Crisis


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!