V době studené války je třeba vědět, kdo a jak zbrojí. K tomu slouží grafy porovnávající oficiální výdaje na zbrojení jednak v poměru k HDP a jednak v absolutních číslech. Otázka, že vojenské rozpočty nejsou veřejné a transparentní, jde stranou. To maskuje každý stát a poslední skandál v Pentagonu ukázal, že v korporátním fašismu jsou armáda a bankéři zcela mimo zákon. Pentagon v auditu nedopočítal 21 biliónů dolarů a drze prohlásil, že je mu to úplně jedno. Takže se tam krade docela slušně a zbrojení ve Spojených státech je černá díra. Je otázka, jak je to v jiných zemích, ale tady je třeba věřit velkým světovým institutům, které už léta kontrolují výdaje na zbrojení ve světě. Podívejme se nejprve na světový podíl ve zbrojení všech velkých zemí v roce 2013.



Zhruba stejný poměr a vývoj ukazuje přehledná tabulka výdajů za posledních 30 let. Všimněte si zvýšené křivky Číny, kterou pojednáme dále. Dlouhodobý vývoj ukazuje, že USA věří spíše na sílu zbraní, než na sílu demokracie. Hlavně se podívejte, že křivka zbrojení USA rostla po pádu SSSR.



Poslední přehled je z roku 2017 a ukazuje, že USA zbrojí vůči všem ostatním čtyřem největším zemím dohromady v poměru 3:2.



Světový trend je jasný, protože výdaje na zbrojení skokově nerostou a svět ve studené válce není. To ukazuje tento graf.



A nyní začněme Spojenými státy, tímto světově oceňovaným mírovým bratrem ve vojenském triku. Je dobré se nejprve podívat na celkovou militarizaci země v přehledu celé historie. Tato země kromě války za zrušení otroctví vždy válčila mimo své území a oba skoky jsou 1. a 2. světová válka. První křivka je počet vojáků v poměru k populaci a ta druhá jsou vojenské výdaje v poměru k HDP.



Další důležitý graf jsou výdaje v rámci NATO. Tady je jasné, že Spojené státy jsou ve studené válce, ale Evropskou unii to nebere a v poměru k HDP vydává na zbrojení stále stejně. Nyní je jasné, proč máme stát za USA v jejich studené válce s Ruskem a Čínou.



Střední Evropa také neblbne a jedno procento vyvolených si raději své zisky sebere přímo z HDP. Nemusí pak složitě vykrádat státní rozpočet přes vojensko-průmyslový komplex, jako je tomu v USA.



Pro USA je klíčový tento graf, který ukazuje militarizaci země. Zelená lajna je rok 2000 v přepočtu na dolary a modrá ukazuje nárůst rozpočtu v době, kdy se rozsypal Sovětský svaz a Spojené státy mohly klidně přestat zbrojit. Klíčová je červená, která ukazuje sumy za kolonizátorské války (Libye, Sýrie, Irák, Afghánistán). Jak je vidět, Spojené státy začaly mohutně militarizovat v době, kdy to vůbec nemusely dělat. A důsledky na sebe nedaly dlouho čekat, viz další grafy.



Poslední graf ukazuje start výdajů Ruska a Číny jako odpověď na Pax Americana, který se jim nasunul až k samotným hranicím. Vidíte, že poměr výdajů na zbrojení k HDP a v absolutních číslech není stejný. Červená na prvním grafu v letech 2008-2009 ukazuje, kdy Rusko dávalo maximum na vývoj nových zbraní a na modernizaci armády.



A nyní přejdeme k Rusku. Začneme porovnáním Sovětského svazu a Ruska, kde je odpověď na tzv. „imperialismus Ruska“. Porovnejte to s náklady na zbrojení USA ve stejné době.



Klíčový je nárůst zbrojení po roce 1999, kdy se země vyhrabala z nejhorší formy západního neoliberalismu, který v Rusku představoval tunelování v neuvěřitelném stylu. Z grafů je jasně vidět, že Rusko v poměru k zemím západní Evropy zvyšovalo výdaje na zbrojení mnohem rychlejším tempem.



Ruskou zbrojní realitu je třeba vidět ve dvou fázích. Revitalizace zničené armády spojená s vývojem nových zbraní, které představil Putin s nabídkou k mírovému jednání (Hrozivé mlčení západních prodejných médií na Putinův projev v ruské Dumě). Kdyby jenom média... Výsledkem s velkou pravděpodobností bude jednostranné zrušení všech strategických smluv ze strany USA. Hlavní smlouva o balistických zbraních je už zrušena a nyní se asi zruší i smlouva pro zbraně středního doletu. Takže se podívejte na první fázi ruského zbrojení.



Mnohem zajímavější je druhá fáze. Rusové mají ve výzbroji nové vojenské systémy, které jim zajišťují převahu nad USA nejméně 5 let. Vývoj těchto zbraní byl jistě nesmírně drahý, což je vidět na rozpočtu. Ale v momentu, kdy Rusové tuto převahu mají, vojenský rozpočet jde dolů. Tady je podrobný graf s důležitými politickými událostmi Ruska.



Totéž platí pro poměr v HDP, kde je vidět stejný průběh od roku 2016, kdy skončil vývoj nových zbraní a začala jejich sériová výroba.



Další důležitý graf ukazuje strukturální vývoj ruské ekonomiky ve stejném období. Pro porovnání s americkým militarismem se podívejte, co Spojeným státům nadělil největší válečník v jejich historii vyznamenaný Nobelovou cenou míru (Skutečný stav USA po Obamovi v grafech). Rusko se pod Putinem vydalo jinou cestou, jak je vidět z grafu. Modrá jsou vojáci, červená je sociální sféra.



A nyní na závěr k Číně, která opravdu zbrojí jako divá. Důvod je pochopitelný. Je ve studené válce se Spojenými státy a musí bránit strategickou iniciativu své globální hedvábné stezky. USA a s nimi všechny ostatní imperialistické a obchodní velmoci stavěly vojenské základny (a předtím středověké hrady) tam, kde měly kupecké a otrokářské zájmy. Nic nového pod sluncem.



Další důležitý graf ukazuje růst zbrojení pro Rusko a Čínu dohromady. Z něho je jasné, kdo bude hlavním nepřítelem USA.


Závěr

Studená válka není nevyhnutelná a EU do ní zatím nechce vkročit. Amerika ji tímto způsobem neutáhne, viz vyprazdňování měšce Pentagonu vzhledem ke zlatým časům Bushovců, Clintonovců a Obamovců. Vojensko-průmyslový komplex Spojené státy vykrad, zavlekl je do nesmyslných válek a nakonec je nechal bez klíčových nových zbraní typu hypersonických střel, které teď mají Rusko a Čína. Viz druhá fáze zbrojení Ruska v grafech. Rusové nepotřebují mít 800 vojenských základen v 70 zemích světa jako USA. Zatím nesestřelitelný Avantgard s proměnlivou dráhou letu doletí všude na Zemi s rychlostí kosmické střely, tj. za 20 minut. Pak je zbytečné mít vojenské základny, které musí mít Spojené státy, aby měly na dostřel celou zeměkouli pomocí raket, jež jsou o jednu generaci pozadu. A navíc mají Rusové na zavádění nové výzbroje (stíhačka SU-57, tank Armata, děla Koalice...) dostatek času. Nač se šponovat, když NATO je o jednu generaci výzbroje pozadu. To je příklad ruské vojenské strategie a také diplomacie, protože Rusové dohody o odzbrojení chtějí. A podle posledních zpráv Rusové přistoupili dokonce na zpupný a diplomaticky zcela ujetý návrh Boltona, že mají i po vyhraném kole strategického zbrojení zatáhnout do jednání o raketách středního doletu Čínu. Rusové s ní začali jednat, protože Čína má přesné zbraně středního doletu, které před deseti lety neměla. Ale jak je vidět z grafu, Čína věří na Pax Americana v přesně opačném poměru, než její výdaje na zbrojení.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!