Senátorku Elisabeth Warrenovou (Demokratická strana) nebudeme na našem webu představovat, klikněte si na klíčové slovo. Podívejme se na její "ne-kampaň" ohledně kandidatury na prezidentský úřad. K tomu náš článek Bude Elizabeth Warrenová kandidátkou na prezidentku? Warrenová byla pozvána skupinou Netroots Nation, která spojuje progresivní aktivity v USA, aby pronesla hlavní projev. Ani nestačila pronést první slova a celé shromáždění začalo skandovat: "Run Liz, run!"

Nejde o náhodu. Celý proud grassroots soustředěný v proti-korporátním hnutí typu "Occupy Wall Street" nebo "Democracy Now!" není spokojen s lobbistickým výběrem již koupené Hillary Clintonové, která je favoritkou voleb. Pro pochopení širších souvislostí je třeba si kliknout na dva roky starý článek Americký manifest pro českou levici. Kdo umí anglicky, jistě si vychutná první ochutnávku kampaně pro Warrenovou, kterou by dělali občanští aktivisté v USA z nejhlubšího přesvědčení.

::::

Sama Warrenová se zatím ke kampani staví odmítavě, ale tak jednoznačné to už není. V rozhovoru pro People Magazine (redaktor George Zornick, píše pro The Nation) se vyjádřila k otázce kampaně následovně.

Myslím, že ne. Ale jestli je aspoň jedna lekce, které jsem se naučila za posledních 5 let, tak je to fakt, že člověk si nikdy není jistý tím, co leží v budoucnu před ním. Někdy se člověku otevřou dveře úplně nečekaným způsobem.

Ať tak či onak, stále platí její důležitý dodatek: "Zatím mám co dělat v Senátu, aby se věci hnuly." Za náš web ovšem platí heslo amerických aktivistů: "Run Liz run!"

Důležitý článek k tématu
Prodejní demokraté v USA končí, nastupují sociální aktivisté