Přes jeho "selhávající hospodářství", "izolaci", "staré zbraně", "nestabilitu" a všechny ostatní znovu a znovu obehrávané poznámky, Moskva mate, překvapuje a je schopna vyšachovat Washington. Jak to dělá?

Moskva má příslušný tým; Washington má ???

Na jedné straně Putin, Medveděv, Ivanov, Šojgu, Lavrov. Na druhé straně ... no, doplňte si jména. Důkazem kompetence je, že Rusko se změnilo ze zanedbatelné pozice roku 2000 k pozici, která je ustanovuje určovat pořad jednání.

Moskva zůstává doma; Washington jde do zahraničí

John Quincy Adams kdysi informoval mladou americkou republiku, aby nechodila do zahraničí hledat monstra a ničit je. Ale dnes ... Americké speciální jednotky jsou v posledních třech letech nasazeny do 150 zemí; existují stovky a stovky zahraničních vojenských základen USA. Ani ty nejoddanější protiruské konspirační síly nemohou vyjmenovat 15 zemí, kde by byly nasazeny ruské speciální jednotky, ani více než hrstku zahraničních základen. A tak, zatímco Moskva dbá na své vlastní zájmy, Washington roztahuje své zájmy do všeho a všude.

Moskva je zakotvena v realitě; Washington má základ v iluzi

Nemyslím si, že bychom našli lepší ilustraci, než projevy obou vůdců na Valném shromáždění OSN. Na jedné straně zazněly pokrytecké bláboly o "věrnosti mezinárodnímu pořádku", "základních principech svobody volného obchodu", "pomoci libyjskému lidu, která přinesla konec vlády tyrana ", či " Vedl jsem nejsilnější armádu, jakou svět kdy poznal, a nikdy jsem neváhal v případě potřeby jednostranně a silou chránit svou zemi nebo naše spojence" Takové řeči působí stejným dojmem, jako když školní tyran odsuzuje šikanování.

Putin řekl v OSN k tématům multilateralismu totéž, co Si Ťin-pching. Dvě jaderné mocnosti, dva stálí členové Rady bezpečnosti OSN se shodli, že "budoucnost světa musí být tvořená všemi zeměmi. Všechny země jsou si rovny". Putin se zeptal: "Uvědomujete si alespoň, co jste to udělali?“ A odpověděl si sám "Ale obávám se, že tato otázka zůstane nezodpovězena, protože oni nikdy neopustily svou politiku, která je založena na aroganci, výjimečnosti a beztrestnosti." A konečně: "Pánové, lidé, se kterými jednáte, jsou krutí, ale oni nejsou hloupí. Oni jsou tak chytří, jak vy. Tak, to je velká otázka: kdo si s kým tady hraje?" Kdo, opravdu? Jeden z největších ISIS velitelů byl cvičen v USA a vyslán zpět, když tu byla myšlenka, že je užitečné mít řízené džihádisty bojující s Ruskem. Kdo si tu vlastně hrál a s kým? Ale Obama stále povídá jemu vyhovující pohádky. Putin prý šel do Sýrie díky své slabosti a dostal tak jen Sýrii a Írán, zatímco Spojené státy mají zbytek světa.

Moskva má plány; Washington předpokládá

Zdá se, že Izrael má z USA okamžité varování o nadcházejících úderech. Koordinační centrum operuje v Bagdádu. Na stole je však příběh Číny, Sýrie, Iráku, Íránu, Egypta a Kurdů. Všichni jsou na jedné palubě. Zřejmě to bylo před nějakým časem pečlivě naplánována. Stručně řečeno, Putin&Co dostali ovečky v zákrytu a jednali velmi rychle. Porovnejte to s bezstarostným způsobem, jakým začala katastrofa Ukrajiny: mobilní telefonní chaty, a předčasné nabídka Sevastopolu americkému námořnictvu, hloupá důvěra, že to vše bude v brzké době uzavřeno. Nemluvě o "překvapivém" dopadu válek v Libyi a Iráku. Samozřejmě, v případě, že cílem Washingtonu bylo pouze vytvoření chaosu, tak někteří právem žasnou, jak to bylo všechno promyšlené, jak se jim to podařilo. Chaos se jim totiž opravdu povedl.

Moskva má konzistenci; Washington má zmatek

Vezměte například Sýrii. Ruská politika je namířena pro boj s ISIS a jeho pomocníky; podporuje Asada, protože viděli jak v Libyi, tak v Iráku, že svržení vůdců vede k ještě horšímu stavu. Jediným způsobem, jak toho dosáhnout, je tím, že podporuje síly, které jako jediné bojují proti ISIS na zemi. Stejně tak Rusko ctí zásadu, že Asad je uznávaným vládcem země. A tak Rusko má dohody se silami skutečně bojujícími s ISIS. Politikou USA je útočit na ISIS i na Assada pomocí jeho "čtyř nebo pěti" umírněných rebelů. Oh, ale počkejte, říkáte, že CIA cvičila povstaleckou skupinu … neslyšeli jsme už o tom někde dříve? Nebo že by měl Washington spojenectví přímo s al-Kájdou? ISIS má také mnoho amerických zbraní: nešťastná náhoda? Záměr? Nějaké tajemství? Kdo ví? Hledejte sami konzistenci či soudržnost.

Zdroj: Why Russia Runs Rings Around the USA
Přeložil: Vladimír Pazdera


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!