Den 10. květen je ve Francii Národním dnem památky obětí obchodu s lidmi a otroctví. Světově se toto zrušení otroctví slaví 2. prosince. Připomeňme jednu současnou iniciativu vykupování z otroctví.

Na videu vidíte manžely Logsdonovy, jejichž dluh za léky měl původně hodnotu 1000 dolarů. Fakticky by narostl do astronomické výše, protože staří manželé vůbec nevěděli, že tento dluh mají.

Hnutí Occupy Wall Street na rozdíl od bank a pojišťoven lidi z otroctví vykupuje. Začalo právní jednání ze zdravotním fondem Rolling Jubilee Fund a prostřednictvím lékařů a jejich podílů vykoupilo od zdravotních pojišťoven a lékařů dluhy za 1.12 miliónu dolarů, a to za zlomek jejich původní ceny (10 tis. dolarů). Dlužníkům jen dopisem oznámilo, že jejich dluhy jsou splaceny. Reportáž máte zde.


Lobbisté ovšem nelení a otroctví se zkouší implementovat skrze zákon. Republikáni v Kongresu navrhli zrušit 8hodinovou pracovní dobu jednoduchým trikem. Návrat do 19. století má být proveden tím, že místo zákonem placených přesčasů má zaměstnanec dostat pouze náhradní volno. Výsledkem by byla klouzavá pracovní doba. Matky s dětmi by se opět staly rukojmími zaměstnavatelů, a to bez zákonných nároků na příplatky za přesčas.