Ať tak nebo tak, vítězství Syrizy v parlamentních volbách je impulsem, který dá Evropu do pohybu. Do středy již bude oznámena nová řecká vláda, protože jako partner v koalici se přidává euroskeptická strana ANEL, která je spíše pravicová, ale v opozici se Syrizou se osvědčila. Takže levice a pravice se spojuje proti většímu zlu. Tím je nedemokratická a fašismus na Ukrajině podporující bruselská elita. A pokud bude ministrem financí opravdu Yanis Varoufakis, o kterém jsme už několikrát psali (Lži před evropskými volbami), tak se máme na co těšit. Viz jeho rozhovor pod názvem Chystáme se zničit řecký oligarchický systém.


Viz jeho knihu Globální minotaurus v českém překladu. Syriza může vyvolat vlnu, která pohne Evropou. Přejme si, aby to byla cesta ke skutečné demokracii a cesta evoluční. Podporovat ji budou obdobné strany jako Podemos ve Španělsku, Hnutí 5 hvězd v Itálii. Ale asi ani Francie, Portugalsko a Irsko již nebudou zřejmě trpět další diktát MMF, ECB a EK.

Tím je asi poprvé vážně ohrožena dnešní podoba EU, která nedemokratickou cestou hájí zájmy finančních korporací a koncernů. Kurz eura k dolaru se okamžitě dál propadl, a s ním i koruna. Boj proti „deflaci“ bude tak dle ČNB trvat ještě delší dobu. Reálný kurz koruny se tedy může přiblížit 30 korunám za euro. Hle, jak skromní jsou Češi a ochotní pracovat za minimální mzdu 328 eur, kterou jim nadiktoval směnný kurz ČNB! V Řecku je minimální mzda 683 eur. A trhy, místo aby ocenily skromnost nevědomých Čechů, nás ještě potrestají tím, že nás zase okradou. Půjdeme demonstrovat před ČNB, nebo si necháme jako vždycky všechno líbit?

Warren Buffet už finančním trhům asi nevěří a neúčastní se orgií na akciové burze. Místo akcií nakupuje už přímo podíly ve firmách. Pyramida se začíná hroutit a diktát Trojky je v každém případě u konce, minimálně v Řecku. Politika úspor vedla k dalšímu uměle vynucenému zadlužování zemí jižní eurozóny a k hospodářské depresi a sociálním důsledkům z ní vyplývajícím. Ten, kdo ovládá tisk peněz, zotročuje národy a způsob emise peněz prostřednictvím dluhu soukromých bank, neumožňuje, aby se bez zadlužení státy mohly z problémů dostat.

Syriza nemůže slibovat, že bude plnit „domácí úkoly“, jak si představují finanční elity a přitom sníží nezaměstnanost a nastartuje hospodářský růst. Na druhé straně, pokud budou Řecku dluhy škrtnuty, bude moci začít nové kolo zadlužování pro banky. A o to jim jde. Co víc si mohou přát, když toxický odpad převezme Evropská centrální banka! Převzetí dluhů Evropskou centrální bankou a jejich následné odpuštění však znamená pouze dárek bankám na úkor hodnoty eura a vlastně i koruny. Tedy na náš účet.

Uvidíme, zda se Syriza stane tzv. "systémově relevantní politickou stranou" jako koupení čeští socialisté, křesťané, či dokonce už vzhledem k přístupu k TTIP i komunisté. Bankrotu Řecka Tsipras zabránit nemůže. A setrvávání Řecka eurozóně dneška koncipované ve prospěch finančních elit - to nemůže vyléčit ekonomiku Řecka z dlouhodobého hlediska.