Začněme úprkem a čistkou Clintonitů na US-zamini. Trump okamžitě odvolal Obamovy velvyslance, kteří tento post dostali za financování voleb, partaje či za jiné podobné zásluhy. Tyto posty typu pražské US-ambasády ale nejsou příliš důležité a pravděpodobně je brzy zaplní podobná sorta lidí od Trumpa. Mnohem důležitější je čistka na americkém zamini, viz tento graf.



Modrý křížek jsou volné posty zatím neobsazené a červené posty jsou osobní rezignace. Je jasné, že neuvidíme podobnou tabulku 16 znepřátelených zpravodajských služeb v USA, ale panika má podobný charakter. Nový šéf CIA Mike Pompeo udělal zatím to, že převzal osobně řízení klíčových agentur, a ty musí předávat nálezy do jím řízené centrály. Válka zpravodajců asi dostane nová pravidla.

Globální korporace a ušlechtilá levice šílí nad tím, že Trump se pustil do realizace své politiky. Začněme ekonomikou. Den po svém nástupu do funkce zrušil americkou účast na smlouvě TPP. To zásadně vyděsilo korporátní globalisty, protože začal plnit své sliby den po nástupu do funkce, což Obama neudělal ani za 8 let. Zatím to vypadá, že bude chtít generální audit FED a připravuje příslušný zákon, což před ním neudělal žádný prezident. Proti tomuto kroku ale mluví najmenovaná parta od Goldíka, kterou Trump pustil na ministerstvo financí. Takže uvidíme. Další krok - zahájil tlak na hlavní informatické a výrobní korporace, které pravděpodobně budou zatížené cly za dovozy do USA. Je to elegantní způsob, jak prezidentským dekretem dostat z US-korporátek legálně nakradený zisk, protože zvýšení daní by musel schválit korporacemi ovládaný Kongres. Další důležité zprávy se týkají naznačeného zvýšení minimální mzdy, ale to si ještě musíme počkat. V jeho týmu se to hemží miliardáři. Čekat, že tito alfa-samci si budou pod sebou řezat mocenskou a ekonomickou větev, je dost nereálné. Stejně tak asi padne velká část Medicare, která nebyla v Obamově režimu financovatelná. Ale Trump začal tlačit farmaceutické korporace do snížení cen léků, takže uvidíme, jak dopadne. Pokud uspěje, tak sníženou cenou léků nahradí velkou část nefunkčního pojištění pro chudé, které v USA nechce nikdo z bohatých platit.

V zahraniční politice se rýsují minimálně tři osy. Za prvé, USA jako obvykle prohrály s Ruskem další kolo závodů ve zbrojení. Američané svévolně a jako první odstoupili od jimi neratifikované smlouvy SALT II, protože po zhroucení Sojuzu měli zásadní výhodu ve strategických zbraních. S tím je teď konec a navíc musí počítat i s reálnou hrozbou mezikontinentálních balistických raket ze strany Číny. Proti dvěma Satanům bojovat nelze, obzvláště ne v situaci, kdy proti posledním ruským a čínským vymoženostem typu rakety Sarmat a čínské DF-41 neexistuje žádná obrana. Takže lze očekávat, že se Spojené státy vrátí k jednacímu stolu a v nějaké delší či kratší době podepíší s Rusy něco jako SALT III. Trump na rozdíl od bojechtivého Obamy oficiálně prohlásil, že už nebude nelegálně svrhávat cizí režimy a ničit celé státy, jako to Clintonovci a Obamovci provozovali na Ukrajině, v Sýrii a Libyi. Uvidíme, řekl skeptik.

Další krok je už praktického rázu. Trump na rozdíl od Obamovy podpory teroristických skupin ve zmíněných rozvrácených zemích dal jasný příkaz Pentagonu, aby připravil zásadní strategii porážky ISIL a přidružených teroristických skupin. Zdá se, že Trump najde společnou řeč s Putinem ohledně konfliktu v Sýrii, i když to bude pravděpodobně trvat delší dobu. Pokud se ale dohodnou na vytvoření bezpečných zón pro uprchlíky, tak to bude ohromný pokrok proti zlu a svinstvu, které zde páchala předešlá Obamova administrace s porozuměním ze strany EU. Lavrov za Rusko prohlásil, že návrh stojí za uvážení, pokud bude projednán pod záštitou OSN a pokud Asad nebude proti. Stejný posun se čeká v otázce NATO, které si nejspíše povede kohoutí zápas s Ruskem za svoje vlastní peníze. Pláč korporátek nad změněnou US-politikou vůči NATO už ve vyplašené EU doopravdy začal, takže na tom asi něco bude.

Mezitím ovšem pokračuje válka drony v Jemenu, kterou Trump podepsal a hned provedl první útok. Mezi mrtvými je asi 30 civilistů. Obama zabil šestnáctiletého Američana jemenského původu a současný nálet Trumpa zabil jeho osmiletou sestru. Nálety jsou naprosto nezákonné a jak je vidět, nezabíjejí se jen Jemenci, ale i Američané. Politika cíleného zabíjení drony praktikovaného Obamou asi bude pokračovat, soudě podle Trumpových podpisů.

A nakonec perlička k poslednímu dekretu ohledně zákazu vstupu občanů některých arabských zemí do USA. Liberálové a korporátky stojí v jednom nesouhlasném šiku. Je to pravdu dojemná podívaná, jak se obě party derou za lidská práva. Zatím je vyhlášený devadesátidenní zákaz na příjezd uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu. Hlavní producent teroristů tam pochopitelně není. Ale neoficiální zprávy říkají, že Trump zásadně přitlačil Saúdy a že jejich lidé se do USA dostanou jen ve zvláštním režimu a za těžké peníze. Dekret platí a podle průzkumů Rasmussen Poll jej podporuje 57 % Američanů, jen 33 % je proti. Agentura hlásí pro průzkum 3 % odchylku a věrohodnost 95 %. Liberálové a korporátky se vůbec nerozčilují nad katastrofální situací v Jemenu, kde po válce rozpoutané Saúdy a podporované Obamovou USA a naší mírotvornou EU je ohroženo hladem celkem 18 miliónů lidí. To je oficiální údaj OSN, nikoliv zlého Putina.

Takže svět simuláker běží dál. Nový americký prezident je určitě pořádné sousto pro angažovanou levici, která bojuje v jenom šiku s globálními korporacemi proti zlému Trumpovi. Jen nevím, jak zvládnou obecnému lidu vysvětlit, že najednou tu máme hned dva pekelníky, jednoho ve Spojených státech a druhého v Rusku. Holt žijeme v apokalyptických časech nerozumu.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!