Ruská politika oddlužení a partnerství stojí za analýzu. A totéž platí opačně pro koloniální politiku USA a EU. Článek Proč USA najednou otočily v otázce Kuby shrnul fakta o Kubě, které jsme psali v předešlé analýze ruského přístupu ke kubánskému dluhu (Rusko a USA bojuje o Kubu). Ruská politika vůči Kubě je dána na základě obecné politiky k zadluženým státům, která se zásadně liší od zájmů USA a EU, kde korporace sledují prakticky koloniální zájmy. Stačí se podívat na Česko, viz analýzy Ilony Švihlíkové. Koloniální politice EU se chceme věnovat také, ale jedno po druhém. Podívejme se nejprve na ekonomickou politiku Ruska vůči zadluženým zemím, aby bylo jasné, jak si tato země na rozdíl od oligarchické a militarizované EU a USA získává dlouhodobé spojence. Pro kontrast se můžete podívat na dnešní Ukrajinu, jejíž politiku a hospodářství po převratu kyjevských janičářů již plně ovládají USA a EU (Ukrajina má ministerstvo pravdy a havárii jaderného reaktoru). A to je teprve začátek konce.

Peripetie plynovodu South Stream

Prezident Putin učinil na jednáních v Turecku prohlášení, že Rusko nemůže v nynějších podmínkách pokračovat v realizaci projektu Jižní proud, kvůli nekonstruktivnímu postoji EU. Jenže Rusko mluví na rozdíl od USA a EU až v době, kdy jsou činy hotovy. A co je hotovo? Klíčový článek najdete zde, viz Jižní proud. Na Balkáně vzniká nová energetická křižovatka zásadního významu, viz článek Turecko prozkoumá ruský návrh na výstavbu nového plynovodu do Turecka a možnost založení plynové křižovatky na hranici s Řeckem.

Rozhodnutí padlo a Turecko dostane jako tranzitní země právě ty miliardy poplatků za plyn, které ztratí Bulharsko a Srbsko. Ale EU prohrálo v boji o vyjednávání ceny plynu pro celou EU a Rusko bude uzavírat s každou zemí vlastní dohody. Jistěže nemůže jít nad světovou cenu, ale pod ni kdykoliv, stejně jako to dělalo léta v případě Ukrajiny.

Země Balkánu, včetně Maďarska a Rakouska, které poškodilo rozhodnutí EU, nyní zvažují, zda a jak se jim vyplatí loajalita ke svazku vedeného bankéři z Bruselu a USA ze zámoří. Dynamika ekonomiky je jasná. Tyto země dlouhodobě prodělají, protože jediný laciný plyn z Ruska má nyní pouze Německo, a to přímým spojením přes plynovod Nord Stream. Takže rozhodnutí o zastavení plynovodu zvětší rozdíly mezi severem a jihem EU a podlomí již tak zásadně otřesenou autoritu EU. Ta se stala hloupým mopslíkem americké zahraniční politiky a těžce na to doplatí.

Rusko a severní Korea

Rusko investuje v KLDR miliardy a autoritativní režim Kim Čong-Una dostane vítanou hospodářskou a diplomatickou vzpruhu, viz článek Izolované Rusko objímá staronového spojence. Severní Koreu. EU z ruského trhu pro vlastní hloupost ustoupila a dala vítanou příležitost asijským zemím. Rusko se totiž skrze Vladimírem Putinem avízovaný "přesun" ekonomických priorit na východ hodlá zaměřit nejen na Čínu, ale i na severní Koreu.

Severokorejský vicemaršál Čche Rjong-he podepsal minulý týden v Moskvě dohody, které de facto znamenají, že vedle Číny bude režim v Pchjongjangu hospodářsky a diplomaticky podpírat i Rusko. Jak? Stejně jako v případě Kuby. Putin smazal Pchjongjangu dluh ve výši deseti miliard dolarů a oznámil ruské investice do severokorejské železnice, oceláren, ropných rafinerií a do stavby plynovodu z Ruska přes KLDR do jižní Koreje. Jižní Korea sice zůstává ideologickým nepřítelem severu, ale po dokončení plynovodu se pro KLDR rýsují roční tranzitní poplatky ve výši několika stovek milionů dolarů.

Po Kubě a po Koreji je na řadě Mosambik

Jde tedy o stejný obrat jako v Turecku a na Kubě, viz naše články. Rusové aktivně bojují proti Erdoganově vražedné politice v Sýrii, ale nejsou tak hloupí jako USA. Naopak úspěšně kopírují po svém a v nové geopolitické situaci bývalý Marshallův plán pro Evropu a Japonsko, který založil blahobyt západní Evropy a její demokracii. Současné USA dělá pravý opak, viz smlouvy TTIP.

Píše se rok 2013 a Mosambické dluhy Rusku se změnily v investice. Ruská vláda schválila návrh dohody o využití mosambických dluhů k financování projektů v oblasti rozvoje této africké země. Navíc se stalo na rozdíl od koloniálních zemí to, že Rusko odpustilo Africe 20 miliard dolarů, a to už v roce 2012. O tom se pochopitelně u nás nikdy nemluvilo moc nahlas, jen tiskovými notickami. Rusko odepsalo dluhy afrických zemí a jedná se o víc než 20 miliard dolarů. Navíc Rusko předalo 50 milionů dolarů do fondu Světové banky pro nejchudší země. Většina těchto peněz bude investována do podpory zemí subsaharského regionu. A dalších 100 milionů dolarů činí dobrovolný příspěvek Ruska do Globálního fondu boje s AIDS, tuberkulózou a malárií.

Rusko a Česko

I naše noviny v roce 2013 tiše napsaly, že Rusko splatí ČR dluh ze sovětských dob. Moskva má zaplatit 80 procent z celkového objemu dluhu, jenž přesahuje osm miliónů dolarů (zhruba 160 miliónů korun). Podle Interfaxu Medvěděv ministerstvu financí tehdy uložil, aby o tom podepsalo dodatek k mezivládní smlouvě s ČR. Jakmile platba proběhne, bude Moskva považovat všechny své závazky ze sovětských dob vůči ČR za splněné. Rusko postupně uhrazuje svůj zahraniční dluh vůči zemím někdejšího východního bloku zděděný ještě ze sovětských dob, čili po již neexistujícím SSSR. V květnu už umořilo svůj dluh ve výši 1,7 miliardy dolarů vůči Slovensku a zhruba 300 miliónů dolarů vůči Srbsku. Dalších 5,3 miliónu dolarů se letos Moskva chystá zaplatit Finsku. Dobré účty prý dělají dobré přátele.

Dluhy za plyn (Srbsko, Moldavsko)

Stejnou politiku zmazání dluhu a podpory domácích investic dělá Rusko i v případě dodávek plynu a dluhů za ně. Viz článek Rusko a Srbsko zkoordinovaly splacení dluhu za plyn. Dodávky ruského zemního plynu do Srbska byly normalizovány, rozvrh splácení dluhu byl zkoordinován. Jak oznámil srbský ministr energetiky Aleksandar Antič, prvních 100 milionů dolarů bude zaplaceno do konce tohoto roku, dalších sto milionů v roce 2015 a zbytek – a sice 25 milionů dolarů – v roce 2016. Podle jeho slov to bylo dohodnutu v průběhu telefonického rozhovoru premiéra Aleksandara Vučiče a Vladimira Putina 5. listopadu. Rusko omezilo 1. listopadu dodávky plynu do Srbska o 28 % kvůli dluhu, který činil 30. října 224 miliony dolarů. Věc je vyřešena a Putin byl v Srbsku přivítán jako národní hrdina.

Moldavsko představí Gazpromu rozvrh uhrazení dluhu za plyn ve výši 400 milionů dolarů koncem letošního nebo na začátku příštího roku, prohlásil vicepremiér a ministr ekonomiky této země Andrian Candu, viz článek Moldavsko představí Gazpromu rozvrh splacení dluhu. Gazprom má smlouvu o dodávkách paliva s Moldovagazem, která formálně vypršela v roce 2011 a od té doby je každý rok prodlužována. V roce 2015 se má cena plynu pro Moldavsko snížit přibližně z 370 na 332 dolarů za jeden tisíc kubických metrů. Objem dodávek se zachová na úrovni téměř 3 miliard kubických metrů. Candu informoval, že Moldavsko a Rusko plánují zahájit na začátku příštího roku jednání o uzavření smlouvy na dodávky ruského plynu na dobu 3-5 let.

Ukrajina a její dluhové otroctví

O vykradení zlata a devizových zásob uložených u kyjevských janičárů ještě z dob Janukoviče jsme už psali. Navíc je jejich vláda pod vedením USA a EU už tak zkorumpovaná, že do ní pučisté nemohou dát ani vlastní lidi (Ukrajinská vláda je tak zkorumpovaná, že v ní nemohou být Ukrajinci). Porošenkova "demokratická" vláda instalovaná pučem nejprve ukradla plyn ze zásobníků na zimu. Pak ukradla (jako každou zimu) plyn z trubek pro Evropu, pak ukradla zlatý poklad hlídaný předtím Janukovyčem (Ukrajina připustila, že její zlato je fuč). Pak ukradla důchody, znehodnotila měnu všem, a pomalu končí. Psali jsme tematickém čísle, že jde o vládu janičářů (Konec pučistů v Kyjevě aneb Vláda janičářů I).

V zemi probíhá válka, hospodářství zažívá hlubokou krizi, pád HDP dosáhl 7-8 % a na podporu hřivny vydávají miliardy dolarů měsíčně. Tým Mezinárodního měnového fondu zhodnotil výsledky činnosti premiéra Jaceňuka a označil je za neuspokojivé. Ukrajina nedokázala realizovat četné reformy, které doporučil Fond. Podívejme se na úvěrovou smlouvu mezi Ukrajinou a Evropskou investiční bankou v hodnotě 200 milionů eur. Peníze mají být vynaloženy mimo jiné na obnovení infrastruktury Donbasu, která je pro Ukrajinu životně důležitá a kterou rozstříleli raketomety a děly, včetně sídlišť s dětmi. Takže za peníze EU je třeba Donbas nejprve dobýt, postřílet všechny kolem, a pak "zhodnotit" investici EU. Opravdu zajímavá forma pomoci, ve srovnání s Ruskem.

Evropská integrace Ukrajiny již přišla Západ velmi draze, ale to si u nás dovolí říci pouze prezident Miloš Zeman. Ten řekl, že finanční podpora Ukrajiny (tedy jejích janičářů v Kyjevě) je nesmyslným utrácením peněz. Ukrajina již dostala tranše na částečné splacení dluhů, na reformy, na rozvoj demokracie, ale nikdo neví, kam se tyto miliardové částky poděly. Tedy, ví to všichni, ale nikdo z korporátních pomahačů a jim poplatných médií to nesmí říci nahlas. Viz článek z nezávislého tisku zde.

Navíc EU už janičáře a jejich zlodějny nemůže podporovat stejně bezhlavě jako dosud. Viz článek EU nemůže věnovat Kyjevu dvě miliardy eur z vlastního rozpočtu. Legální zloděj, bankéř a nyní předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker má sám máslo na hlavě, viz článek (Juncker kryl legální zlodějny v řádu stamiliard). EU prý může poskytnout pomoc pouze v rozmezí vlastního rozpočtu. Pomohli jsme vám s USA k rozvratu země, a dál se hoši starejte sami. V diplomatické mluvě Junckera to s rozpočtem EU vypadá takto.

Zbývá v něm pouze malá částka určená na financování pro příští rok. Když tuto částku použijeme na poskytnutí pomoci Ukrajině, nezbude nám nic na řešení problémů, které se mohou objevit v průběhu dvou následujících let.

Finsko něco dá a vyčlení Ukrajině 6,4 milionu eur. Zato Rusko věnovalo Ukrajině až 5 milionů dolarů na humanitární pomoc obyvatelům Ukrajiny prostřednictvím Světového potravinového programu OSN. Informovala o tom tisková služba ruské vlády. A to nepočítáme prozatím deset humanitárních konvojů do Kyjevem zničené Novorossije.

Navíc Rusko poskytlo Ukrajině v minulých letech obrovské úvěry v hodnotě 25 miliard dolarů do ukrajinské ekonomiky. Ruské ministerstvo financí vyčlenilo loni Ukrajině úvěr ve výši 3 miliard dolarů. Gazprom poskytl 4,5 miliardy dolarů a slevu na plyn. Celkem to činí 32,5 miliardy dolarů. O této pomoci se u nás vůbec nemluví. Navíc Rusko drží klíčový dluh eurobondů v hodnotě 3 miliard dolarů. Ty jsou splatné už nyní, pokud na tom bude Moskva trvat.

A rozvrat Ukrajiny bude stát MMF 15 miliard USD. Tato částka doplní pomoc Ukrajině ve výši 17 miliard USD, která byla vyhlášena v dubnu, a kterou plánuje MMF poskytnout do roku 2016. MMF schválil vyčlenění Ukrajině 17 miliard USD na stabilizaci rozpočtu v podmínkách politické a ekonomické krize. První tranši v částce 3,2 miliardy USD dostal Kyjev v květnu, a druhou várku, tj. 1,4 miliardy USD, začátkem září.

Závěr

Korporátky (včetně zaujatých Britských listů) jsou v otázce ruské ekonomiky a strategie slepé jako koťata a nechtějí vidět realitu. Vyhodili ji dveřmi, ale ta se jim vrátí oknem.