Centrální banky se rozhodly pomoci marodným ekonomikám tím, že roztočily své rotačky a půjčují komerčním bankám peníze skoro zadarmo. Prý v naději, že by banky mohly tyto peníze pustit formou úvěrů do podniků a tak oživit hospodářství. Inflace prý nehrozí. Jenže najednou bankám začalo docházet, že tyto peníze nelze nijak stáhnout zpátky a že se jim situace vážně vymkla z rukou. Takže kde ty natisknuté peníze vlastně jsou? To pochopíte z grafického videa, které musíte bezpodmínečně vidět. Klikněte si na obrázkovou animaci.



Důležité je sledovat datum vlevo. Barevné křivky jsou burzovní indexy. Jakmile americký FED nebo ECB oznámily snížení úrokové sazby a další pumpování peněz, obchody začaly vystřelovat do závratných výšek. Bez ohledu na to, jak na tom byly reálně podniky, zda špatně nebo dobře.

Důsledky robotického řízení burzovních operací

Prostě a jasně, peníze emitované centrálními bankami se převalily do akciových bublin v takové míře, kterou snad historie nezažila. Šéf Fedu Bernanke musel připustit, že kurzy na burzách jsou spekulativní a nemají žádnou oporu v ekonomické realitě. Centrální, tentokrát nikoliv komunističtí, plánovači napomohli vzniku bubliny. Jenže až tahle bublina splaskne, což nebude dlouho trvat, tak zapláčeme úplně všichni. Podívejme se, kdo závisí na emitovaných a spekulativních penězích:

  • Penzijní fondy především
  • Střadatelé
  • Držitelé dluhopisů
  • Státy


Barevné křivky ukazují aktivitu robotů, které řídí burzovní operace. Roboti, jak víme, nejsou lidi a nemají cit. Ještě v roce 2007 byla situace relativně klidná. Ovšem z požáru, který již vypukl, běhá mráz po zádech. Stačí se podívat na výkyvy v roce 2011. A to nemáme k dispozici aktuální křivky.

Tento turbo systém představuje jedinečný omyl v historii ekonomie díky vysokofrekvenčnímu obchodování, tzv. High Frequency Trading (HTF). Systém algoritmů množících peníze urychluje nabalování sněhové koule. Výsledek bude stejný, jako na konci dvacátých let minulého století, ne-li horší.

Důsledky HTF tradingu

Biliony reálných peněz nic netušících občanů budou zničeny. Legislativní opatření z Bruselu vztahující se k regulaci bankovního sektoru, o kterých píšeme na našem webu, směřují k pádu bank. Za ten my všichni zaplatíme jako daňoví poplatníci a střadatelé.

Pak teprve nastane pravá příležitost pro velké investiční žraloky. Pro investiční bankéře nemůže být nic horšího než stabilita, klid a mír. Vždyť v klidných vodách toho moc neuloví. Naopak pády menších bank konečně poskytnou nové příležitosti k akvizicím a fúzím. Nastane čas pro bankstery typu Goldman Sachs. Ti mají obsazeny všechny klíčové evropské pozice a radí evropským politikům. Ne nadarmo do této banky investoval mohutně Warren Buffet - ví, co se bude dít. Evropa bude pro spekulanty zlaté vejce. Ale prostor se zajisté najde i pro JP Morgan, Morgan Stanley a Deutsche Bank.

Příznaky krize - manipulace sazby LIBOR

Určitý chaos už nastal. Trhy totiž fungují tak, že investorům začíná být jedno, jak si který podnik ekonomicky stojí. Nákupy a prodeje jsou marketingová záležitost. Za tím účelem se šíří pohádky, manipulace a záměrné lži. Někdo nakoupí, protože někdo šikovně někoho zpracoval a stačí jeden, aby se hnulo celé stádo. Jak říká náš bojovník proti korupci pan Janeček: "Dělám užitečnou věc - vytvářím trhy." Jak ony "trhy" dělá, to vidíte z grafu. Investoři však nepracují se svými vlastními penězi, vždycky s penězi „těch druhých“. Jako například lidí, kteří uvěřili, že spořením do druhého pilíře české důchodové reformy, tj. investováním do penzijních fondů, si naspoří na své klidné stáří.

Wall Street Journal nedávno odhalil, jakým způsobem se podařilo zmanipulovat úrokovou sazbu LIBOR a jakým způsobem byli aktéři těchto podvodů korumpováni ke kriminálnímu jednání: sex, drogy a velké peníze. Mladí finančníci se zajisté nescházejí na utajených večírcích proto, aby si zde společně četli Goethovo Utrpení mladého Werthera.

Ve 20. letech minulého století se podíleli na krachu všichni: bankéři, obchodníci s cennými papíry, manažeři, auditoři a média. Dnes k budoucímu krachu mnohem víc přispívají politici a propojený finanční trh se svými HTF technologiemi. Přičtěme k tomuto stavu ještě nevídané manipulace s dluhopisy, cenami komodit včetně zlata i zbraně hromadného ničení v podobě derivátů, pak nás čeká mnohem hlubší pád, než tomu bylo za Velké hospodářské krize. Ovšem centrální bankéři by se mohli poučit a jistě tuší, co se bude dít.

Více k tématu najdete zde.