Dnes odpovídá Václav Umlauf

1) Jak jste viděl události roku 1989 v tehdejší době?

Dne 17. listopadu jsem byl v Praze, zrovna běžel pravidelný víkendový kurz neoficiálního studia filosofie a teologie. Kurz byl zrušen až druhý den, kdy disident Petr Uhl nechal odvysílat na Hlasu Ameriky a na Svobodné Evropě zprávu o "padlém" agentu Zifčákovi. Druhý den jsme šli už na Václavák s tím, že je třeba usilovat o změnu režimu. Jenže někteří z nás jsme podepsali manifest Demokracie pro všechny a vytvořili hnutí HOS už rok předtím. To byla první disidentská proklamace, která žádala zrušení vedoucí úlohy strany. Tak daleko Charta 77 nešla, a ani nemohla. V té době, tj. rok před sametem, dnešní lídři znormalizované revoluce pilně budovali socialismus. Takže pád režimu byl příjemným a nečekaným překvapením, ale o to jsme v disentu usilovali asi 20 let předtím. A disidenti všech úrovní stáli okamžitě po změně ve vedení Občanského fóra a vyjednávali s komunisty o pokojném převzetí moci. A tehdejší kolaboranti na tyto hrdiny plivou jako na "zrádce vlasti". Žijeme holt v pomatené době. Padouch nebo hrdina, jsme přece jedna znormalizovaná neoliberální rodina.

2) Jak tyto události a vše, co bylo jejich důsledkem, hodnotíte dnes?

Stačí se podívat na vývoj textů, které píši na e-republice. Samet byl o primárně demokracii a místo toho jsme dostali mafiánský neoliberální kapitalismus, který nikdo původně nechtěl. A nejspíš si ani v nejdivočejších snech nikdo z původních aktérů OF nedovedl představit, že by došlo k takovému tunelu demokracie. Ukradená revoluce nebylo to nejhorší, protože pak přišel korporátní fašismus. A po něm dostal dajli-medajli hlavní lhář a zloděj kupónové privatizace, který je celoživotním kremelským pomahačem. Tato politická angažovanost vhodně doplnila jeho neolibelární líbánky s bankstery v EU a v USA. Zkrátka, ideální Otec vlasti v postmoderně a ve znormalizovaném režimu vzniklém po prezidentské amnestii privatizačních mafiánů. Oposmlouva Klause a Zemana (1998-2002) vytvořila základ nové normalizace a lidi se toho ochotně chytli. Dnes vesele tvrdí, stejně jako za komunisty Husáka, že se přece máme lépe než předtím. Protože normalizace je stále stejná, tj, výměna chleba za svobodu, tehdy i dnes mají apolitičtí ovčané naprostou pravdu.

3) Co byste přál České republice a Čechům do dalších 30 let?

Po normalizaci a po nastolení korporátního fašismu musí přijít další převrat, to je snad pochopitelné. Nová generace má za své peníze pochodovat znovu ke Stalingradu a přitom bude mít všechno vykradené: Sociální stát, školství, důchody... Stát funguje jako vývařovna a montovna pro jedno procento našich mafiánů a pro zástupce mezinárodního kapitálu. V tomto hnojníku se nebude dát lidsky a demokraticky žít. Zvláště, pokud k tomu připočteme klimatickou krizi, nevyhnutelné zhroucení dolaru a neoliberalismu celkově. Takže čím dřív přijde další samet, tím lépe bude i pro můj důchod. Ale nová generace nesmí být tak hloupá jako naše, aby si jejich budoucí sociální stát nechala vykrást a vytunelovat pod líbivými hesly oligarchů a demagogů. A protože jsem věřící, tak se stydím za křesťanské církve, že v tomto sametovém cirkusu sehrály nedůstojnou a pochybně zaplacenou roli dvorního šaška.

Další díly ankety:

https://e-republika.cz/article4223-T%C5%99i-otazky-k-Sametu-11-dil
https://e-republika.cz/article4224-T%C5%99i-otazky-k-Sametu-12-dil
https://e-republika.cz/article4226-T%C5%99i-otazky-k-Sametu-14-dil
https://e-republika.cz/article4227-T%C5%99i-otazky-k-Sametu-15-dil
https://e-republika.cz/article4230-T%C5%99i-otazky-k-Sametu-16-dil

Zveme všechny čtenáře k účasti na této minianketě. Příspěvky prosím zasílejte na adresu [email protected]


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!