Noviny opěvující vládní zákon o privátních důchodech pravděpodobně nebudou mít zájem na tom, aby zveřejnily toto prohlášení z Německé spolkové vlády (FAZ, 8.11.). Ta si dělá starosti o státní vklady a investice zajišťující životní pojištění. U zhruba 20 % podniků nebudou stačit výnosy už z roku 2018, aby uspokojily nároky pojištěnců. Tolik oficiální zpráva z finančního výboru spolkového parlamentu. Důvodem znepokojení je fakt, že dlouhodobé státní dluhopisy mají úrok 2,1 % a v současné době je výnos do pojištěneckých fondů pouze 1,4 %. Původní představy fondů při podepisování smluv byly až kolem 4 % zisku a průměrný zaručený výnos byl 3,2 %. Nyní je čistý zisk fondů v Německu kolem 1,75 %. Výnos jistě může stoupnout a všechny propočty do budoucna jsou velmi hypotetické, pokud však bude pokračovat současný trend, pak federální vláda bude muset doplatit rozdíl státním pojištěncům nebo změnit smluvní podmínky.

Poučení pro nás. České privátní fondy ani zdaleka nebudou mít stejné podmínky investice do vysoce ziskových podniků, jaké se nabízely německé vládě. Přesto jsou i německé investice znehodnocené krizí a čtyřprocentní sliby nejsou reálné. Penze postavené na virtuálních financích a slibech nemusí vydržet, a už vůbec ne celá desetiletí. Po splasknutí finanční bubliny zůstane holá ekonomická realita, tj. skutečné zisky podniků, které produkují nějaké hodnoty. A tam se výše zisků pohybuje kolem dvouprocentní hranice. To ukazují výnosy státních německých fondů. Pak ale fondy nemají z ekonomického hlediska smysl, protože nezajistí svým pojištěncům žádné výnosy.

Závěr? Jediné skutečně jisté financování důchodů je zajištěno z průběžného státního rozpočtu, tj. jako státem garantovaný pojištěnecký fond či jeho veřejno-právní ekvivalent. Privátní fondy představují riziko nepodložených spekulací na hypotetické výnosy, které již dnes představují naprostou chiméru. A virtuální peníze nikomu živobytí nezajistí. To dokáže jen dlouhodobý kapitál opřený o práci a o skutečně produkované hodnoty.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ze světa" najdete zde.