Obyvatelé a přátelé území kolem Notre-Dame-des-Landes (departement Nantes) přeměnili svůj les, pole a zahrady na království Robina Hooda a vzdorují plánům technokratů postavit letiště na zdejším chráněném území. Z celé Francie sem včera mířily karavany a auta aktivistů. Demonstranti vyjadřují solidaritu se zdejšími obyvateli, které přestala chránit i socialistická vláda Francoise Hollanda. Hudebníci a kameramani vytvořili toto video, které stojí za shlédnutí.

Náš web psal nedávno o kauze nazvané "válka o vodu" (Cochabamba). Mezitím občané Panamy úspěšně odolali privatizaci (rozkradení) průmyslových a obchodních zón kolem kanálu, které zůstaly ve státním a komunálním vlastnictví.

Francouzi se aktivní občanskou neposlušností staví proti plánům průmyslové lobby, která chápe krajinu stejně jako čeští mocipáni. Jenže u nás mohou zdejší lobbisté a politici počítat s apatií zmatené a neinformované veřejnosti. Příklad Temelína ukazuje jasně, co se děje za našimi zády. Proč připravuje česká vlády za našimi zády energetickou dohodu se Slovenskem, která se nápadně podobná bublině s elektrickými přímotopy? Pro pamětníky: tato dumpingová cena odsouhlasená tehdejší vládou Václava Klause na nehospodárné vytápění pomohla uměle zvýšit spotřebu elektřiny a tím dodala ČEZu hlavní argument pro dostavbu prvního bloku v roce 1993. Zeptejte dnes těch, kdy tyto přímotopy mají, co si o tom myslí. Kdo bude v další generaci splácet astronomické náklady na odklizení jaderné elektrárny, jejíž proud už nyní nikdo nepotřebuje?


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzi k článku uvidíte kliknutím na odkaz: Momentky - diskuze.