Francie začala bombardování pozic radikálních islamistů blízkých Al-Kájdě, kteří ovládají část území Mali a vzbouřili se proti tamější vládě. Prezident Hollande dost dlouho váhal, než dal souhlas k leteckým, nikoliv pozemním akcím. Důvod je celkem jednoduchý. Povstalci již byli vzdáleni asi 4 dny od hlavního města Bamaka, v němž žije kolem 6 tis. Evropanů a dalších cizinců. Podrobnou infografii k dosavadnímu průběhu vojenských operací najdete na stránkách Le Monde.

Akce má souhlas vlády Mali, byla konzultována s členy Rady bezpečnosti a půjde již tento týden na pořad jednání. Souhlasí s ní organizace států Západní Afriky. Džihadisté jsou přímo napojeni na Al-Kájdu, přišli z cizích států a z velké části nepatří k tradičním kmenům obývajícím toto rozsáhlé pouštní území. Únos a zavraždění francouzského vojenského poradce minulý týden jistě sehrál svou roli v rozhodování, které podpořila i francouzská pravicová opozice.

V současné době běží letecké a vrtulníkové bombardování povstaleckých základen ve vesnicích Konna a ve městě Ségou, které leží severně od hlavního města Bamako. Francouzi tvrdí, že operace konané ve spojení s Velkou Británií by měly trvat v řádů nejvíce několika týdnů. Pozemní výsadek se neplánuje a přímé boje s povstalci svádí regulérní armáda Mali, popř. jednotky států OAS a států Západní Afriky.