Poslední šílený střelec made in USA s platným odznakem bezpečnostní služby střílel přímo ve vojenském zařízení Washington Navy Yard. O život přišlo kromě něj 12 lidí a dalších 14 bylo zraněno. Pentagon šetří na lidech, aby měl na boj proti terorismu. Proto dává ostrahu vojenských objektů do nájmu soukromým firmám, a ty najmou v podstatě kohokoliv, kdo je schopen legálně nosit zbraň. Doufejme, že za chvíli budou Ukrajinci nebo Čečenci hlídat americké atomové základny. Tím se jistě hodně ušetří. A možná se jim nemusí dávat žádný plat. Stačí jen přivřít jedno oko, aby si mohli trochu přivydělat. O šílených střelcích jsme už několikrát psali, podívejte se do souvisejících článků a na tematické číslo o volném nošení zbraní v USA.

Zato Rusové mají ke střílení do bližních mnohem vznešenější důvody, alespoň někteří. Podle tohoto článku oznámila policie v Rostově na Donu, že dva muži se dostali do hádky o dílo Immanuela Kanta. Aby podpořil váhu svých filosofických argumentů, vytáhl jeden z nich pistoli a na svého oponenta několikrát vystřelil. Pravděpodobně tím chtěl zdůvodnit Kantův hlavní morální argument: Jednej tak, jako by se maxima tvého jednání měla na základě tvé vůle stát obecným přírodním zákonem. Maximalizace jednání znamená, že to, co dělám v daném okamžiku, musí dostát principu univerzalizace, tj. musí se stát obecně platnou normou pro všechny rozumné bytosti. V tomto specifickém případě by maximalizace daného jednání způsobila, že by o Kantovi neměl kdo diskutovat.

Střelec tedy nebyl šílený jako v USA, pouze nerozumný jako v Rusku. Oběť nezemřela, leží v nemocnici s několika průstřely. Pachatel je stíhán a hrozí mu trest kolem 10 let. Jistě bude mít dostatek času k přečtení děl velkého Rusa, pardon Prusa. Jak známo, Kantovo rodné město Königsberg/Kaliningrad dnes tvoří součást Ruska.