K rozsáhlým nepokojům došlo v Turecku poté, co desetitisíce lidí v Ankaře, Istanbulu a dalších velkých tureckých městech vyšly do ulic uctít památku patnáctiletého Berkina Elvana, který se stal osmou obětí protestů proti výstavbě obchodního centra v parku Gezi vloni v červnu (jednou z obětí byl policista). Elvan šel kupovat chléb, když ho zasáhla plechovka od slzného plynu. Zemřel v úterý po 269 dnech v kómatu. Na jeho včereješním pohřbu v Istanbulu se shromáždily desetitisíce lidí, kteří skandovali protivládní hesla. Policie si sice držela odstup od istanbulského smutečního průvodu, proti demonstrantům v Ankaře a Izmiru však použila slzný plyn, pepřové spreje a vodní děla. Podle místního tisku bylo zraněno přibližně 20 demonstrantů, dalších 150 bylo uvězněno. Protestovalo se i v dalších více než 25 městech v Evropě a Severní Americe.

Protesty přicházejí v době, kdy turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a jeho ministři čelí korupční aféře, do níž byli údajně zapleteni členové jejich rodin. Turecká média také zveřejnila nahrávky, v nichž Erdogan nabádá svého syna, aby před policejní domovní prohlídkou ukryl miliony dolarů. Erdogan zpochybnil pravost nahrávek a tvrdí, že byly zmanipulovány.

Protestující podpořili opoziční politici i prezident Abdullah Gül, který se s premiérem loni dostal do ostré kontroverze právě kvůli parku Gezi a snahám turecké vlády prosadit cenzuru sociálních sítí.

"Jejich děti loupí miliony, naše děti jsou zabíjeny, když jdou koupit chléb," řekl jeden z diskutujících s odkazem na Erdogana a jeho blízké.

Zdroje:
http://www.france24.com/en/20140312-clashes-erupt-turkey-protesters-mourn-teenager-death/
http://www.reuters.com/article/2014/03/11/us-turkey-protests-idUSBREA2A0XP20140311
http://www.bbc.com/news/world-europe-26526198
http://www.hurriyetdailynews.com/as-it-happened-protests-over-young-gezi-victim-berkin-elvans-death-grip-turkey.aspx?pageID=238&nID=63474&NewsCatID=341