Západní politici, vojáci a média omílají pořád dokola stále stejnou písničku: „Proruští separatisté na východní Ukrajině jsou vedeni putinovským Ruskem a vycvičeni a vyzbrojeni Rusy“. New York Times přichází v článku Behind the Masks in Ukraine, Many Faces of Rebellion s poněkud s jiným pohledem na věc.

Konečně přichází se zprávou o skutečné Ukrajině, která povstala. Udělal rozhovory s vojáky 12. Ukrajinské brigády, která vypověděla poslušnost pučistické vládě v Kyjevě a přešla na obranu východní části Ukrajiny. Používají ruské vlajky, i když mezi nimi nevládne jednota, co se týká příštího politického uspořádání Ukrajiny. Část chce prosadit dělbu moci v rámci federace, část chce naopak prosadit připojení k Rusku. Podle New York Times jsou tito vojáci velmi disciplinovaní, dobře organizovaní a nepijí žádný alkohol. Disponují sítí informátorů a údajně mají velmi dobré vztahy s místní policií. Tvrdí, že nejsou placeni žádnými oligarchy: „Tohle není žádný job, to je služba vlasti“, říkají. Zbraně pocházejí z policejních budov nebo ze skladů armády, část jich prodali načerno i vojáci ukrajinské armády. Reportéři New York Times se pídili po dodávkách zbraní z Ruska, žádné se jim však nepodařilo najít.

Obyvatelé východní Ukrajiny podporují tyto rebely, jak mohou. Penězi, ale hlavně jídlem. New York Times cituje velitele 12. brigády, která se přejmenovala na Lidové milice Doněcké lidové republiky.

velitel Jurij, 12. brigáda wrote:
Pro vládce v Kyjevě jsme separatisty a rebely. Pro lidi zde zachránci. V Kyjevě budou muset přijmout naše referendum nebo vypukne občanská válka. Buď moře krve a mrtvých, nebo referendum. Třetí cesta není.

Česká TV už trochu otočila, Zaorálek ze zamini udělal vzhledem ke svým předešlým pitomostem málem kotrmelec. Konečně se zvedli čeští a slovenští podnikatelé, kteří mají desetileté vztahy s Ukrajinou. Ti začali v zákulisí českým pomateným politikům vysvětlovat, co se v této zemi skutečně děje.