Minulý článek Proč uspěli islamisté v Iráku ukázal složitou situaci v etnicky a nábožensky rozpadlém Iráku. Nyní se podívejme do dobytého Mosulu, kde vládnou podle západních médií "teroristé". Video obyvatel Mosulu vítající spojená vojska bývalých iráckých důstojníků a ISILu ukazuje, že to nebude tak jednoduché.


Položme si základní otázku, která v západních médiích nezazněla. Kam se podělo 600 tis. iráckých vládních vojáků, kteří měli bránit toto druhé nejdůležitější město po Bagdádu? Možná je část z nich právě v onom jásajícím davu. A proč vlastně?

Mosul ukazuje novou tvář vojenské koalice sunnitů

Vraťme se k dobývání města teroristy z ISILu, kde je spousta zahraničních žoldnéřů tohoto času bojujících proti Asadovi v Sýrii. ISIL pod bývalými Saddámovými veliteli město dobyl, ale hned z něj odtáhl bojovat proti Bagdádu a vedení města nechal tzv. "jeho obyvatelům". Městu nyní šéfuje nový guvernér, a to bývalý vojenský důstojník Hashem al-Jammas. Kariéra tohoto muže stojí za zmínku. Narodil se v Bagdádu 1949 a vystudoval na vojenské akademii al-Ghozlani přímo v Mosulu, stejně jako stovky dalších důstojníků irácké armády. Bojoval ve všech válkách Iráku: proti Íránu, Kuvajtu, spojeneckým vojskům a USA. Tyto skupiny vedly organizovaný odpor proti loutkové vládě v Bagdádu od roku 2005 a postupně se účelově spojily s teroristy s Al-Kájdy a ISILu.

Nový guvernér Al-Jammas z nejsilnější frakce "Military council" je nyní šéfem tří ozbrojených brigád, které kontrolují dobyté město Mosul a vlastně i oblast Ninive. Jeho jednotky jsou složené z vojsk ISIL, bývalých saddámových vojáků vyloučených z armády na povel USA (tzv. Military Council) a jednotek bývalých baathistů, které vede bývalý armádní velitel Izzat al-Douri citovaný v minulém článku (anglicky: Naqshbandiyya movement). Hlavně ona Vojenská rada je zajímavá, protože má sídlo přímo v Bagdádu a dalších městech a vedou ji bývalí vysocí důstojníci Saddámovy armády. A ti nyní ovládli Mosul a jmenovali svého guvernéra.

Fakticky by se dalo říci, že částečně jde o vojenský puč bývalých vojáků, které hloupý protektorátní správce Bremmer vyloučil z armády. Nyní se skvostně vrátili na scénu a mají na své straně velkou část armády. Proto je mimochodem Írán tak zdrženlivý v dalších krocích. Na rozdíl od USA dobře vědí, že situace není tak jednoduchá a že nejde jen o "teroristy". Mluvit o tomto seskupení jako o "teroristech" je stejný problém jako v případě ukrajinských federalistů. To dokazuje totální rozpad vládní armády v Mosulu, která se přidala na jejich stranu. Proč, o tom jsme psali ve výše uvedeném článku minule.

Malikiho vláda v Mosulu: korupce, vydírání, nepotismus

Proč se obyvatelstvo tak snadno identifikovalo s novým režimem? Hromadné popravy vládních vojáků sice proletěly celým světem, ale na zdejší občany neměly valný účinek. Ti vidí něco jiného než západní média, protože v Mosulu museli žít za bývalé vlády. Malikiho vláda je spojena s americkým násilím, s totální korupcí, viz vládu minulého guvernéra v provincii Ninive. Všechny tři současné frakce a místní obyvatelstvo se shodlo na tom, že Malikiho zkorumpované vedení musí z Mosulu pryč, což se stalo.

Ale všechny tři frakce jsou zásadně rozhádané mezi sebou, protože ideově nemají nic společného. I o tom jsme psali v minulém článku. Spory mezi nimi se zatím urovnaly následovně. Ve městě bude klid a pořádek, vojska potáhnou dále na Bagdád. Obyvatelstvu se nesmí dát žádná záminka ke vzpouře nebo k trvalé nespokojenosti. Důvod je jednoduchý. V Mosulu je třeba vytvořit předmostí a zásobovací trasy směrem na dosud nedobytý Bagdád vzdálený kolem 50 km. Pokud ovšem vláda v Mosulu bude opravdu pokojná a budou se na ní obyvatelé přímo podílet, pak lze mluvit o revoluci zdola. Ale pochybný slepenec zahraničních teroristů, opozičních sunnitů a bývalých vysokých důstojníků armády Saddáma Husajna této verzi příliš nenasvědčuje.