Minulá fakta se už rozšířila i o Irák (viz Fakta o Sýrii a Iráku XXIII. aneb Politická paranoia Západu), protože ISIL operuje v obou zemích. V Sýrii již proti Asadovi plošně bojují pouze zahraniční "umírněná" al-Kájda, která se stala umírněnou po nástupu wahábitského ISILu na bojovou scénu. USA v v Sýrii nepřímo vyzbrojuje divoký islámský ISIL, naposledy rozhodnutím o vojenské pomoci zdejším povstalcům ve výši půl miliardy dolarů. Zato v sousedním Iráku proti stejnému ISILu bojuje USA jako proti "teroristické organizaci". Tomu se říká paranoia.

Studená válka v Londýně

Od paranoii typu Iráku, Ukrajiny a Sýrie už je jen krok k válce, protože dané země jsou od reality vzdáleny tak daleko, že se jich princip zdravého rozumu už dávno netýká. Příklad poskytla Putinova návštěva v Londýně. Šlo o historickou událost, protože poslední návštěva ruské hlavy státu ve Velké Británii byla v roce 1874, kdy car Alexander II. přijel na královskou svatbu. Pozvání v časech studené války pochopitelně nepřišlo od britské vlády, ale bylo to narafičeno od královny Alžběty.

Premiér Cameron chtěl dát Putinovi diplomatickou facku tím, že s ním chtěl promluvit pouhých 30 minut, ale nakonec se nechal tlakem okolností uprosit na 75 minut i s jídlem. A k tomu jídlu, protože běží studená válka. Putin si prý podle britské zpravodajské služby dovezl na státní návštěvu do Británie kompletní jídlo, včetně vody. Nic jiného nejedl a nepil ze strachu, že bude otráven. Asi má v paměti Litviněnkův osud, kterého pro změnu v Británii asi otrávila drastickým způsobem KGB.

Rusko chladí horké západní hlavy

Takže Putin popíjel svou neotrávenou minerálku z Ruska a vysvětloval poslancům parlamentu a Cameronovi, co si myslí o situaci v Sýrii. Bylo to 24 hodin poté, co mírotvorce Obama ohlásil půlmiliardovou vojenskou pomoc povstalcům. Ruský plán vynikal jednoduchostí, taktéž hodnou studené války. Jenže na rozdíl od paranoidních západních politiků, Rusko pomáhá řádné vládě, která v zemi naprosto přesvědčivým způsobem vyhrála prezidentské volby (Západ má problém s drtivým vítězstvím Asada ve volbách). Takže Putin to sázel Britům a Američanům v bodech, protože Cameron mu nedal moc času na dlouhé řeči, natož veřejného charakteru.

  • Rusko pomáhá legitimní vládě a není omezeno žádnými západními sankcemi, protože ty nemají platnost RB OSN. Naopak západní vojenská pomoc teroristickým organizacím jako al-Nusra stojí zcela na opačné straně fronty jako ruská válka proti teroru.
  • Americké střely Patriot instalované na hranicích Izraele a Jordánu budou neutralizovány novou dodávkou S-300 SAM, o nichž jsme psali už dávno (Dodávka střel S-300 do Sýrie má prý ochladit horké hlavy). Pokud v taktických raketách nebude nastolena rovnováha, Sýrie dostane i vývozní verzi raket S-400, které Rusko zatím vyváží jen do několika vybraných zemí.
  • Další novum bude dodávka raketometů systému TOS-1 Buratino, které tvoří jeden z nejlepších raketových systémů na světě s dostřelem kolem 6 km. Rakety kalibru 220 mm obsahují i termobarické střelivo, které ničí živou sílu nepřítele. Video z ruské střelby máte zde.


Dostřel do 6-8 km znamená, že tyto rakety zasáhnou a spolehlivě vyřídí stanoviště v Jordánsku a v Izraeli, pokud jejich raketomety spustí palbu na syrské území. Rusko má v záloze ještě systém 300 mm raket BM-30 Smerš s dostřelem 90 km, ale ten je zatím v Sýrii zbytečný. Ten asi nasadí kyjevská junta proti civilním městům na východě Ukrajiny.

Západní paranoia se v Londýně srazila s principem reality. Sýrie dostane zbraně, které do této země zatím Rusko nevyváželo, aby byla obnovena vojenská rovnováha. Ta je mimo jiné narušena i tím, že zdejší ISIL dostal od svých bojových jednotek v Iráku kompletní zabavenou americkou výstroj. Sýrie proto dostane nové ruské zbraně. Běží studená válka jako vyšitá. Londýnská návštěva prezidenta Vladimíra Putina byla skutečně historická událost a jistě znamená nový mezník ve vývoji vztahů mezi oběma zeměmi.