Federální nejvyšší soud Brazílie oznámil, že vláda pod vedením presidentky Rousseffové manipulovala s hospodářskými výsledky roku 2014 s cílem zamaskovat fiskální deficit a umožnit tak své znovuzvolení. Vláda takovou manipulaci odmítá s tím, že celá kampaň, na které se tak podílí i Nejvyšší soud, je zaměřena proti programu na podporu chudých. Opoziční vůdci naopak po rozhodnutí soudu jásali a označili falšování fiskálních údajů za zločin velezrady, za který by měla být prezidentka Rousseffová souzena. Vůdci opoziční strany PSDB Carlos Sampaio a Rubens Bueno ze strany PPS již vidí na obzoru konec současné vlády. Opoziční politici již podali k soudu i příslušné žaloby.

Má opoziční štvanice šanci?

Soud v tomto případě nemůže rozhodnout. Konečné rozhodnutí, zda prezidentka Rousseffová porušila zákon o rozpočtu nebo zákon o fiskální odpovědnosti, náleží jedině brazilskému Kongresu. Z tohoto důvodu je rozhodující boj mezi vládou a opozicí teprve očekáván a odehraje se zřejmě na půdě Kongresu. Navzdory tomu, že extrémisté z pravice by už nejraději viděli zásah armády a nastolení nějaké formy pravicové diktatury. Pokud však bude postupováno standardními demokratickými postupy, nedojde k projednání inkriminovaných fiskálních dat za rok 2014 dříve než v roce 2016. Tento jasný pokus o sesazení presidentky Rousseffové není tedy na pořadu dne a byl by rovněž podle ústavy velmi problematický, neboť trestní odpovědnost prezidenta je během jeho funkčního období podobně jako ve většině států světa omezena.

Opozice jde do tvrdého boje

Právní problémy, jimž čelí prezident Rousseffová je třeba nahlížet v kontextu politické situace. Opozice se snaží o sesazení Rousseffové od jejího znovuzvolení roku 2014 všemi dostupnými prostředky. O těchto snahách jsme psali i v článku Bouřlivý brazilský červen Kým je asi podporována, se můžeme jen domýšlet. Pro pravicovou opozici jsou všechny opravdové pokusy pomoci chudým červeným hadrem pro býka. Proto organizují protestní pochody a podporují výzvy k nasazení armády. Není tedy divu, že jim rozhodnutí soudu o falšování fiskálních dat připadá jako dar z nebe, který je potřeba co nejlépe zužitkovat. Proto se použití justice proti brazilské prezidentce neomezuje jen na administrativní pochybení v účetnictví, ale na řadu dalších obvinění z korupce za účasti státních a polostátních firem a také za neprůhledné financování volební kampaně.

K tomu můžeme jen poznamenat, že kdyby u nás v České republice, a nejen u nás, měla odstupovat každá vláda, jejíž koaliční strany nebo členové byli obviněni z korupce či neprůhledného financování kampaně, nepřečkala by žádná z vlád ani měsíc. Co se však u nás zaručeně nestalo, a pravděpodobně také nestane, že na podporu vlády a prezidentky Rousseffové vyšlo do ulic téměř milion lidí. Více ZDE

Zdá se, že brazilští chudí neztratili naději v lepší a spravedlivější život. Podobnost s pokusy podkopávat legitimně zvoleného prezidenta ve Venezuele asi nebude náhodná. Tam v roce 2002 Spojenými státy podporovaný převrat skončil naprostým a ostudným fiaskem díky masovému vystoupení lidu. Amerikou podporovaní pučisté tehdy sesadili tehdejšího charismatického prezidenta Huga Chaveze, obrovské davy v ulicích jej však dosadily zpět. Spojené státy a jejich tajné služby se tak stávají synonymem útlaku, manipulace, podvodů a zahraničního vměšování. Na vlastní kůži to poznala celá Jižní i Střední Amerika. Od Chile, přes Argentinu po Panamu, Kubu a Salvador. Odpovědí na takové vměšování může být dle zkušeností nejen jihoamerických demokracií jen masové vystoupení lidu. To je bič, kterého se opravdu bojí. Uplatit masy totiž není tak jednoduché a levné jako podplatit či vydírat jednotlivá média, soudce a politiky.

Zdroj: TelesurTV


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!