Koza

Režie: Ivan Ostrochovský


Slovensko je v propagačních materiálech označována za "atraktivní zemi pro zahraniční investory především kvůli nízkým mzdám, daním a vzdělaným pracovním silám". Několik pravicových vlád preferujících volný trh zavedlo brutální úsporná opatření nařízená EU a finančními institucemi, které za ní stojí. Finanční krize roku 2008 měla na tuto zemi razantní dopad. Východoevropský tygr zaznamenal pokles o 13 %.

Sociální bída hraje hlavní roli i ve filmu Koza. Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, přezdívaný Koza, žije se svojí družkou Míšou na vybydleném sídlišti od výplaty k výplatě. Míša zjistí, že je těhotná a chce jít na potrat. Koza, který dlouhé roky neboxoval, přesvědčí svého bývalého trenéra Zvonka, který provozuje sběrnu železného šrotu, aby zorganizoval turné. Koza dostává nakládačku za nakládačkou a inkasuje těžké údery do hlavy, jež ohrožují jeho život. A jeho manažer a "přítel" Zvonko si na něm mastí kapsu.

Ostrochovský zná skutečný život Kozy-Baláže a rozhodl se o něm natočit napůl fiktivní a napůl dokumentární film. Většina herců v jeho bezútěšném, ale nikoli sentimentálním filmu jsou amatéři. Koza bojuje jako o život až do konce.

Ostrochovský k tomu v jednom interview řekl: "Koza je skutečný olympionik, který žije v cikánském ghettu téměř bez prostředků. Před několika lety se svou partnerkou Míšou čekali třetí dítě, které si opravdu nemohli dovolit. Koza mě požádal o pomoc, nejen že neměl peníze na další dítě, dokonce nemohl zaplatit ani za potrat, který teď na Slovensku stojí 300 až 400 euro. To byl první podnět pro to, abych napsal scénář."

Film Koza byl nominován na MMF v Berlíně na Cenu pro nejlepší debut a stal se na MFF v Karlových Varech nejslibnějším projektem akce Works in Progress.

Spolupráce na překladu: Vladimír Pazdera
Zdroj: wsws.org


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 350 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!