Rád bych naše čtenáře upozornil na film Trumbo, nominovaný na letošního Oscara v kategorii „nejlepší herec v hlavní roli“. Co je na tomto filmu tak pozoruhodného? Pojednává o scénáristovi Daltonu Trumbovi, který obdržel dva Oscary za nejlepší scénáře k filmům „Prázdniny v Římě“ a The Brave One Oba však napsal pod pseudonymem, neboť byl na tzv. Černé listině Hollywoodu. Za nedostatečnou výpověď před "Výborem pro neamerickou činnost" byl odsouzen k 11 měsícům vězení, které si také odpykal. Patřil k tzv. „Hollywoodské desítce“ pronásledované za „komunistickou“ činnost. Trest nekončil vězením, ale zákazem povolání. Proti Trumbovi a jeho kolegům se postavila taková esa Hollywoodu jako Ronald Reagan, Hedda Hopper či John Wayne.

Svobodu ano, ale Ameriku si rozvracet nedáme. Ach, jak je podstata každé moci stejná. Dnešní antikomunisté se mohou prostřednictvím vynikajícího filmu shlédnout v těchto postavách i po 65 letech. Na tehdejší antikomunistické šílenství doplatily v USA ztrátou zaměstnání, rodiny či dokonce života tisíce lidí. Je dobré vzpomenout, že hony na čarodějnice se nekonaly jen na východ od železné opony, a boj za svobodu myšlení a projevu je nutné vést i v tzv. Západní demokracii. Dalton Trumbo v tomto boji obstál a navzdory věznění, zákazům a další perzekuci se podílel mimo výše uvedených na dalších skvostech světové kinematografie: Spartakus, Exodus, Johnny si vzal pušku či Motýlek

Za povšimnutí stojí také film z roku 1973 věnující se atentátu na Kennedyho „Executive Action“, jenž byl ihned po uvedení do kin v USA zakázán. Samotný film Trumbo česká kina uvádět zatím nechystají. Film je ovšem možné nalézt třeba na serveru "ulozto" a české titulky jsou ke stažení ZDE.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 250 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!