V případě útoku USA na letiště Šajrát se množí otazníky, ale akce má dramatický dopad, tak ji komentujeme. Svět se dostal ze studené války Ruska a NATO do období Kubánské krize, kdy se nad Sýrií odjistily rakety. Jako by nestačilo mírové obkličování Ruska vojsky NATO. Pokud vím, tak Rusové na hranicích Mexika u amerického plotu zatím nepořádají mírová a obranná vojenská cvičení.

Začalo to útokem syrských migů z letiště Šajrát na sklad střeliva a chemických zbraní, které si IS pilně opatřoval z Turecka a pravděpodobně za peníze Saúdů. Chemických útoků už teroristé v Sýrii provedli několik, klikněte si na heslo "sarin". A navíc bylo jasné, že sklady ISIL se vesele plní dovozem z Turecka. Chemické střelivo a rakety se měly exportovat na bojiště do Iráku, kde to ISIL prohrává. Američané už museli u Mosúlu asi na žádost Saúdů z několika oblastí evakuovat vojenskými vrtulníky vybrané teroristické vůdce a žoldnéře, kteří budou potřeba jinde. A kde ISIL prohrává, tam nasazuje chemické zbraně, jako to bylo před rokem v Aleppu. Psal jsem o tom v tomto článku, je tam i video z plynového útoku.

Sýrie skrze svého mluvčího oficiálně upozornila ve speciální organizaci OSN pro zákaz chemických zbraní (Organisation d’interdiction des armes chimiques) všechny mezinárodní sponzory teroristů (Velká Británie, Francie, Turecko, Saúdskou Arábii), že ve skladech ISIL a Al-Núsry přibývá chemických zbraní. Útok na výrobnu chemických raket byl nevyhnutelný a po výbuchu uskladněných chemikálií a bojových plynů přišlo o život asi 58 lidí. Civilisté běžně slouží teroristům jako živé štíty. Po Aleppu je vozili v klecích na daná stanoviště, viz naše video v článku Lhaní o hladomoru v syrském městě Madája. Takže nikoho neudivuje, že sklady a výrobna chemické munice ISILu a Al Núsry byla přímo ve vesnici Chán Šejchún. Komentář ruského šéfa obrany k celému útoku si vyslechněte zde.



Rusové a Syřani vzali vzorky chemických bojových plynů a poslali je do zmíněné organizace OSN, která kontrolovala Asadovu likvidaci chemických zbraní. Rusové chtějí oficiálně vědět, zda jde o stejný plyn, který povstalci užili v Aleppu, viz předešlé články a videa. Američané nečekali na výsledky mezinárodního šetření OSN, které chtěli Rusové i Asad. USA jsou v Sýrii a v Iráku vyšetřovatelem, soudcem a katem v jedné osobě. A navíc by to dopadlo jako ve východní Ghútě, kde jsou nyní oficiálně obviněni z chemického útoku právě ti mírotvorní teroristé. Ale kdo by se dnes v médiích o takové detaily staral, to bylo před dvěma roky. Izraelcům, pardon teroristům, se hroutí fronta v Homsu, Idlíbu a Dáráji, pokračuje postup SAA za Palmýru. Bylo třeba jednat a zničit hlavní letiště, odkud létají syrské migy na podporu pozemních vojsk na všechny tyto ofenzívy.

US-Army na leteckou základnu Šajrát vypálila 07.04. 2017 ze dvou lodí ve východním Středomoří 59 střel s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Američané tvrdí, že 58 z nich dosáhlo cíle. Hlavně, že jim ta jedna nespadla na nos. Rusové tvrdí, že letiště zasáhlo 23 střel a asi to bude pravda, viz dostupná videa a mapy. Prostě po letišti spočítáte díry, to se nedá utajit.


Takže první otázka je jasná. Ohňostroj za 80 miliónů měl účinnost raket pouhých 40 % a zabil oficiálně asi 7 lidí. Dráha nebyla poškozena vůbec a první stíhačka vyletěla do bojové akce po zametení dráhy za 10 hodin. Takový tomahavkový šrot se bude těžko prodávat a Američané by takový nesmysl normálně nepřiznali. Takže se ptejme. Co se stalo pár minut potom, co Američané nahlásili Rusům horkou syrskou linkou, že spustili největší útok na syrskou armádu? Tento útok je totiž mezinárodním zločinem. Sýrie nenapadla přímo USA, takže útok není ospravedlnitelný. A CIA tentokrát držela ústa a krok, protože si už nemohou dovolit další Powellovy trubičky s antraxem a po nich nelegální druhou válku v Iráku s miliónem mrtvých a vznikem ISIL. Takže CIA jen moudře konstatovala, že vina Asada na tzv. "chemickém útoku" není prokázána a nechala pilnému Pentagonu, aby další dezinformace vypouštěl do světových médií sám a osobně.

Takže rakety vyletěly a polovina z nich spadla ihned do moře. Zbytek zasáhl základnu tak, že je to k smíchu. Pročež se ptejme. Co se stalo 10 minut po vypálení celé salvy, která mohla letět asi tak 20 minut k cíli? Jeden z možných důvodů ukazuje toto foto ze stejného letiště fotografované o rok předtím.



Na obrázku jasně vidíte zaparkované ruské vrtulníky, které zde i nyní pokračují v ofenzívě proti teroristům v Hámě a Palmýře. V Hámě šlo minulý měsíc do boje celkem 10 tis. uřezávačů hlav, jejich ofenzíva je zastavena a syrská armáda postupně dobývá klíčové vrcholy a území zpět. Tito teroristé okamžitě po americkém útoku na letiště spustili ofenzívu, což je známý scénář po US-bombardování (tzv. "omylem") klíčové strategické výšiny u letiště v Deir es-Zauru, kde Američané zabili asi 100 vojáků z města. Útok USA a teroristů byl ukázkou vzorové vojenské koordinace. Zde je teroristy obleženo už několik let cca 100 tis. lidí, které Rusové zásobují ze vzduchu.

Generál Igor Konašenko prohlásil dne 6. října 2016 na zahájení hlavní ruské ofenzívy proti teroristům ze skupin, které odmítly příměří a odmítly složit zbraně, že jakýkoliv útok na pozice ruské armády v územích kontrolovaných syrskou armádou bude hodnocen jako nepřátelský akt a Rusko se prý podle toho také zařídí. A to se nyní skutečně stalo. Je dost pravděpodobné, že po telefonátu Rusů spadla polovina US-raket okamžitě do moře. Jenže Rusové udělali přesně to, s čím jistě v telefonu hrozili. Hned druhý den zrušili horkou linku v Sýrii a tím i jakoukoliv oficiální koordinaci letů proti teroristům. Turci a Američané jsou v zemi ilegálně a zločinně napadali a napadají syrskou armádu, která oficiálně bojuje proti teroristům. SAA má plné právo se bránit podle mezinárodních úmluv a Asad je řádně zvolený prezident ve své zemi.

Takže si to shrňme. Američanům, Turkům a Izraelcům teď zamrzl úsměv. Fregata Admirál Grigorovič se plaví do Sýrie ke konfrontaci s US torpédoborci USS Porter a USS Ross, které si zastřílely na americký způsob. Všechny tyto typy ruských lodí mají ochranu typu S-300 proti letadlům. Rusové si teď jistě zadrátovali po čtvercích PVO Sýrie a jejich velení bude s velkou pravděpodobností koordinovat s S-300 a S-400 kompletní protivzdušnou obranu v Sýrii. Mohou zcela oficiálně sestřelit, koho chtějí. V zemi jsou Turci a USA nelegálně a Rusové zde bojují proti terorismu se souhlasem vlády a s mandátem RB OSN. Jakékoliv ohrožení jejich vojsk mohou brát dosti osobně. A také to včas a jasně řekli, viz citát jejich velitele z října roku 2016. Po útoku na rusko-syrské vojenské letiště v Šajrátu je jasné, že všechna cizí letadla a rakety mají apriori nepřátelské úmysly. Rusové si nenechají beztrestně zabíjet vlastní lidi od USA, NATO a Izraelců, protože v Sýrii bojují proti terorismu v souladu s rezolucí OSN a na pozvání legální vlády.

Takže možný scénář nové kubánské krize vypadá následovně. Izraelci, Turci či Američané opět vyletí bombardovat Asadovu armádu, jak to halasně ve Washingtonu slibují. V Sýrii již není žádný červený telefon. Po zaměření radary jsou cizí letadla a rakety automaticky nepřátelské, protože ohrožují životy všech, kteří zde legálně a na pozvání vlády bojují proti proti terorismu. Ostatní vojska jsou zde nelegálně a mohou dostat raketami na zadek. Asadova PVO dostane od Rusů koordináty a může začít střílet své vylepšené S-200. A možná jim pomůže nějaká S-300 nebo S-400. Kdo to má v tom zmatku vědět, když není ten červený telefon, že ano. V každém případě se k odpovědnosti přihlásí syrská armáda, která jednala v sebeobraně.

Takže od lží a podpory terorismu Západ pomalu ale jistě přechází v Sýrii do přímé konfrontace s Ruskem. Přitom jsou vojska Turecka, NATO a USA v zemi nelegálně. USA zaútočily bez důkazů a za moje daně placené v rámci NATO napadly zemi, která nenapadla ani USA ani NATO. Jako casus belli pro velkou kontinentální válku s Ruskem by podobnou pozici mohl chtít jen úplný psychopat. A Čína v OSN v reakci na Velkou Británii a její obvinění Asada za "plynový útok" řekla, že mají zavřít ústa a nezneužívat RB OSN pro podobné mediální manipulace. Tak ostré vyjádření Čína proti stejným řečem USA v RB OSN zatím neměla. Ale třeba je překvapilo, že Američané nelegálně zaútočili na Asada v době, kdy Trump jednal s jejich premiérem a kdy američtí kovbojové hrnou své letadlové lodě do Jihočínského moře proti severní Koreji.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!