Po zmanipulovaných volbách došlo v Iránu k aktivizaci občanské společnosti, která je v této zemi nesmírně silná a velmi iniciativní. Příklad: firma Nokia dodala režimu systém pro dohled nad komunikačními sítěmi. Režim tímto systémem sleduje organizátory protestních shromáždění po nedávných prezidentských volbách. Pokles prodeje mobilů Nokia je o polovinu nižší, <a href="http://www.novinky.cz/internet-a-pc/mobil/173823-iranci-zacali-bojkotovat-nokii-pry-spolupracuje-s-rezimem.html">lidé dokonce vrací výrobky firmy do prodejen</a> a chtějí je vyměnit za jiné značky. Pochopitelně, Nokia byla označena jako kolaborující firma na všech hlavních aktivistických webech a nezávislých denících, které podporují opozici. Mluvčí firmy odmítl situaci komentovat, jak jinak také. Ale nemůže popřít fakt, že se byznysmeni se musí rozhodnout, tlačeni ekonomickými důvody: buď chtějí prodávat lidem nebo sloužit nechutnému režimu. Aktivní občané postavili Nokii do situace, kdy tento mamutí podnik musí jasně volit jedno nebo druhé.

Jiný příklad podává Čína, Česko a podobně. V exotické Zemi středu se firma Google podřídila čínskému cenzurnímu systému internetu, který automaticky zablokuje všechny nežádoucí obsahy (tzv. Velký čínský firewall). Pokud vás zajímá, jak pomoci Číňanům v obcházení této cenzury a jste zkušenější uživatel internetu, pak si klikněte <a href="http://digitalne.stahuj.centrum.cz/cinska-cenzura-internetu-v-add-onu-pro-firefox/">zde</a>. Pro uživatele anonymizátorů jako je Tor doporučuji nastavit výměnu v síti na „Pomoc v zemím, kde je cenzura“, což znamená vytvoření anonymního proxy serveru pro surfování v zemích jako Čína. Ale nechme podrobností. Důležitá zůstává lhostejnost neexistující občanské společnosti, která tupě konzumuje cokoli, co jí režim předhodí. Občané podobni stádu krav na pastvě nevyužívají aktivně své svobody volit formy spotřeby a bojkotu těch firem a forem mediální propagandy, které jim vnucuje buď režim nebo s ním táhnoucí nadnárodní konglomeráty či místní podnikatelští mafiáni.

A teď malá domů. Po zvolení Jiřího Janečka staronovým ředitelem ČT už mám chuť jednat. Opravdu mi leze na nervy zmanipulované televizní zpravodajství, za které je tento politický patolízal osobně odpovědný tím, že na slovo poslouchá vládnoucí partaje a ochotně se podřizuje našeptávání z mediální rady pro televizi. Ostatně proti předem domluvené volbě protestovalo otevřeným dopisem sto významných osobností z veřejného a kulturního života. Jejich prohlášení před partajně domluvenou volbou Janečka si můžete přečíst <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/archiv/materialy/dopis_CT.pdf">zde</a>. <em>Proto vyzývám k této iniciativě: dne 17. listopadu se kolektivně nebudeme dívat na hlavní zprávy prvního programu veřejnoprávní TV, tj. pokud budou vysílány jako obvykle v sedm hodin večer. </em>Bude to výraz našeho nesouhlasu v manipulacemi, jimiž nás tato propagandistická stoka trvale oblažuje v hlavních zprávách. A nezapomeňme, že my jsme majitelé této instituce, protože žije jen a pouze z našich příspěvků. Tak proč by nám měla trvale lhát? Postavme vedoucí kolaboranty v české televizi do stejné situace, v níž se nachází firma Nokia v Iránu. Buď budou jednat v privátním zájmu politiků nebo v našem, to jest veřejném zájmu. A nás je víc a navíc máme pořád ještě demokracii. A celý ten TV cirkus na kolečkách platíme od A až do Z. Tak proč by měl sloužit pouze zájmům zkorumpovaných partají a lobbystických skupin?