V neděli dne 10. dubna 2022 vypnul námi placený provider v USA (A2Hosting) náš web a zablokoval přístup do redakčního systému (info ZDE). V dalším kole s námi přestal komunikovat i registrátor naší české domény "www.e-republika.cz". Na opakované výzvy k provedení námi placené služby registrátor neudělal požadované přesměrování na bezpečnostní systémy proti DDoS útoku a spamu. Redakce jako celek se po tomto šoku konečně rozhoupala a z líných optimistů se stali aktivní pesimisté. Bylo jasné, že jde o další formu umlčení našeho nezávislého webu, přesně podle slov pana premiéra na Mezinárodní den svobody tisku (3. 5.). Viz naše krátké zprávy (ZDE).

Rád bych poděkoval všem, kteří v minulosti vyjadřovali obavy ze svobody tisku u nás. Jsem přesvědčen, že jejich úsilí pomohlo zabránit zničení svobodných a nezávislých médií v naší zemi. Praktiky omezování účasti na tiskových konferencích, omezování přístupu k informacím a selektivního umísťování státní inzerce jsou mi bytostně cizí. Žádná média nebudeme omezovat v jejich činnosti a žádným novinářům nebudeme bránit v jejich práci. Pevně proto věřím, že v období fungování mé vlády nebude situace, která by v tomto smyslu vyvolávala znepokojení.


Zlatá slova, pane premiére. Znepokojení nejsme, tuto etapu už máme dávno za sebou. Hned v následujícím týdnu po nedělním vypnutí webu jsme už měli registrovanou doménu "ch" ve Švýcarsku:


Zde jsme také koupili na 1 rok dopředu serverové služby. Během jednoho měsíce jsme při chození do práce provedli kompletní novou instalaci systému Tiki-Wiki a databází webu. Je to stejné, jako byste dostali nový PC s prázdným diskem a začali instalaci všeho od nuly. Při této operaci vyplundrujeme spolkovou kasu, protože celková cena za roční služby a pronájem domény byla kolem 40 tisíc korun.

Redakce jako celek je však přesvědčena, že další obrana svobody tisku slíbená panem premiérem půjde po financování nezávislých webů a zabavení spolkových kont, což se už děje na Západě. PayPal přestal v některých případech posílat peníze dárců na konta nezávislých webů, které nechtějí skákat podle korporátních not. Takže jako aktivní pesimisté předpokládáme, že po zablokování webů dojde na zablokování kont. Vaše dary ve Fio bance nám pak budou k ničemu a možná je stát zabaví, stejně jako to udělal s ruskými devizovými konty, a použije je na financování své podivuhodné demokracie. Nyní je jasné, k čemu jsme vaše dary použili a s jakým výsledkem.

Předpokládáme, že z odposlechů mobilů a mailů mají "agenti Nováci" (viz klíčové slovo a staré články) celkem jasný přehled o naší činnosti. Navíc jsme připravovali za spolek e-republiky jako majitele domény "www.e-republika.cz" předběžné právní kroky proti českému registrátorovi za neplnění smlouvy. Výsledkem bylo, že po koupi švýcarského serveru a registraci domény ".ch" ve Švýcarsku konečně došlo k námi x-krát požadovanému přesměrování domény "cz" na nový web. To znamená, že by měly jet i odkazy článků s koncovkou ".cz", protože dojde k jejich automatickému přesměrování do Švýcarska. A ačkoliv jsme po projevu českého místodržícího úplně klidní, počítáme s tím, že české domény nezávislých webů s koncovkou ".cz" dlouho fungovat nebudou. Pak si musíte ručně nahradit v adresním řádku koncovku ".cz" na koncovku ".ch", viz příklad pro tento článek:

Zásadně doporučujeme používat v prohlížečích doménu "ch". Určitě si ji založte do "Oblíbených položek" místo staré adresy "cz", nebo si tamtéž opravte to jedno písmeno v názvu. Pochopitelně, nový web pojede jen tak dlouho, dokud bude platit registrace domény ve Švýcarsku a pokud nás tam nechají provozovat zaplacený server s redakčním systémem webu.

Proč Švýcarsko?

Nezávislé weby mají kvůli připravované justiční vraždě Juliana Assange těžkou pozici. Tomuto těžce nemocnému aktivistovi a nezávislému žurnalistovi hrozí po vydání z Británie do USA celkem 175 let za "špionáž". Navíc běží horká válka mezi NATO a Ruskem na Ukrajině. Obecně viděno jsou zhruba tři možnosti, jak zajistit v této prekérní situaci provoz nezávislých webů.

  • Zkurvit se, ohnout hřbet a provádět mazanou autocenzuru na způsob tzv. "nezávislých" českých webů, které nikdy nebyly napadnuty DDoS útoky a pochopitelně je nikdo nezavřel. Většina těchto webů žije takzvaně "ze Soroše", tedy z korporátních a vládních grantů, které z nich postupně dělají mediální prostitutky. Jejich úkolem je vytvářet falešné zdání plurality názorů a tak se formálně odlišit od plnokrevných presstitutů v korporátním mainstreamu.
  • Zvolit si vítězící stranu ve studené válce a odejít do Ruska, kde je možné v klidu působit a hlásat teorii jedné správné pravdy. V našem případě by to znamenalo, že nebude možné dostávat platby z Česka do Ruska. Je zablokovaný SWIFT, běží plnokrevná finanční válka a oficiální kradení ruských aktiv na Západě. Navíc by to za druhé znamenalo, že jsme si vybrali jednu stranu válečné propagandy. To redakce na klíčovém zasedání jednomyslně odmítla, přičemž tento druhý důvod měl zásadní význam. Jako kompromis pro ukládání zpráv a komunikaci se čtenáři jsme však zvolili ruský Telegram, který má mezinárodní dosah a dobré renomé. Nové články a krátké zprávy najdete na našem náhradním kanále v síti Telegram, viz zavedená adresa https://t.me/erepublika. V případě, že bude nový server zase vypnut, nebo na něj bude veden hackerský či jiný útok, použijte prosím k předávání obsahu webu tento kanál. Články budeme po dohodě publikovat i na jiných nezávislých webech, a to až do té chvíle, dokud nedopadnou stejným nebo podobným způsobem jako my.
  • Třetí možností na výběr pro nezávislé weby je prozatím svobodný Island a Švýcarsko. Tuto posledně jmenovanou zemi jsme si vybrali proto, že neutrální Švýcarsko během přípravy Třetí světové války oživuje domácí politické reflexy ze světové války s pořadovým číslem 2. Tato země nyní provádí velmi obratnou politiku vyrovnané neutrality mezi Ruskem a NATO. Je to jedna z mála evropských zemí, kde se prozatím demokracie drží. Na rozdíl od koloniálního Česka mají mnozí (bohužel ne všichni) občané Švýcarské konfederace na svobodě opravdový zájem. Jejich snaha chránit domácí demokracii tak pomáhá celé nesvobodné EU, viz příklad našeho webu.

Volba redakce webu a vedení spolku e-republika tedy byla jasná:

  1. Je třeba zůstat v nesvobodné Evropě a v její "demokracii" na způsob premiéra Fialy, protože jsme i v těžkých časech přesvědčení Evropané.
  2. Je třeba být v současné horké válce mezi Ruskem a NATO neutrální, protože tím je zajištěna opravdová svoboda názorů.
  3. Je třeba mít kvalitní i když dražší servis, protože na web se jistě začne znovu útočit, a to všemi dostupnými prostředky. Jsme ve válce, dámy a pánové.

Co dělat dál?

Psát budeme, viz doplněné krátké zprávy za dva měsíce a přidané články napsané mezitím. Ty se publikovaly na spřáteleném webu Outsidermedia. Vypnutí nového webu ovšem zcela zabránit nemůžeme. Na to jsme malé ryby a ve světě běží velká konfrontace na úrovni 30. let, tedy doby těsně před 2. světovou válkou. Potěšilo nás, že aktivní čtenářky a čtenáři za námi přešli na Telegram, což je prozatím výborně fungující diskuzní platforma. Ale diskuzní fóra musí být aktivní mimo nás, protože my z redakce normálně chodíme do práce, máme rodiny a další povinnosti.

Už před několika lety jsme navrhovali, že by se mělo připravit na hezkém místě asi týdenní prázdninové soustředění s přednáškami, rodinnými výlety, dovolenou a dalším zajímavým programem, které by si každý zaplatil ze svého. Pokud je někdo zorganizuje, za redakci se jistě připojíme a připravíme přednáškový a diskusní program. Od aktivního webu je třeba přejít k aktivní komunitě. Zatím jsme to dotáhli na jeden celkem úspěšný přednáškový sobotní program v Praze, ale to už je hodně dávno. Tento web s vámi děláme už deset let a myslíme si, že nyní je opravdu o čem mluvit.

Zdravíme všechny čtenářky a čtenáře nezávislých médií.

Redakce www.e-republika.ch