Tornádo, které se přehnalo nad rezidenčním územím města Moore v Oklahomě (55 tis. obyvatel) trvalo celkem 40 minut a dosáhlo stupně 4 na pětistupňové škále. Bylo druhé nejsilnější v historii, s rychlostí větru kolem 300 km. To nejsilnější tornádo zažilo stejné město v květnu 1999, ale tehdy ničilo volnou krajinu mimo obytné části. Autentické video tornáda z 20. května 2013 natočené z automobilu máte zde.


Prozatím je hlášeno 24 mrtvých (tedy méně než byla první čísla) a celkem 240 zraněných. Prezident Obama vyhlásil území za postižené katastrofou, což automaticky znamená federální pomoc z fondu pro katastrofy. Kilometrový pás, kudy tornádo procházelo, je zcela srovnán se zemí, nezůstala tam žádná celá budova. V pásmu tornáda bylo i několik základních škol. Celkový pohled na zdevastované části vypadá následovně.


Hned po odeznění tornáda začalo jeho politické pokračování ve Washingtonu. Republikánský senátor za Oklahomu Tom Coburn totiž patřil k oněm 36 republikánským senátorům, kteří hlasovali proti federální pomoci oněm 24 státům, které zdevastoval hurikán Sandy v říjnu 2012. Vzniklá škoda byla kolem 71 miliard dolarů. Tento tvrdý muž, jehož majetek a lobbistické zájmy zůstaly tornádem nedotčeny, bude hlasovat proti jakékoliv formě federální pomoci v katastrofách. Je to prý vyhazování peněz na "účely, které mají sotva co společného s katastrofami".

Jenže to už se v Senátu neudržel demokratický senátor za stát Rhode Island, Sheldon Whitehouse, který je největším kritikem Republikánské environmentální zabedněnosti.

Jestliže cyklóny zničí Oklahomu, hurikány srovnají se zemí Alabamu a lesní požáry sežehnou Texas, pak vy všichni přijdete za zbytkem USA, aby vám daly miliardy pomoci. Jenže znečištění a škody, které vy sami působíte, ty neničí jen Oklahomu, Alabamu a Texas. Zaplaví i Rhode Island povodněmi a bouřemi a v Montaně kyselé deště po sobě nechají umírající lesy.


Takže místní rodáci a jejich mrtví aspoň ví, koho si zvolili, aby ve Washingtonu hájil jejich zájmy. Je zcela samozřejmé, že Republikán Tom Coburn jako příznivec Tea Party patří ke skálopevným popíračům globálního oteplování.