V první části ZDE jsem vyslovil domněnku, že účelem poslední novely branného zákona je legislativní zajištění možnosti urychleného povolání všech občanů bez rozdílu pohlaví do mimořádné vojenské služby kdekoliv na světě, dle uvážení velení NATO a USA. Druhá část ZDE byla věnována praktickému využití zákona v součinnosti s propagandou. Nyní proberme možnosti obrany prostého lidu před zatažením do války.

1) Ponechání branného zákona tak jak je
To bude obtížně proveditelné, protože rozkaz zněl jasně. Navýšit rozpočet na armádu nejméně o 40 % a připravit ji na operace kdekoliv na světě. Hovoří o tom i major Marhoul v tomto pořadu České televize. Máme zapomenout na obranné doktríny staré sto let. Nyní nám nehrozí nebezpečí přímo na našich hranicích, ale kdekoliv na zeměkouli.

2) Schválit novelu zákona tak, jak jí vláda předložila
Nejpravděpodobnější varianta vývoje. S drobnými kosmetickými změnami po bouřlivé diskusi ve sněmovně, kde se zase budou řečníci předvádět, bude novela schválena. Výdaje na armádu vzrostou, přiblížíme se válce a všichni budou spokojeni.

3) Zahájíme proces vystoupení z NATO
Velmi nepravděpodobné varianta vývoje. Vyžadovala by jednak statečnost poslanců a jednak referendum. Ani jednoho se poddanému lidu nedostane, protože kdo ví, co by si vymyslel příště. Třeba přímou demokracii, vystoupení z EU nebo znárodnění.

4) Zrušíme armádu
Nejvíce nepravděpodobná varianta vývoje. Občané, zejména mužská část populace, si z tajemného důvodu armádu zamilovala. My prostě ty flintičky k životu tak nějak potřebujeme. Čechům a Moravanům armáda nebyla k ničemu stovky let, ale to nevadí. V první světové válce bojovali Češi takříkajíc na obou stranách barikády. Menší část přísahala věrnost ruskému carovi, větší část přísahala věrnost Rakousko-Uherským císařům. Jsme však pyšní na všechny, ať padouch nebo hrdina, hlavně že jsme rodina. Po smyslu vzájemného vraždění se raději neptáme, jsme přece slušně vychovaní, a je v nás také nejen část Švejka, ale i kousíček Prušáka. Přeci jen jsme tak nějak vyrůstali často na jednom dvorku a řada z nás má společné předky. Zůstáváme také věrni tradici, a proto jsme připraveni co nejefektivněji zabíjet ty, na které nám naše vrchnost ukáže. Abychom následovali Kostariku, kde armádu slavnostním dekretem v roce 1948 zrušil generál Figueres, nás ani nenapadne. V Kostarice ji mají zakázánu od roku 1949 Ústavním zákonem a výročí slaví jako opravdový státní svátek. Ušetřené peníze vložili do vzdělávacího systému a armáda jim, jak se zdá, nijak neschází.

Závěr

Jsme v dobrých rukou našich volených zástupců a jejich zahraničních protektorů. Náš klidný spánek hlídá nejmocnější vojenské uskupení světa, které je schopné nejmodernějšími zbraněmi zničit celou zeměkouli hned několikrát za sebou. Máme být tedy na co hrdi. Až tak daleko jsme to my Češi s Moravany a Slezany dotáhli. Můžeme se na té nádheře zcela svobodně podílet.

Ostatní části
Branný zákon do války
Branný zákon do války II

Související články
Zelení válečníci 
Ukrajinský šéf armády navrhuje děsné věci  
Debatní klub o Ukrajině a Krymu - Alexandr Barabanov / Miloslav Soušek 
Debatní klub o pacifismu