Česko tvoří zadní dvorek Německa, což není tak špatné ve srovnání se Střední a Jižní Amerikou, která je už jedno století zadním dvorkem USA. Viz náš článek Coca-Cola obviněna ze zabíjení odborářů v Kolumbii. Americké korporace jsou obviněny z toho, že najímaly v letech 1990-2004 eskadry smrti k vraždám nepohodlných aktivistů a odborářů v Kolumbii. U nás zatím hrozí jen falešné obvinění z terorismu, ale to musí být nejprve schválen příslušný zákon, který z agenta-provokatéra udělá státem placeného teroristického aktivistu (Z agenta-provokatéra bude teroristický aktivista). Předkladatelé novely připravují policejní režim a náhubkové zákony a s pomocí EU-legislativy se u nás má pochovat demokracie. K tomu obecně platí náš článek Tichá válka Západu proti aktivistům za lidská práva.

Ale vraťme se na zadní dvorek USA, kde se občanští, a dnes i ekologičtí aktivisté zabíjí už odjakživa. K tomu jsme psali článek Zapomenuté oběti globalizace. Zpráva neziskovky Global Witness upozorňuje na dramatický růst vražd aktivistů bránících životní prostředí. Oběti jsou často úplně anonymní a viníci unikají bez trestu. To tak úplně nebyl případ honduraské aktivistky Berty Cáceres. Zmínil jsem její vraždu v článku Smysl velikonoc pro současné občanské aktivisty z března letošního roku. Protože nejsme webem, který slouží jako průtokový ohřívač žvástů, snažíme se sledovat i starší události, pokud vytvářejí celkový obraz doby. Vražda honduraské aktivistky je výborným příkladem celkových souvislostí, které postupně vyplouvají na povrch. Je to stejné svinstvo, jako skrytá válka Západu v Iráku a v Sýrii, nebo současný pokus o vytvoření policejního státu u nás.

Jak vraždí korporátní fašismus

Tato indiánská eko-aktivistka stála v čele fronty proti ničení pralesa v Hondurasu a proti developerským plánům. Policie nyní dopadla dalšího ze známé pětice vrahů a začínají vycházet najevo zajímavé okolnosti. Poslední dopadený vrah, Elvin Heriberto Rapalo známý jako "El Comanche", zabil mexického aktivistu jménem Gustavo Castro, který byl na místě vraždy současně s paní Cáceres.


Ostatní známí podezřelí byli zatčeni už předtím. Všichni předešlí čtyři zatčení mají zajímavou minulost ve státních a korporátních službách. Bývalý vojenský důstojník letectva a šéf bezpečnostní služby korporátky DESA (Douglas Bustillo), výkonný šéf vedení DESA (Sergio Rodriguez), vysoce postavený aktivní vojenský důstojník (Mariano Diaz), vysloužilý vojenský důstojník (Edilson Duarte). Tato sestava představuje typickou ukázku systému korporátního fašismu. K tomu viz článek Rozdíl mezi korporátním kapitalismem a korporátním fašismem. Citovaná honduraská energetická společnost Desarrollos Energeticos SA (DESA) dostala od státu spravovaného korporacemi povolení k ekologicky problematické stavbě elekrárny Agua Zarca na řece Gualcarque. Přehrada měla zaplavit posvátné území indiánů kmene Lence, kteří zde bydlí po staletí. Nyní je jasné, proč ta vražda indiánské aktivistky.

Ze státem placených bretšnajdrů se stali nájemní vrahové korporací

Berta Cáceres byla zastřelena v době, kdy už byla po výhrůžkách smrti chráněna policejní ochranou. Proti stavbě elektrárny bojovala už 4 roky. Nakonec figurovala několik měsíců na seznamech eskader smrti pod vedením zdejších vojenských organizací, které byly v minulosti financovány z USA. Vojenští důstojníci, jejichž jména byla na seznamech jako velitelů jednotek smrti, najednou zmizeli z Hondurasu a nejsou dohledatelní. Stejně tak se ukrývají jejich vojenští kolegové, kteří tento seznam vrahů a připravených vražd sestavili a dodali úřadům. Tito stateční vojáci ovšem přešli do ilegality proto, že nechtějí být zavražděni jako ostatní aktivisté. Na seznamu připravovaných vražd figurovali také další vůdci rolnických komunit, kteří se brání tzv. "záboru půdy" (land-grab), tedy nezákonnému zabírání půdy, pralesa a přírodních zdrojů. Viz toto heslo v klíčových slovech, kde najdete další články.

Připomeňme, že všichni čtyři citovaní exponenti korporátního fašismu jsou obviněni z vraždy. Kromě posledního nájemného vraha měly tyto čtyři vysoce postavené osobnosti úzký vztah k proamerickým kruhům, které v Hondurasu organizovaly vojenský puč v roce 2009. USA tak mají na svědomí následné masové pronásledování a vraždy občanských aktivistů. Tito bývalí státní a korporátní agenti byli dobří a věrní přátelé neoliberální kliky USA. Bretšnajdři páchající beztrestně násilí a teror v policejním státě se urvali z řetězu a začali vraždit pro privátní korporace. Tak se z korporátního kapitalismu stává korporátní fašismus. A mysleme na to, až poslanci ve Sněmovně budou našim jménem schvalovat úpravy zákona proti tzv. "terorismu", který je prvním krokem na cestě k policejnímu státu. Jeho konce ukazuje tento článek.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!