Hned ze začátku bych chtěl říci, že Pražskou kavárnu rád mám, protože je pilná, na rozdíl od alternativní české levice. Kavárna se nebojí vyjet až hluboko na území Moravy, téměř ke kroměřížské psychiatrii, a odtud vydává svá odvážná prohlášení. Vychází z ušlechtilých idejí demokracie placených různými fondy, které z ohleduplnosti nebudu jmenovat hned. Alternativní levice chce být placená podobně, ale protože je příliš líná, na korporátní prachy tak snadno nedosáhne. A vzhledem ke své temné levicové minulosti by na Sorošovy či Janečkovy prachy musela dělat dvakrát tolik, aby jich byla vskutku hodna. A to se mi na pravici líbí, ta monetární a jiná pilnost. Když pravičáci něco chtějí v politice, tak si na to seženou korporátní sponzory, placené lidi z fondů EU, a nakonec i dobrovolníky, když je to opravdu potřeba. A odvážná kavárna se klidně sebere a odjede i do vzdálených končin, aby manifestovala svou sounáležitost s mimopražskou částí lidstva.

To všechno je hezké, alternativní levice je líná a bezzubá, takže ať se pravičáci snaží, budiž jim politicky přáno. Od této party jsem se odloučil v momentu, když jsem pochopil, že pro regiony ve skutečnosti nechtějí udělat vůbec nic. Původní projekt občanských aktivistů, s nímž jsem ideově souhlasil, byl ten, že vznikne koordinační centrum aktivistů o dvou pólech, tedy pražským a regionálním. To zcela padlo, protože spanilé jízdy kavárny po temném českém a moravském venkově mají mobilizovat veřejnost pro zářné ideje přicházející z města, jehož neoliberální sláva se už nyní dotýká hvězd. Jsem racionální člověk a mytologii čtu až v noci, když nemůžu usnout. A nejraději mám knihy o upírech a vlkodlacích, pochopitelně těch, kteří skrze svou vrozenou či získanou vlkodlačí a upíří dobrotu zvítězí nad zlem. Vzdělán současnou mytologií proto mohu lépe porozumět aktivní pražské kavárně, a pasivní české levici.

Chápu kavárnu v tom, že prostému lidu mimo Prahu je třeba vyložit složité věci v malebných, a hlavně jednoduchých obrazech z dějin neoliberalismu. Tady je říše dobra, tedy za oceánem, a tady je říše zla, která se rozprostírá na dalekém Východě, za námi kontrolovanou demokratickou Ukrajinou. Exponenti této říše ale bohužel sedí i na vyvýšeném místě přímo nad pražskou kavárnou, a to zcela legálně. Ale tam se aspoň podařilo propašovat velké rudé trenýrky, a chápavý soudce kavárenské aktivisty za tento nikoliv teroristický čin osvobodil, pochopitelně. Tato kóta nad kavárnou zatím nebyla plně dobyta, ale spanilé jízdy starají o to, aby tomu tak jednou vskutku bylo. A to je právě ten důležitý rozdíl od zdejší alternativní levice (tedy nikoliv levice vládně koupené), která je postižena progresívní ideovou paralýzou a žije ve svých internetových bublinách, na úřednických, či akademických postech.


Levice tedy šanci nemá, protože nemá ani na to, aby si nějak zasloužila Sorošovy a Janečkovy prachy. A to už vůbec nemluvím o tom, že by si na sebe měla vydělat sama. Levice je buď nezávislá, nebo je koupenou levicí pravice. Proto by se měla živit stejně jako za První republiky, tedy ze svých vlastních darů a ze své vlastní družstevní práce a podnikání. Za časů, kdy socani ještě netáhli káru korporátního fašismu, si levice musela na svou činnost vydělávat vlastníma rukama, a ve vlastním volném čase, po 10-ti hodinovém pracovním týdnu. Občas někoho z nich zmlátili, zavřeli, nebo zastřelili ve stávce. Dnes se levičáci ani efektivně nepostaví za vlastní zavřené anarchisty obviněné z terorismu. Jistěže je jim líto kamarádů, které zavřeli Chovancovi levicoví bretšnajdři, ale co se dá dělat, jsou letní prázdniny a úředně daná dovolená. Progresivní levičáci jsou tudíž na dovče a lížou ruskou zmrzlinu dodávanou korporacemi, a k tomu popíjejí pivo z Agrofertu. A tak se bavme o naší pilné kavárenské pravici, která okamžitě po prázdninách vyrazila do práce.


Za prvé a zásadně. V regionech jsou krajské volby a kavárnu to nezajímá, protože je fascinována prezidentem Zemanem, jako Peroutka hitlerovským fašismem. Za druhé. Jistěže je možné představovat regionům mytologické bytosti jako mořskou pannu, vousatou ženu a jiné kratochvíle. Ale každý rozumný člověk ví, že svět se stal opět multipolárním. Dokonce jedna a táž země nemá stejnou politiku vůči velmocím. Chytré malé státy si volí strategie podle toho, který bod potřebují tak či onak uhrát buď proti Rusům, nebo proti Američanům. Pokud se pilně leze do zadnice jen jedné velmoci, ta si s námi zadek nutně, politicky, ekonomicky a velmocensky vytře. Pak dopadneme jak hubkaři na Valašsku, či jako sedláci u Chlumce. Naopak nezávislá politika znamená, že bojujeme za své vlastní cíle, které jsou racionálně zdůvodněné. Pak se musíme nechat koupit za mnohem vyšší cenu, než je ve zkorumpované české a pražské politice běžné.

Pražská pravicová kavárna by byla dobrá věc, kdyby místo mořské panny a vousaté ženy nabídla při spanilých jízdách do regionů i věcnou rozpravu o tom, co je třeba společně dělat pro veřejné dobro. Zdůrazňuji slovo "společně" a "veřejné dobro". Regiony v této sestavě teď nejsou schopné sjednotit se na společné občanské platformě, protože to nemá kdo dělat. Tak daleko náš obzor nesahá, na to jsme politicky příliš hloupí, a proto nutně potřebujeme spanilé jízdy akční pražské kavárny. A žádnou nekoupenou a nezkorumpovanou politickou stranu regiony nemají, protože kraje a regiony zastupují ti či oni Pražáci. Takže nás opět zachrání pražští pravicoví US-husité svým spanilým cirkusem. Tak tomu bylo v posametovém Česku vždy, že Praha diktovala venkovu své ideologické rozumy. A také jsme podle toho dopadli, jen se podívejte do své peněženky.

Prezidentské volby by měl vyhrát člověk, který dělá výše uvedenou politiku definující zájmy suverénní země. A pokud ji vyhraje člověk v Sorošově, Janečkově, nebo jiném dotačním žoldu, tak jsme udělali ohromný skok dopředu, ke skutečné amerikanizaci české politiky. Za sebe bych řekl, že naše politika je už sama od sebe prohnilá naprosto dostatečně, a žádné další inovace tímto směrem nepotřebuje.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 350 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!