Prezident Donald Trump, tento týden ve čtvrtek (20.12.) oznámil, že jako nejvyšší velitel ozbrojených sil nařídil postupné stažení US-vojsk ze Sýrie. Cíl daný zničením ISILu prý byl splněn. Bushova, Clintonova a Obamova Amerika dostala po nelegální a prohrané Druhé válce v Iráku s miliónem mrtvých další "Mission Accomplished." Jak jsem napsal v nadpisu, jde o první státnický, a ne kupecký čin Trumpa v úřadu. Jistěže nikdo neví, zda americká okupační a kolonizační armáda se skutečně stáhne ze Sýrie. Jsou zde stejně nelegálně jako bylo nařízeno bombardování Jugoslávie, vytvoření Kosova, Druhá válka v Iráku, Porošenkovo vraždění na Novorusiji podporované z NATO, ruské obsazení Krymu a 17-letá okupace Afghánistánu. Všimněte si, na které pořadí se v tomto západním neřádu dostal Krym. Rusové jsou v Sýrii na pozvání oficiální vlády, kterou se Západ chtěl sesadit barevnou revolucí a ozbrojeným povstáním zahraničních teroristů. Ty Západ podporuje zpravodajsky a vojensky a Saúdové s Turky je platí.

Zkušebním kamenem bude stažení amerických vojáků ze základny Al-Tanf. Zde Pentagon a CIA cvičí asi 4 tis. teroristů a rekrutuje je z 50 tis. uprchlického tábora, který připomíná koncentrační tábor. Kromě americké pomoci a žoldu tam nesmí vstoupit žádná nezávislá humanitární organizace. Celé pásmo Američané prohlásili za vojensky okupovanou zónu. Odtud Američany vycvičení, zpravodajsky a takticky řízení teroristé podnikají systematické útoky směrem na Palmýru a Deir es Zaur. Důvod západní podpory teroristů je stejně jednoduchý jako Hitlerova totální válka nařízená po prohrané válce na východní frontě. Když Západ nezničil Asada, tak zničí infrastrukturu a města v Sýrii. Po vyhladovění a rozbití státu má být Asad zničen povstáním, protože země je zničena minimálně na jednu generaci. To je konečný smysl barevných revolucí, které se v Libyi a v Sýrii ukázaly celé demokratické kráse.

Jak bylo řečeno, okupační vojska Západu se zatím nestahují. A Francouzi a Britové, kteří zde teroristy podporují vojensky, ti prohlásili v reakci na Trumpa, že stažení zatím neplánují. Jejich boj proti Asadovi bude oficiálně pokračovat stejně, jako běží od roku 2011. Problém jejich poradců u teroristů bude ale v tom, že jsou na odstřel a budou nemilosrdně zlikvidováni, pokud odejde jejich americký protektor. Navíc Asad a jeho spojenci mají plné zuby zejména kvůli (údajné) francouzské pomoci při přípravě plynových útoků proti civilům, včetně britského výcviku a placení speciální psy-op bojůvky teroristů zvané Bílé přilby. Takže tentokrát vyvolalo Trumpovo rozhodnutí u západních spojenců skutečnou paniku. Dozvěděli se to z tisku, Trump je předem nekonzultoval, stejně jako nekonzultoval Izrael. Rozhýbané škatule se podobají odchodu Američanů z prohrané války ve Vietnamu. Pojďme k těmto reakcím, protože jsou důležité. V politice platí, že jednáte, jako by se daná věc skutečně stala a tím anticipujete předpokládaný účinek (efekt sněhové koule, sebenaplňující proroctví).

Začněme tím směšným a komickým, což je česká reakce, viz článek na webu Argument (A pak nezbyl žádný). Tento komentář v duchu amerických liberálních jestřábů hodnotí stažení USA negativně, a to skrze dobrovolnou demisi "šíleného psa", alias generála Mattise, který bude ministr obrany jen do jara. Trochu slušnější levicoví liberálové v USA jsou alespoň schopni vysvětlit svým čtenářům, že vláda tria korporátních fašistů daná spojením jednoho promile bankéřů a korporací (Tillerson), vojensko-průmyslového komplexu (Mattis) a deep-state (McMaster) byla fatálně špatná. Tato trojka se v nezávislém tisku nazývala "dospělí v Oválné pracovně" (adults in the room), podle Varufakisovy knihy o vykradení Řecka. A tito korporátně-fašističtí dospěláci trpělivě vysvětlovali infantilnímu národu, že je třeba vést všechny prohrané a zbytečné války, které si bankéři, průmyslníci a vojáci jen budou přát. Trump všechny tři agenty fašistického "deep state" už vyhodil a náš liberální a "nezávislý web" toho lituje. Také je lituji, ale to je typický český výpadek v myšlení kavárenské liberální levice. Jedou podle not daných od roku 1990, jenže mezitím se ve světě změnil velmocenský US-bigbít na ruskou častušku a na čínskou operu. V USA jsou jsou tito pomatení levicoví liberálové alespoň schopni uznat, že války vedené za Clintona a Obamy (pravicové Bushovce nepočítám, to byl pracovní úkol) vedly k ožebračení Ameriky.

Další zmatek vypukl v Sýrii a okolí. Izraelci se o stažení vojsk dozvěděli v den vyhlášení a jsou v šoku, jejich podpora teroristů v Sýrii končí. Navíc je jasné, že válku v Sýrii vyprovokovanou Západem a Saúdy vyhrál Hizballáh, Rusové a Írán. Takže barevná revoluce podporovaná vojensky Izraelem znamená, že bude v případě konfliktu napaden ze dvou stran, od Libanonu a ze Sýrie. A na nezákonně okupovaných Golanech se jim už teď bouří Drúzové. Země je demoralizována teroristickou válkou proti Arabům, má problémy s PVO a s armádou obecně. Ta nebojuje proti reálnému nepříteli a zvykla si střílet ze zálohy neozbrojené ženy a děti v Gaze. Izrael nemůže bombardovat Sýrii po zadrátování ruskou PVO. Za zákeřné svinstvo sestřeleného ruského letounu IL-20 s posádkou specialistů si je Rusové zapsali za uši. A protože Rusové vyhráli válku v Sýrii, stačí se podívat na frekvenci letů Netanjauha do Moskvy a zpět, pochopitelně bez výsledku. Na podělaného jednou spadne i kadibudka, tolik v kostce k izraelské proradné zahraniční politice a vojenským akcím. Ale židovský aparteidní stát může potěšit v jeho blízkovýchodní bídě, že Izraelci alespoň řídí USA, i když nikoliv své blízké okolní státy.

Další, kdo prohrál, jsou Kurdové. Psal jsem v minulém článku (Vítězná diplomatická ofenzíva Lavrova, trapné mlčení Západu), že Kurdové se chovali jako loupežníci na jimi okupovaných územích a jako obvykle se spolehli na CIA. Američané je prodali (také jako obvykle) a s nimi také své syrské žoldnéře v FSA/Syrian Democratic Forces (SDF). Trump asi vyjednal setrvání Turků v NATO, koupení málo funkčních Patriotů jako záplatu na ruské S-400. A také asi vyjednal předběžné zastavení ofenzívy Turků proti Kurdům v příhraničních oblastech Sýrie. Na proamerické žoldnéřské frontě je panika kompletní. Kurdové začínají jednat s Asadem o obsazení Afrínu a Manbídže, SDF bude asi předávat ropná pole za Eufratem. A protože Západ připravil FSA a Kurdy o miliony z loupeží a žoldu, tak tito demokraté asi propustí tisíce teroristů, které mají ve svých koncentračních zajateckých táborech. Ti demokraté se po dovolence opět vrátí do Evropy a budou pokračovat v džihádu proti proradným Evropanům. Jak je vidět, tuto barevnou revoluci provozují poslední rok už v EU zcela systematicky. Tím je jasné, že i kdyby USA neodtáhly, což v posledních 17 let marných slibů dělají v Afghánistánu, efekt Trumpových slov už de facto nastal, na Blízkém východě určitě.

K teď k Rusům a k Lavrovově diplomacii, která vyhrála. Putin na každoročním interview s novináři (bylo jich už 1700, hlavní mediální světová událost), jasně řekl, že počká a uvidí. Ale Rusové už oficiálně prohlásili, že pokud se Američané stáhnou, pak je možné politické řešení krize. To znamená, že Asad vypráská ze země zbytek zahraničních teroristů (Idlíb a okolí, pásmo za Eufratem). Pak začnou delikátní jednání s Turky o odchodu vojsk z okupovaného pohraničí. Kurdové po jejich debaklu s CIA přiběhnou sami. A navíc část z nich se Američanům nikdy neprodala (marxistické frakce) a část vždy bojovala s Asadem (Kurdové v Aleppu). Můj odhad je, že tato dvojí parta postupně převezme po proamerických loupežnících celé kurdské hnutí. Po debaklu jejich vedení v Iráku a v Sýrii se pokusí s Asadem dosáhnout nějaké federace. Ale místní kmeny už Kurdy nenávidí (stejně jako Turky) za jejich loupení a násilné odvody mladých Syřanů do proamerické žoldnéřské armády. Takže není jasné, kolik území Kurdové a FSA ve skutečnosti ovládají. Podle posledních reálných map menšin v Sýrii dělaných před vypuknutím teroristického puče bude jejich početnost nad 50 % místních populací územně velice malá a na federativní uspořádání to asi stačit nebude.

Co uhrál Trump? Vyhodil další představitele deep state ze své administrace a snížil vliv vojensko-průmyslového komplexu. Navíc se zachoval jako státník a uznal, že tato kolonizační a okupační válka je pro USA prohraná (tedy vyhraná) a že další pokračování okupace Sýrie po boku teroristů a placených žoldnéřů už nemá smysl. Pentagon v auditu nedopočítal 21 biliónů dolarů a drze prohlásil, že je mu to úplně jedno. To asi Trumpa naštvalo, protože on daně platil. Banky a armáda s vojensko-průmyslovým komplexem jsou v USA mimo zákon, takže mohou beztrestně krást (hypotéční krize) a vést nelegální války (všechny od Vietnamu). Takže liberálové teď musí Trumpa povinně nenávidět za mírové snahy, jako Pražská kavárna nenávidí Babiše za normální vedení státu. Za sebe bych byl opatrný, nemám rád korporátní fašismus v žádné formě, ani a la Klaus, Babiš, Trump nebo Obama. Proto nebudu ze žádného z těchto korporátních panáků dělat spasitele, jak mají ve zvyku české infantilní weby. I ty tak zvaně "nezávislé" sajty mají manicheistický pohled na politiku, rozdělenou jako ve fotbale na "naše" a na "jejich". Mne zajímá, kdo nalajnoval hřiště, kdo inkasuje vstupné, komu patří klub, kdo platí hráče, kdo napsal pravidla a kdo to píská. Ale to jsou ve fotbale detaily, že ano, hlavní jsou přece ty pestrobarevné dresy.

Z hlediska vlády jednoho procenta je jen velmi malý rozdíl mezi korporátním fašismem proruského "činovníka" (latinsky agens) Klause, kterého pilně chválí ruský Sputnik, nebo amerického Obamy, kterého pilně chválí klintonité z pražské liberální kavárny a neoliberální galerky. Trumpa je zatím možné pochválit jen za to, že v prvním kole prosadil svou vůli proti deep state, který chce nekontrolovanou eskalaci násilí po celé planetě ve jménu dalšího zbohatnutí jednoho promile. Ale Trump patří k jednomu procentu korporátního fašismu, to není žádný demokrat. Proto jasně řekl, že povede dál proxy-válku proti Íránu a US-okupační vojska zůstávají v Iráku. Vojenské US-jednotky se přesunují ze Sýrie do pohraničí Iráku a zde budou s místními nakoupenými sunnitskými žoldnéři a Kurdy bojovat proti šíitským milicím podporovaným Íránem. A dále platí, že i když Trump avizuje stažení vojsk v Afghánistánu, už tam po celý rok lifrovali zahraniční teroristy ze Sýrie. Tyto demokratické uřezávače hlav vede jako obvykle CIA, která má půl století praxe z vedení fašistických a drogových gerilových skupin ve Střední a v Jižní Americe. Navíc Afghánistán má pro odchodu regulérní US-army prý vojensky převzít bývalý Blackwater, což by znamenalo pro zdejší obyvatele skutečný teror. Vzpomeňme na somálské Mogadišo a na íránskou Fallúdžu. Zde po řádění těchto žoldnéřů začalo lidové povstání, které si pak převzal ISIL do své režie a ustavil se jako stát nejprve v Iráku a pak v Sýrii. A stejný teror provozovali tito žoldnéři v Jemenu a v Afghánistánu, viz heslo "Blackwater" a "dirty wars". Takže na chválu Trumpa jako mírotvorce je zatím dost brzo.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!